Ο Γ. Ρακκάς στη Βεργίνα TV (28/8)

Ο επικεφαλής του Μένουμε Θεσσαλονίκη και δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ρακκάς μιλά στη Βεργίνα TV και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο (από το 2λ:13δ, και μετά, της εκπομπής), για τον απολογισμό της διοίκησης Ζέρβα.

Υπάρχουν θετικές και αρνητικές πλευρές:

Στα θετικά, η καλύτερη απόκριση σε αρκετά από τα ζητήματα της καθημερινότητας (συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις). Στην καθαριότητα υπάρχει βελτίωση ορατή στους πολίτες.

Έχουμε συγκρουστεί με ορισμένες επιλογές της διοίκησης όπως τον ποδηλατόδρομο της Κ. Καραμανλή, όπου η διοίκηση ξεκινά τη μελέτη ανάποδα, χωρίς να παρέχει και καλές διαδρομές στους ποδηλάτες. Στη Λ. Νίκης, η χρήση της δεν έχει ληφθεί υπόψη της από τη μελέτη.

Ακολουθείται το κακό προηγούμενο του «Μεγάλου Περιπάτου» του δημάρχου Αθηναίων, και η διοίκηση κακώς δεν συζητά το σχέδιό της π.χ. με τους μαγαζάτορες της Λ. Καραμανλή.

Επειδή υπήρχε έλλειμμα προγράμματος στη διοίκηση, η διοίκηση έχει μεταβληθεί σε παρακολούθημα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην πεζοδρόμηση του κάτω μέρους της οδού Αγ. Σοφίας, στηρίξαμε την απόφαση της διοίκησης. Έχουν κάποια βάση ομοίως ορισμένες αποφάσεις, για την πλατεία Ελευθερίας όπου μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης.

Υπάρχουν θέματα σημαντικά, με υψηλό βαθμό διαφωνίας. (π.χ. Βίλα Πετρίδη)

Όσον αφορά το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η αποκατάσταση της μνήμης και της μαρτυρικής ιστορίας των Εβραίων της πόλης θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μαρτυρική ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, και των Αρμενίων. Τα Πανεπιστήμια της πόλης θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο μελέτης γενοκτονιών και ολοκαυτωμάτων.

Ένα μουσείο όπως αυτό που προβλέπεται, θα διοικείται από τις Βρυξέλλες, θα χρηματοδοτείται από τη Γερμανία, και αναρωτιέται κάποιος σε ποιον αυτό απευθύνεται.

Το πρόβλημα της συγκοινωνίας δεν έχει λυθεί ακόμη. Καλώς έπραξε ο δήμος με την αγορά των λεωφορείων από τη Λειψία, γιατί αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ωστόσο, σημασία έχει να μην συνωστίζονται οι επιβάτες, στην εποχή του κορωνοϊού. Είναι ευχολόγιο η πρόταση να εκδιωχθεί το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης ενώ δεν υπάρχει καλή μαζική συγκοινωνία.

Όσον αφορά την προβολή της ταυτότητας της πόλης, η καινούργια διοίκηση αποκατέστησε τις προτομές των ανθρώπων που απελευθέρωσαν τον τόπο αυτό. Θα ήταν γενοκτονία της μνήμης να τους κρύβουμε. Ωστόσο, λείπει πρωτοβουλία σε επίπεδο πολιτισμού π.χ. προβολή της μακεδονικής ταυτότητας διεθνώς. Επίσης απουσιάζει και η πρωτοβουλία εκ μέρους της διοίκησης για την ιστορία της πόλης.

Σήμερα, με το εκλογικό σύστημα των τελευταίων δημοτικών εκλογών, ο ρόλος του Δ.Σ. έχει καταπέσει, επειδή μεγάλος ρόλος αποφάσεων λαμβάνονται από επιτροπές των οποίων οι συσχετισμοί δεν αντικατοπτρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι προσπάθειες αναβάθμισης των δημοτικών ΜΜΕ είναι θετικές. Θα θέλαμε τα ΜΜΕ του Δήμου να έχουν μεγαλύτερη απήχηση και να συνδεθούν περισσότερο με τη ζωτικότητα της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s