Ψηφιακή βιομηχανία από τη Θεσσαλονίκη

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο, που αφορά στην παρουσίαση μιας εταιρείας «ψηφιακής βιομηχανίας» από τη Θεσσαλονίκη («Organic Electronic Technologies«), η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικά όργανα για το συντονισμό των κατασκευαστών επιστημονικών οργάνων και των συστημάτων ελέγχου ποιότητας που εγκαθίστανται στη γραμμή παραγωγής, και μεταξύ άλλων κατασκευάζει φωτοβολταϊκά τα οποία συνδυάζει είτε με πτυχές της καθημερινότητας, όπως στάσεις αστικών λεωφορείων, είτε με τουριστικά προϊόντα όπως ξαπλώστρες. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δείχνει το υψηλό τεχνολογικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης αλλά και τις ευκαιρίες για την πόλη να καταστεί κέντρο παρόμοιων επιχειρήσεων στη χώρα, εάν η Πολιτεία και ειδικότερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργαστούν μαζί τους και τις βοηθήσουν.

««Τυπώνουμε την ενέργειά σου» (We print your Energy)

Απόλαυσε ενέργεια παντού (Enjoy your Energy Everywhere)

Μ αυτά τα moto η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies , συστήνεται στο ευρύ κοινό. Στο ευρύ, γιατί στο ειδικό, όπως και στη διεθνή βιομηχανία  ενέργειας, έχει ήδη κάνει τις συστάσεις της εδώ και μια τριαντακονταετία.

Τι διαφορετικό συμβαίνει με την ΟΕΤ που έχει έδρα τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης;

Εκτυπώνοντας ενέργεια

H organic electronic technologies συμμετείχε σ ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (H2020) , το Smartline , Factories of the Future. Στόχος του προγράμματος που είχε διάρκεια τρία χρόνια (2017-2020) ήταν η δημιουργία της Ψηφιακής Βιομηχανίας . Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν ξεκίνησε η πιλοτική παραγωγή εκτυπωμένης ενέργειας με στόχο την μαζικής κλίμακας παραγωγή με στόχο μάλιστα την ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε απώλειας ή ελαττωματικής κατασκευής στη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής. 

Η Organic Electronic Technologies δεν είναι απλώς μια εταιρεία που κατασκευάζει οργανικά ηλεκτρονικά , διαθέτει την τεχνολογία για την παραγωγή οργανικά φωτοβολταϊκά (OPVs) δίνοντας οικολογικές καινοτόμες  λύσεις σε θέματα ενέργειας, φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης . Αναλαμβάνει την ευθύνη και τον συντονισμό των κατασκευαστών όλων των επιστημονικών οργάνων και των συστημάτων ελέγχου ποιότητας που εγκαθίστανται στη γραμμή παραγωγής. Τα επιστημονικά όργανα διατάξεις λαμβάνουν με αυτοματοποιημένο τρόπο την απόφαση για την επιλογή διορθωτικών κινήσεων στη διαδικασία παραγωγής. Δημιουργεί το λογισμικό για τις αποφάσεις και τις διορθωτικές κινήσεις που κάνουν τα μηχανήματα παραγωγής. Με άλλα λόγια δημιουργεί την Ψηφιακή Βιομηχανία. 

Έξυπνη στάση και hitech ξαπλώστρα

Η ενεργειακά αυτόνομη στάση, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες,προφυλασσόμενοι από τις UVυπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά. Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με τη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ελληνική έξυπνη στάση που τοποθετήθηκε πιλοτικά στο Δήμο Νεάπολης Συκεών στη Θεσσαλονίκη . Η εφαρμογή είναι ένα ακόμη προϊόν της Organic Electronic Technologies που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο της NANOTEXNOLOGY 2020.

Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία …λάνσαρε ένα ακόμη καινοτόμο προϊόν για τον τουρισμό. Την ξαπλώστρα  στην οποία μπορεί κανείς ν απολαμβάνει τον καλοκαιρινό ήλιο με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Στο µικρό ψυγείο δίπλα του έχει παγωµένο νερό, αναψυκτικά, µπίρες ή και σαµπάνια, ενώ στην ενσωµατωµένη θύρα USB µπορεί να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο ή το τάµπλετ. Την απαραίτητη ενέργεια για όλα αυτά παρέχουν τα φιλµ εύκαµπτων φωτοβολταϊκών µε τα οποία έχει επενδυθεί το σκίαστρο της ξαπλώστρας. Αυτά συσσωρεύουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν σε µμπαταρίες και τη χρησιµοποιούν για τις ανάγκες του χρήστη. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί η «έξυπνη» ξύλινη πέργκολα, µε δυνατότητα συσσώρευσης 65 W που αρκεί για την ταυτόχρονη φόρτιση έξι κινητών συσκευών, καθώς και η ενεργειακή ομπρέλα θαλάσσης.

Τα οργανικά Φωτοβολταϊκά και η νέα αναδυόμενη αγορά

Οι συσκευές Οργανικών Φωτοβολταϊκών (OPV) μετατρέπουν  την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Συγκρινόμενες με τις προηγούμενης τεχνολογίας ανάλογες συσκευές  θεωρούνται πιο φθηνές στην παραγωγή τους, εύκαμπτες και φιλικές προς το περιβάλλον, αφού είναι πλήρως ανακυκλώσιμες. Τα ηλιακά κύτταρα πολυμερών έχουν επίσης τη δυνατότητα να εμφανίζουν διαφάνεια, ενώ μπορούν να λάβουν χρωματισμό δημιουργώντας διακοσμητικές και βιοκλιματικές εφαρμογές σε παράθυρα , τοίχους σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Υπολογίζεται πως μέχρι το 2027 η παγκόσμια αγορά για τα εκτυπωμένα , εύκαμπτα και οργανικά ηλεκτρονικά θα αναπτυχθεί  και θα φτάσει από τα 29,28 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι τώρα στα 73,43 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με την έκθεση «Αγορές Οργανικών Φωτοβολταϊκών 2016-2025», η αγορά των OPVs που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών (BIPV) , ηλιακών φορτιστών και παραγωγής ενέργειας εκτός  δικτύου θα εκτοξευθεί από τα 355 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται το 2021 στα 580 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 καταγράφοντας μια αύξηση 63%.»

Πηγή εικόνων και κειμένου: stelinarum.blogspot.com (2/8/2020)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s