Πώς ένας πράσινος πυρήνας θα αλλάξει μια γειτονιά στη Νικόπολη

Αναδημοσιεύουμε αυτήν την είδηση, για να δείξουμε πως υπάρχουν «βιοκλιματικές» και βιοκλιματικές αναπλάσεις. Οι δεύτερες, που όντως στηρίζονται στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος για την παραγωγή μικροκλιματικής ωφέλειας, είναι πολύ χρήσιμες για τις πόλεις -με τον τρόπο που αποδεικνύει αυτή η περίπτωση, στην Νικόπολη (Δήμο Παύλου Μελά)…

Πηγή: voria.gr (26-9-2019)

Ένα πάρκο στη Νικόπολη θα λειτουργεί ως φυσικό κλιματιστικό τα καλοκαίρια μέσω ενός συστήματος απορρόφησης των ομβρίων από βροχές και καταιγίδες.

Την ώρα που οι ξαφνικές νεροποντές σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αποτελούν την αιτία για να τεθεί σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός, σε λίγους μήνες για τη γειτονιά της Νικόπολης μια τέτοια καταιγίδα θα είναι απλά ευκαιρία για… πότισμα.

Και αυτό γιατί έχει ήδη μπει στις ράγες και κατασκευάζεται ένα πνεύμονας πρασίνου, που δεν έχει απλά στόχο την καλαισθησία της περιοχής, αλλά τη βιοκλιματική της αναβάθμιση, μέσω ενός πρωτοποριακής κατασκευής πάρκου.

Νικόπολη 1

Ο λόγος για τον Πράσινο Πυρήνα της Νικόπολης, του οποίου η κατασκευή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το εργοτάξιο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκεί θα μετατραπεί έως τον Μάρτιο σε ένα καινοτόμο πάρκο: Αποταμιευτήρες νερού θα εξασφαλίζουν την αυτάρκεια ποτίσματος του πρασίνου και μεγάλη ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το κόστος του Πράσινου Πυρήνα, που αγγίζει το 1.216.000 ευρώ, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από το Πράσινο Ταμείο, καθώς έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ06, με τίτλο «Προστασία του Περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

«Είναι ένα μεγάλο έργο, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη Νικόπολη έχοντας στόχο να αλλάξει τα δεδομένα διαβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής», σχολιάζει στην Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για την εποπτεία και τον έλεγχο των θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης, Δημήτρης Λαλές.

νικόπολη 2

Τα χαρακτηριστικά

Το πάρκο θα αποτελέσει πρότυπο βιοκλιματικής ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Βάσει της τεχνικής μελέτης που εγκρίθηκε πριν την εκτέλεση του έργου, μεταξύ των στόχων του έργου είναι η αναβάθμιση της περιοχής, η βελτίωση του μικροκλίματος της συνοικίας και το ελάχιστο κόστος συντήρησης ως χώρου πρασίνου.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πράσινος Πυρήνας της Νικόπολης θα έχει απόλυτη υπεροχή πράσινης εδαφοκάλυψης, σε ποσοστό 80,5%, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα για χώρους πρασίνου στη Θεσσαλονίκη.

Το πάρκο, έκτασης 5.599,50 τμ, θα βρίσκεται στο κέντρο της Νικόπολης μεταξύ των οδών Νικοπόλεως, Σάμου, Γενναδίου και ενός ανώνυμου πεζοδρόμου που μέχρι πρόσφατα ήταν ένας αναξιοποίητος ελεύθερος χώρος με αυτοφυή φυτά.

Όσο για τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, το ένα είναι ο περιορισμός της απορροφούμενης θερμότητας μέσω των φυτών και δέντρων που θα μπουν, αλλά και τα υλικά των επιστρώσεων των δαπέδων.

Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία υδατοδιαπερατών επιφανειών, στο 15% της ολικής επιφάνειας του πάρκου, πετυχαίνοντας την άμεση απορρόφηση των ομβρίων και την κατακράτηση τους στο υπέδαφος. Το νερό στη συνέχεια θα προσλαμβάνεται από τα φυτά, που με τη διαπνοή λειτουργούν ως φυσικό κλιματιστικό της θερμές περιόδους του έτους.

Πώς θα γίνεται η έξυπνη συλλογή των ομβρίων

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, η διαχείριση των ομβρίων θα γίνεται σε τρία επίπεδα, λειτουργώντας αφενός ως φυσική άρδευση για τα φυτά και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και αφετέρου μειώνει δραστικά την επιβάρυνση του δικτύου ομβρίων της περιοχής.

Στο πρώτο βασικό επίπεδο, που είναι μεγάλες ελεύθερες επιφάνειες φυτεμένου εδάφους και υδατοπερατά δάπεδα βατών επιφανειών, το έδαφος θα είναι άμεσος αποδέκτης των ομβρίων.

5ipvtcdqc0zfbabwwicf

Στο δεύτερο επίπεδο, όπου θα υπάρχουν κλίσεις βατών δαπέδων, θα υφίστανται φρεάτια υδροσυλλογής σε κατάλληλη διάταξη και σύστημα απορρόφησης από ημιδιάτρητους σωλήνες και διάτρητα κυλινδρικά φρεάτια. Με αυτόν τον τρόπο τα όμβρια που πλεονάζουν στις επιφάνειες του πάρκου σε περίπτωση νεροποντής διοχετεύονται πάλι στο φυσικό έδαφος.

Τέλος, στο τρίτο επίπεδο, ο αγωγός ομβρίων της οδού Σάμου και ο παντορροϊκός  αγωγός αγωγός της οδού Νικοπόλεως θα είναι οι αποδέκτες των ομβρίων που θα πλεονάζουν στα πεζοδρόμια. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως μια δυνατή βροχόπτωση αν τυχόν υπερχειλίσει το σύστημα απορρόφησης με τα κυλινδρικά φρεάτια, προβλέπεται διάταξη υπερχείλισης που καταλήγει στον αγωγό ομβρίων της οδού Σάμου ως αποδέκτης «τελευταίας διαφυγής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s