Ρέκβιεμ για τον Τάσο

«Αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.                                                                                                                             

Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ώσπου να γίνει σα μια ξένη φορτική.»                 

(Κωνσταντίνος Καβάφης)

Τάσος Γλαντζής

Ο Τάσος Γλαντζής δεν είναι πια μαζί μας.

Γνωριστήκαμε πρώτη φορά στην επιτροπή για τον Στρατό, ήμασταν σύντροφοι στην ομάδα της Πράξης στην Θεσσαλονίκη, συγκάτοικοι στην κατάληψη της Λεωφόρου Νίκης και συνεχίσαμε να πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια, συμφωνώντας ή διαφωνώντας με την κοινή πάντα αίσθηση ότι αγωνιζόμαστε για  έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Ο Τάσος ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που ήθελε η πολιτική και το όραμα να αποτυπώνονται στον τρόπο που ζει ή εργάζεται κάποιος. Γι’ αυτό και η διαδρομή του ήταν πάντα γεμάτη αγάπη και προσφορά. Νηπιαγωγός ο ίδιος, αγάπησε με πάθος κάθε παιδί που είχε μαθητή σαν να ήταν δικό του. Γεμάτος ιδέες μεταμόρφωσε ένα αρτηριοσκληρωτικό εκπαιδευτήριο στην καλύτερη δομή προσχολικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, κι όταν η εντροπία των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων έφερε εμπόδια είχε την τόλμη να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα, έχοντας ήδη αρχίσει την μάχη για την ζωή του, ακριβώς γιατί σεβόταν πάνω απ’ όλα την Παιδεία, τα παιδιά, τους συνεργάτες του.

Αυτή η αγάπη ήταν η κινητήρια δύναμη ενός ανθρώπου που πληγωνόταν τόσο εύκολα από την κακία, γιατί η κακία ήταν άγνωστο μέγεθος στον δικό του κόσμο.

Ο κόσμος μας έγινε φτωχότερος από χθες το βράδυ, αλλά είναι παρών με το έργο του στις ζωές που βοήθησε να ανθίσουν, στις νοοτροπίες που βοήθησε να αλλάξουν, στην γενιά των εκπαιδευτικών που δίδαξε το αλφαβητάρι της παιδαγωγικής, σε όλους εμάς που περπάτησαν μαζί του.

Καλό ταξίδι φίλε

Εκ μέρους του Μένουμε Θεσσαλονίκη, Θανάσης Τζιούμπας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s