Η «κατάκοσμη ανατολική πλευρά» του βυζαντινού ναού των Αγ. Αποστόλων Θεσσαλονίκης

Του Αναστάσιου Ομ. Πολυχρονιάδη, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ

polychroniadis_bizantinos

Προσπαθώντας να εντοπίσουμε το βυζαντινό τοίχο για τις λεπτομέρειες του οποίου μιλούσε ο Πεντζίκης στον Σεφέρη, ένα «απομεσήμερο στη Θεσσαλονίκη», όπως γράφει σε επιστολή του ο δεύτερος, πιθανολογούμε ότι συνδέεται με την επίσκεψη του ποιητή για την τελευταία διάλεξη του καθηγητή Γ.Π. Σαββίδη προς τιμήν του ιδίου τον Μάρτιο του 1963.

Εξάλλου, τότε συνδέθηκαν φιλικά ο Πεντζίκης με τον Σεφέρη.

Συνεπώς, εκείνες τις μέρες, ο εκ Θεσσαλονίκης δημιουργός μίλησε στον ποιητή, ίσως επιτόπου, για τον τοίχο της κατάκοσμης, όπως χαρακτηρίζει ανατολικής πλευράς του βυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων, αυτόν με τις «τρεις κόγχες του Ιερού».

Ολόκληρος ο Ναός των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πεντζίκη, αποτελεί «ίσως» την ωραιότερη εκκλησία του 14ου αιώνα της Συμβασιλεύουσας, την οποία όπως επισημαίνει έκτισε «ο καταγόμενος από τη Βέρροια Πατριάρχης Νήφων».

Πριν παραθέσουμε τη σχετική αιτιολόγηση για τη μοναδική ωραιότητα του τοίχου της ανατολικής πλευράς, ορθό είναι να διαβάσουμε επιγραμματικά τι σήμαινε για τον θεσσαλονικό δημιουργό η βυζαντινή τοιχοποϊία και ποια εντύπωση μπορούσε να προκαλέσει, για αυτήν ο λόγος του στον Σεφέρη.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Θα ’ταν ενδιαφέρον, φαντάζομαι, με βάση αυτόν τον τρόπο του βλέπειν, να επιχειρούνταν, σαν με τη βοήθεια λεξικού, η ερμηνεία των θαυμάσιων θεμάτων της βυζαντινής τοιχοποϊίας, καθώς και των ωραιότατων τοιχογραφιών και εικόνων. Δεν επιχείρησα τον σχετικό άθλο. Απλά, παρακολουθώντας την ομορφιά της βυζαντινής τέχνης με τα μάτια, χρόνια τώρα, φανατίστηκα σαν να ’κουσα του κόσμου τα κηρύγματα».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

 

Πηγή: romfea.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s