Όλοι μαζί «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Άρθρο του Στυλιανού Σαββίδη, ιδ. υπαλλήλου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το Μένουμε Θεσσαλονίκη:

 

«Η απόφαση μου να συμμετέχω σε αυτές τις δημοτικές εκλογές βασίστηκε στην προσπάθεια απάντησης σε καίρια ερωτήματα που τέθηκαν σε μένα προσωπικά από φίλους και συγγενικά πρόσωπα όσο και στην κοινωνία γενικότερα και αφορούν κυρίως την κρίση του πολιτικού συστήματος αλλά και το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο καθημερινός μας βίος. Στις συζητήσεις που τυχαία θα ακούσω στο δρόμο, στο χώρο εργασίας μου που η φύση της είναι η συναναστροφή με κόσμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα, στους χώρους του πανεπιστημίου και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρακολουθώ καθημερινά.

 

Η ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική έχει στις μέρες μας τόσα στεγανά και στερεότυπα που και μόνο η χρήση της λέξης “πολιτική” σε μειώνει αυτόματα απέναντι στον συνομιλητή σου. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζω καθημερινά όταν με ρωτάνε τι σχολή έχω τελειώσει. Στην απάντηση μου, “πολιτικές επιστήμες”, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα με ρωτήσουν τι είναι αυτό και στην χειρότερη θα λάβω ένα υποτιμητικό βλέμμα που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια έως και την αποστροφή σε ότι έχει να κάνει με τους πολιτικούς και την πολιτική εν γένει. Ειδικά όσοι με γνωρίζουν προσωπικά αδυνατούν να με δουν ως πολιτικό για τον λόγο ότι στη χώρα μας ο πολιτικός έχει συνδεθεί με τις λέξεις ψεύτης, καιροσκόπος, απατεώνας ακόμα και τεμπέλης.

 

Στο πρώτο ερώτημα-προβληματισμό που απαντώ με την απόφαση μου αυτή, είναι η εναντίωση στη συμμετοχή στην πολιτική και στην εκλογή ατόμων τα οποία δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε ακόμα και την διάθεση να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο για τον τόπο τους. Ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, τηλεπερσόνες, μοντέλα, influencers κτλ έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει στον χώρο για τον μοναδικό και απλό λόγο ότι δεν είναι ο πολιτικός βίος ο χώρος τον οποίο κατέχουν και μπορούν να διαπρέψουν. Ειδικά σε αυτές τις δημοτικές εκλογές αντί να ασχοληθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του δήμου και κατ΄ επέκταση του βιοτικού μας επιπέδου, έχουμε χωρίσει τους υποψηφίους σε οπαδικά στρατόπεδα ποδοσφαιρικών ομάδων μετατρέποντας τις δημοτικές εκλογές σε γκάλοπ για το ποια ομάδα έχει περισσότερους φιλάθλους στην πόλη. Δυστυχώς, αυτό δείχνει το μέγεθος της σήψης του πολιτικού συστήματος, αλλά ακόμα περισσότερο πόσο μακριά είμαστε από το να είμαστε ενεργοί και ουσιαστικοί πολίτες της πόλης και της χώρας μας.

 

Ο δεύτερος προβληματισμός αφορά την μαζική φυγή μεταναστών κυρίως νέων στο εξωτερικό. Η έλλειψη ή ακόμα και η ανυπαρξία θέσεων εργασίας είχε ως αποτέλεσμα το γνωστό brain drain, δηλαδή την φυγή του ανώτερου επιπέδου εργατικού δυναμικού αλλά και γενικότερα μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων. Αυτό σε λίγα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δημογραφικού προβλήματος μεγαλύτερου από ό,τι υπάρχει ήδη λόγω της οικονομικής κρίσης. Η απόφαση μου να παραμείνω στην πόλη που μεγάλωσα και αγάπησα βασίστηκε στην εργατικότητα που έδειξα ακόμη από τα μαθητικά μου χρόνια, με τα όποια προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις που όλοι έχουμε συναντήσει (αδήλωτη εργασία, μηδενικά ένσημα, επιστροφή δώρων κτλ) και πραγματικά βασικός μου σκοπός είναι οι εργασιακές σχέσεις να είναι αυτές που ορίζονται από το νόμο. Επομένως η προσωπική απόφαση της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη έγινε ώστε να προσπαθήσω μαζί με ανθρώπους της γενιάς μου να αντιστρέψουμε τη ροή προς το εξωτερικό και να πάρουμε τα “καλά” της Ευρώπης που όλοι εκθειάζουμε από την πρώτη στιγμή που από εγχώριοι “Ελληνάρες” μετατρεπόμαστε σε τουρίστες που συρρέουν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

 

Το τρίτο και τελευταίο ερώτημα που μου τέθηκε είναι το “ποιοί είστε εσείς τέλος πάντων και γιατί να σας στηρίξω;” Είμαστε νέοι άνθρωποι με γνώσεις στα αντικείμενα που αφορούν τη διοίκηση του δήμου, με νέες ιδέες, φιλικές προς τον περιβάλλον και τον συμπολίτη με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης κέντρο του πολιτισμού όπως ήταν πάντα ανά τους αιώνες . Για όσους ψάχνουν νέα πρόσωπα έξω από τα βαλτώδη νερά του σαθρού πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, για όσους έχουν ιδέες για τον δήμο και θέλουν να τις μοιραστούν ώστε να ακουστούν, μαζί με αυτούς συντάσσομαι και εγώ. Όλοι μαζί «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s