«Η Νέα Δημοκρατία και η Μεσαία Τάξη»

Άρθρο του επικεφαλής του Μένουμε Θεσσαλονίκη Γ. Ρακκά, που δημοσιεύθηκε στο thessnews.gr (27-28/7/2019):

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις τελευταίες εκλογές, γιατί εγκαίρως ηγεσία και επιτελείο κατάφεραν να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος των ψήφων της μεσαίας τάξης, η οποία χτυπήθηκε, όχι μόνον από την υπερφορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθ’ όλη τη δεκαετία των «μνημονίων».

Είναι επίσης προφανές, ότι το «σχέδιο διακυβέρνησης» της Νέας Δημοκρατίας, έτσι όπως εκφράζεται στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ή τις προγραμματικές δηλώσεις, επενδύει στα μεσοστρώματα, αλλά και στην κατ’ εξοχήν πολιτική τους έκφραση, το «κέντρο». Το άνοιγμα προς τις προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι το μπλοκ που μόλις πριν λίγο ανήλθε στην εξουσία, αντανακλά περισσότερο τις ζυμώσεις και τις διεργασίες του «Μένουμε Ευρώπη», στο δημοψήφισμα του 2015, και όχι σε μια παραδοσιακή δεξιά. Η οποία, μάλιστα, αισθάνεται αρκετά αποξενωμένη από αυτήν την εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το… αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης και την άρνησή της να υποστηρίξει την επιλογή του ίδιου του νέου πρωθυπουργού στην προεκλογική κούρσα.

Το «πολιτικό σχέδιο» της νέας κυβέρνησης έχει περίπου ως εξής: άρση του κρατισμού και φιλελευθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ανάσα ανασυγκρότησης των μεσοστρωμάτων, και συγκρότηση ενός πολιτικού πόλου που να τα εκφράζει σε μόνιμη βάση. Δύο είναι τα προβλήματα βιωσιμότητάς του, αμφότερα στρατηγικής φύσεως.

Πρώτον, κοινωνικό-οικονομικά: Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΝΔ με τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια, απειλεί την εγχώρια ιδιωτική οικονομία που είναι μικρομεσαίου χαρακτήρα. Έτσι, αντί για την ανάκαμψη των μεσοστρωμάτων, τα απειλεί μεσομακροπρόθεσμα με περαιτέρω συρρίκνωση.

Το δεύτερο αφορά στα εθνικά θέματα. Η ΝΔ εξελέγη από τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και χειρότερα, η πολιτική του Ερντογάν αξιώνει ανοιχτά τη δορυφοριοποίηση της Ελλάδας. Η χώρα βρίσκεται σε γεωπολιτική κρίση, γεγονός που η κοινωνία δείχνει να έχει καταλάβει. Η κυβέρνηση, όμως, αλληθωρίζει προς μια «ολική επαναφορά» της στρατηγικής Σημίτη στα εθνικά θέματα.

Και στις δυο περιπτώσεις το χάσμα μεταξύ ηγεσίας και εκλογικής βάσης είναι μεγάλο, και προμηνύει εντάσεις. Αυτές απειλούν την ισορροπία του νέου «σχεδίου διακυβέρνησης» και θα μας απασχολήσουν πολύ έντονα την περίοδο που έρχεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s