Νέα κυκλοφορία | «Λησμονημένη Εθνοκάθαρση: Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821»

Τι Έγινε στην Θεσσαλονίκη το 1821-1822; Μια λησμονημένη εθνοκάθαρση. Δηλαδή ένας προγραμματισμός για την δραστική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου. Αυτό αποδεικνύεται από ένα σύνολο τεκμηρίων (φιρμάνια, ανταποκρίσεις προξένων, τα πεπραγμένα των εκστρατειών που πραγματοποίησαν οι Οθωμανοί σε Χαλκιδική και Νάουσα). Το νέο βιβλίο των Εναλλακτικών Εκδόσεων, φιλοδοξεί να αναδείξει τα γεγονότα αυτά:

💥 Το κείμενο του Αντώνη Θεοδωρίδη, Η δραματική συμβολή της Θεσσαλονίκης στα γεγονότα του 1821 είναι ένα εξαίρετο ιστορικό ρεπορτάζ που γράφτηκε το 1940, και παρουσιάζει με ρυθμό και γλαφυρότητα τα κυριότερα γεγονότα που σφράγισαν την καταστολή της Επανάστασης στην Θεσσαλονίκη.

💥 Το κείμενο του Γιάννη Ταχόπουλου αποτελεί μια συντριπτική απάντηση στις αιτιάσεις της αποδομητικής ιστοριογραφίας για τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, με μια εξαντλητική παράθεση ιστορικών πηγών και τεκμηρίων (ορισμένες από τις οποίες αναφέρονται για πρώτη φορά).

💥 Δύο κείμενα του Γ. Ρακκά –το ένα στοιχειοθετεί τον τίτλο του βιβλίου για τα γεγονότα του 1821, και το άλλο τα προσεγγίζει σε σχέση με την περίφημη ‘πολυπολιτισμικότητα’ της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης, που φέρνει ήδη από την συγκρότησή της τα χαρακτηριστικά ενός στρατοκρατικού άπαρντχάιντ.

💥 Το κείμενο του Λουί Ωγκύστ Φελίξ ντε Μπωζούρ (γενικός πρόξενος Θεσσαλονίκης 1787-1797), «Περιγραφή της Θεσσαλονίκης», προέρχεται από Έκθεσή του και παρουσιάζει την όψη της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο εκείνη. Ένα κείμενο που δείχνει ότι παρά τους αιώνες της Οθωμανικής Κατοχής, στα τέλη του 18ου αιώνα, και την «δημογραφική μηχανική» που συστηματικά άσκησε ο κατακτητής για την αλλαγή της σύνθεσης και της φυσιογνωμίας της, η Θεσσαλονίκη είχε ακόμα την όψη μιας κατά κύριο λόγο ελληνικής πόλης…

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και από την ηλεκτρονική σελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων (περισσότερες πληροφορίες σε προσωπικό μήνυμα).Το βιβλίο περιέχει και έναν χάρτη δια χειρός Ν. Δημητριάδη, με τα χωριά και τις κωμοπόλεις που καταστράφηκαν κατά την εκστρατεία των Οθωμανών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης & της Χαλκιδικής.

Επιμέλεια έκδοσης: Χριστίνα Σταματοπούλου

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Η συμβολή της Θεσσαλονίκης στον Αγώνα του 1821 –όπως πολύ γλαφυρά την παρουσιάζει ο Αντώνης Θεοδωρίδης σ’ ένα δοκίμιο του 1940, που αποτέλεσε και την αφορμή για να εκδοθεί το παρόν βιβλίο– δεν έχει αποτυπωθεί όπως θα της άξιζε στον συνολικό καμβά της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιπλέον, αναψηλαφώντας τη σαρωτική οθωμανική καταστολή της Επανάστασης στην Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική 1821 – Νάουσα 1822), ανακαλύπτει κανείς ένα προγραμματισμένο σχέδιο δραστικής δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου, που είχε ως επίκεντρό του την ίδια την Θεσσαλονίκη: Η πόλη που δοξάστηκε από μια αποδομητική ιστοριογραφία ως το υποτιθέμενο λίκνο του οθωμανικού «πολυπολιτισμού» (στην πραγματικότητα, «άπαρτχαϊντ») μεταβάλλεται σε ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπο εκτελέσεως χιλιάδων Ελλήνων και, ταυτόχρονα, σκλαβοπάζαρο των χιλιάδων αιχμαλώτων – ως επί το πλείστον γυναικόπαιδων.

Η δραστική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στην Κεντρική Μακεδονία υπονομεύει την απελευθέρωσή της όχι μόνον στα χρόνια της Επανάστασης αλλά και μετέπειτα: Στα κενά των καμμένων ελληνικών χωριών και κωμοπόλεων προωθείται το μουσουλμανικό και τα σλάβικο στοιχείο, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το «μακεδονικό κουβάρι» και καθιστώντας δυσχερέστερο το εγχείρημα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας».


**** Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και από την ηλεκτρονική σελίδα των Εναλλακτικών Εκδόσεων****

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s