4η Γιορτή Μανιταριού στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης 5/12/2021

Πάνε 4 χρόνια από τότε (2017) που το Μένουμε Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης διοργώνωσαν στο Λιβάδι την 1η Μανιταρογιορτή. Στόχος μας, ήταν να πείσουμε διά του παραδείγματος τον Δήμο και την τοπική κοινότητα ώστε να αγκαλιάσουν την γιορτή και να την μεταβάλουν σε θεσμό. Με την γιορτή θέλαμε να καταδείξουμε ακόμα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η περιαστική φύση της Θεσσαλονίκης ενδείκνυται για μανιταροσυλλογή —κάτι που έχει και οικονομικό αντίκρισμα σε ό,τι αφορά στον αγροτουρισμό ή ακόμα και στην ίδια την συλλογή των μανιταριών. Δεύτερον, ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην στήριξη του ευρύτερου Νομού, γνωρίζοντας τις φυσικές ομορφιές του. Τέσσερα χρόνια μετά, διαπιστώνουμε με χαρά ότι το χωριό, και οι τοπικές αρχές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, την μετέβαλαν σε ετήσια συνάντηση, που διεξάγεται κάθε Φθινόπωρο.

Με χαρά λοιπόν καλούμε όλους να συμμετάσχουμε μαζί στην Γιορτή του Μανιταριού στο Λιβάδι, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.

Μένουμε Θεσσαλονίκη

«Δελτίο Τύπου

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Διοργανωτές: Δήμος Θέρμης, Κοινότητα Λιβαδίου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, Πολιτική Προστασία Θέρμης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

10:00. Ομιλία με θέμα: Τα μανιτάρια του Νομού Θεσσαλονίκης. Εισηγητής κος Δημήτρης Βολοβότσης. Υπαίθριος χώρος Κοινοτικού Καφενείου Λιβαδίου.

11:00. Εξόρμηση στο περιαστικό δάσος Λιβαδίου προς αναζήτηση μανιταριών και τρούφας.

13:00. Έκθεση και αναγνώριση μανιταριών στην πλατεία Λιβαδίου «Τα Πλατάνια».

14:00. Προσφορά μανιταροεδεσμάτων και διασκέδαση στην πλατεία Λιβαδίου.

15:00. Ξενάγηση στον ιστορικό οικισμό Λιβαδίου. Ξεναγός ο πρόεδρος της Κοινότητας κος Δημήτρης Γουδήρας

Το φυσικό περιβάλλον του Λιβαδίου είναι πλούσιο σε φυσικά προϊόντα χρήσιμα για τη διατροφή των ανθρώπων. Εκτός από τα κάστανα, το φλαμούρι, τη ρίγανη, το τσάι κ.ά., τα οποία είναι αυτοφυή προϊόντα και εκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις, υπάρχουν και πολλές ποικιλίες βρώσιμων μανιταριών μέχρι και τρούφες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών και η Κοινότητα Λιβαδίου έχουν καθιερώσει ως θεσμό πλέον τη Γιορτή του Μανιταριού, η οποία γίνεται κάθε χρόνο την εποχή του Φθινοπώρου στο Λιβάδι.Η γιορτή διοργανώνεται από την Κοινότητα Λιβαδίου και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και την Πολιτική Προστασία Θέρμης.

Η προσέλευση των επισκεπτών χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται ραγδαία. Φέτος η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις ώρες 10:00-15:00 και το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές και όμορφες δράσεις.Σκοπός της διοργάνωσης είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τον ιστορικό οικισμό του Λιβαδίου, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα είδη των μανιταριών που ευδοκιμούν στις δασώδεις εκτάσεις, να διακρίνουν τα βρώσιμα από τα μη βρώσιμα μανιτάρια, να γευτούν ποικίλα εδέσματα που περιέχουν μανιτάρια και να χαρούν τις σπάνιες ομορφιές της φύσης.Σας περιμένουμε όλους με χαρά!….»

Πηγή facebook («Κοινότητα Λειβαδίου Δήμου Θέρμης»)

Πηγή φωτογραφίας thermisnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s