Να υπερασπιστούμε το Σχολείο ως αξία Παιδείας – Να γυρίσουμε την πλάτη μας στα σύνδρομα του εμφυλίου

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη

Τα γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Σταυρούπολη είναι απίστευτα θλιβερά. Δεν αποτελούν όμως κεραυνό εν αιθρία. Όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα των Δυτικών Προαστίων γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι άλλοτε ‘κόκκινες συνοικίες’ έχουν μεταστραφεί σε αξιοσημείωτο βαθμό προς την άκρα δεξιά. Ιδίως η νεολαία. Η εγκατάλειψη του εθνικού ζητήματος από την αριστερά, η τύφλωσή της μπροστά στο αδιέξοδο της μαζικής μετανάστευσης και του πολυπολιτισμού, ακόμη, η στροφή της προς τους ‘χορτασμένους’, τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, έχουν συμβάλει ιδιαιτέρως στην πολύ αρνητική αυτή εξέλιξη.

Η μια παράταξη θεωρεί θανάσιμο εχθρό την άλλη, και αμφότεροι καταγγέλλουν όσους δεν συστρατεύονται ως ‘προδότες’ και ‘ισαποστάκηδες’. Όσοι και όσες, όμως, υπερασπιζόμαστε το Σχολείο όχι κατ’ ανάγκην σαν κι αυτό που είναι μέσα στην κρίση του, αλλά ως αξία Παιδείας και εκπαιδευτικής κοινότητας δεν μπορούμε παρά να εναντιωθούμε και να καταγγείλουμε οποιαδήποτε δύναμη επιθυμεί να το μεταβάλει σε πεδίο σύγκρουσης συμμοριών. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε πρωτίστως σε σχέση με τα γεγονότα της Σταυρούπολης.

Το σχολείο, και ιδίως η Τεχνική Παιδεία (ναι τα πολυ-υποβαθμισμένα ΕΠΑΛ) μπορεί και πρέπει να μεταμορφωθούν σε μοχλό μορφωτικής και οικονομικής ανέλιξης των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί σφοδρά στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας. Αυτό είναι ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας, και όχι να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια εμφυλιακή αντιπαράθεση τύπου 1945-1949, όπως και οι δύο οι πλευρές θέλουν.

Ο κόσμος μας αλλάζει καταιγιστικά και ο ελληνισμός βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων: Από την Τουρκία μέχρι την 4η βιομηχανική επανάσταση, τα ψηφιακά μονοπώλια, την περιβαλλοντική κρίση, ή τον εθνομηδενισμό και την μεταμοντέρνα αποδόμηση των πάντων. Ο εμφύλιος που ευαγγελίζονται όσοι συγκρούονται εντός κι εκτός σχολείου στην Σταυρούπολη, εγγυάται την χειρότερη έκβαση των προκλήσεων αυτών, και υπόσχεται να μας οδηγήσει σε μια φτωχοποιημένη αποικία, στην οποία θα αλληλοσκοτωνόμαστε ναρκωμένοι από την εχθροπάθεια.-

Μένουμε Θεσσαλονίκη

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Να υπερασπιστούμε το Σχολείο ως αξία Παιδείας – Να γυρίσουμε την πλάτη μας στα σύνδρομα του εμφυλίου

  1. Και βέβαια, οι κάμερες της αιμοδιψούς δημοσιότητας παίζουν τον ρόλο του μεγεθυντικού φακού, δίνουν τα λίγα λεπτά που τρέφουν την ναρκισσιστική διάσταση της ψυχοπαθολογίας της βίας και προσκαλούν σε παρόμοια «γεγονότα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s