Γιατί το Μένουμε Θεσσαλονίκη καταψηφίζει την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του Μένουμε Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης Γ. Ρακκά (12/4/2021) για την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

-Το αίτημα για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι θέση του ελληνικού κοινοβουλίου, δηλαδή τμήμα μιας εθνικής στρατηγικής, την οποία οφείλουμε να υποστηρίζουμε.

-Στο μνημόνιο για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) η αναφορά στο αίτημα για τις αποζημιώσεις είναι άνιση, καθώς καταγράφεται ουσιαστικά η άρνηση της γερμανικής πλευράς.

-Τα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης ρητώς στη γερμανική βουλή πρόσφατα προκρίνουν το ΕΓΙΝ και τις «δράσεις μνήμης» αντί της αποδοχής του ελληνικού αιτήματος των αποζημιώσεων, κι έτσι συμψηφίζουν το ΕΓΙΝ με τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

-Η συντήρηση της μνήμης των γερμανικών αγριοτήτων στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από την ίδρυση του ΕΓΙΝ. Η Γερμανία έχει περισσότερο ανάγκη ένα τέτοιο ίδρυμα γιατί αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ηθικά δυσχερή θέση.

-Γιατί να κάνουμε αυτή την υποχώρηση στη γερμανική πλευρά, η οποία φέρεται έτσι στο ζήτημα των αποζημιώσεων;

-Στη Γαλλία, το αντίστοιχο ίδρυμα συστάθηκε κατόπιν της συμφωνίας για καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων. Γιατί όχι κι εδώ ανάλογα;

-Ή στάση του Δήμου θα έπρεπε να είναι: Αν η Γερμανία δεν δεχτεί την έναρξη των συζητήσεων για τις αποζημιώσεις, δεν συμφωνούμε ως Δήμος να σας παραχωρήσουμε τη Βίλα Πετρίδη.

-Παρομοίως, στάση του ελληνικού κράτους θα έπρεπε να είναι ότι η Γερμανία θα έπρεπε τουλάχιστον να αρχίσει να συζητά για τις αποζημιώσεις, γιατί ούτε αυτό πράττει, αλλιώς δεν θα προχωρήσει στην ίδρυση του ΕΓΙΝ

-Για τις πολιτισμικές ανταλλαγές αρκεί το ίδρυμα Γκαίτε, που κάνει εξαίρετη δουλειά, και δεν χρειάζεται κι άλλο ίδρυμα.

-Τα όσα ελέχθησαν στη γερμανική βουλή συνιστούν προσβολή για την Ελλάδα, και γι’ αυτό καταψηφίζουμε την παραχώρηση της βίλας Πετρίδη στο ΕΓΙΝ

-Το Γερμανικό κράτος αποδεχόμενο να καταβάλει αποζημιώσεις σε κάποια άλλα κράτη, έχει αναγνωρίσει μιας μορφής συνέχεια από μόνο του, και αυτό πρέπει να ισχύει και ως προς την Ελλάδα και τις οφειλόμενες σε αυτήν αποζημιώσεις.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ενότητα σήμερα είναι η γερμανοτουρκική ειδική σχέση, που τορπιλίζει την ευρωπαϊκή συνοχή.

-Η άσκηση, λοιπόν, κριτικής στη γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενότητας.

Δείτε τις δύο τοποθετήσεις:

και

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s