Σχολιάζοντας ξανά…τα πασαλακια

Του Κωνσταντή Σεβρή, πολ. επιστήμονα, πρώην δημοτικού συμβούλου:

Τα πασαλάκια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αποτρέπουν τη συστηματική χρήση του αυτοκινήτου στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης. Αναπόφευκτα, όποιος οραματίζεται ένα εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δίχως αυτοκίνητο, είναι με το μέτρο. Είναι με τα πασαλάκια. Τα πασαλάκια, που στερούν τα «αλάρμ» και το διπλοπαρκάρισμα με το αριθμό του κινητού στο παμπρίζ. Τα πασαλάκια που ευνοούν τη ροή οχημάτων, την αέναη κίνηση και εχθρεύονται τη στάση.

Ο πολιτικές ενάντια στο αυτοκίνητο ωστόσο, πάνε «μαζί» με σειρά παρεμβάσεων που ευνοούν την μαζική μετακίνηση. Πάνε μαζί με σειρά παρεμβάσεων που ευνοούν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Πάνε μαζί με σειρά παρεμβάσεων που επιτρέπουν τον ομαλό ανεφοδιασμό των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στην περίπτωση λοιπόν της Θεσσαλονίκης, τα «πασαλάκια» «χορηγήθηκαν» και τοποθετήθηκαν χωρίς όλες τις υπόλοιπες συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Κυριολεκτικώς, φυτεύτηκαν εν μια νυκτί. Με αποτέλεσμα, να αποκτήσουν ταυτόχρονα «φανατικούς» οπαδούς και εχθρούς. Διχασμός, που ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διχασμός που κάθε τόσο ανακυκλώνει την ίδια συζήτηση, τα ίδια επιχειρήματα και εμπνέει τα ίδια στρατόπεδα. Η εμπορική διάσταση του ιστορικού κέντρου, προφανώς και «διψά» για αυτοκινούμενους πελάτες.

Πώς θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ο εμπορικός κόσμος τα πολυκαταστήματα που παρέχουν σχεδόν τζάμπα θέσεις στάθμευσης; Στο αίτημα για «αυτοκινούμενη» πελατεία για το εμπορικό κέντρο, η απάντηση της δημοτικής αρχής σίγουρα δεν πρέπει να είναι το κυκλοφοριακό κομφούζιο, από ένα διπλοπαρκαρισμένο στην Ερμού. Ίσως να έπρεπε να προκριθεί η ιδέα της δωρεάν διανομής προπληρωμένων κουπονιών (vouchers) για τις θέσεις επισκεπτών στο Thesi στις «θιγόμενες» από τα «πασαλάκια» επιχειρήσεις στις ώρες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου. Ώστε οι τελευταίες, να τις αξιοποιήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, με γνώμονα να αμβλύνουν τις «ζημιές» που τους δημιουργούν τα πασαλάκια…

 

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου ανάρτησης: thestival.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s