Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη

Πολιούχου Αγίου Δημητρίου σήμερα, γιορτάζει η Θεσσαλονίκη την μακραίωνη ιστορική της διαδρομή. Στην φιγούρα του Αγίου της αντικατοπτρίζεται το κραταιό βυζαντινό υπόστρωμα της πόλης, το οποίο την έχει προικίσει όχι μόνον με την θαυμαστή μνημειακή κληρονομιά των Εκκλησιών της, αλλά και με την ιδιαίτερη πνευματικότητα που έκτοτε σφραγίζει την φυσιογνωμία της –πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για κάθε εποχή όπου η Θεσσαλονίκη στάθηκε τυχερή να βιώσει την άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών.

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου συμπίπτει και με την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό Ζυγό, το 1912. Όταν επιτέλους το μαρτύριο των Θεσσαλονικέων του 1821 –το οποίο κληθήκαμε να τιμήσουμε φέτος στα 200 χρόνια από την Μεγάλη Παλιγγενεσία των Ελλήνων– βρήκε επιτέλους την δικαίωσή του.

Είναι στοιχείο της ιστορικής φυσιογνωμίας των Ελλήνων, οι μεγάλες τους εθνικές γιορτές να έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα, με την θρησκευτικότητά τους να συνδυάζεται με ύψιστες εκφράσεις του αντιστασιακού πνεύματος, τους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία. Σήμερα η κληρονομιά μας αυτή αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο εφόδιο για την πορεία μας προς το μέλλον μέσα στον ταραγμένο 21ο αιώνα.  

Χρόνια Πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά στον Δημήτρη και την Δήμητρα.

Μένουμε Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s