Συνέντευξη του Γιώργου Ρακκά στην εφ. Thessnews

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιώργου Ρακκά στον Δημήτρη Συρμάτση (εφημ. Thessnews 11/5/2019):

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Σκέψου πριν ψηφίσεις για να μην σιχτιρίσεις μετά» είναι ένα από τα συνθήματά τας. Γιατί το επιλέξατε;

Σε τοπικό επίπεδο και πανεθνικό, η δημοκρατία διέρχεται μια βαθιά κρίση. Το ιδεολογικό, το αξιακό, το ηθικό στοιχείο τείνει να εκλείψει από μια πολιτική τάξη, που λειτουργεί ξεκομμένη απ’ τις ανάγκες, τις πραγματικότητες, τις αγωνίες των απλών ανθρώπων. Η επαφή μεταξύ των δυο γίνεται ευκαιριακά στην προεκλογική περίοδο, με μπόλικη δημαγωγία. Έτσι έχει φτιαχτεί ένα κλίμα υφαρπαγής της ψήφου –ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει πριν τις εκλογές, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει μετά. Άρα προσέχουμε τι ψηφίζουμε, δεν μένουμε στα λόγια των υποψηφίων, βλέπουμε πού ήταν και τι έλεγαν και πριν δυο χρόνια, πόσο τα λόγια αντιστοιχούν στις πράξεις τους και την συνολική τους πορεία, αν η ρητορική τους είναι ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.

 

«Επενδύετε» πολλά στο δημογραφικό. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα τεράστιο θέμα, αλλά μια δημοτική αρχή τι μπορεί να κάνει;

Πάρα πολλά. Από το να διευκολύνει τις νεαρές, μέλλουσες μητέρες με προγράμματα συμβουλευτικής για την εγκυμοσύνη, μέχρι να αναπτύξει τα νηπιαγωγεία και τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων του Δήμου. Ύστερα μπορεί να παράγει δεδομένα, να χαρτογραφήσει την δημογραφική κατάσταση της Θεσσαλονίκης, να δει πώς κατανέμονται στις γειτονιές οι ηλικίες, τα νέα ζευγάρια, τα περισσότερα παιδιά, και να εκπονήσει στοχευμένες πολιτικές. Στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένο ότι ο Δήμος έχει σαφή, αναλυτική εικόνα της πόλης του. Εδώ πηγαίνουμε τυφλά. Γίνεται πολιτική με το «πέρναγα προχθές από μια γειτονιά, και είδα αυτά, άρα να κάνουμε εκείνα».

Τέλος, μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία, να βάλει την Περιφέρεια και το Υπουργείο στο ίδιο τραπέζι και να δημιουργήσουν, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς της πόλης (Εργατικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο, Εκκλησία) ένα ταμείο για το δημογραφικό, που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει πολιτικές για την ανάσχεση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της γήρανσης της τοπικής κοινωνίας.

Έχετε αποδείξει ότι δεν μασάτε τα λόγια σας τόσα χρόνια. Βιώνουμε μια κακή προεκλογική περίοδο; Τι πρέπει να αλλάξει;

Πολλή κακή. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για την πόλη. Προεκλογική βαβέλ ζούμε. 22 υποψήφιοι σε παράλληλους μονολόγους. Κάποιοι μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι «δεν πάνε σε ντιμπέητ». Σωστά… γιατί μεθαύριο, στο δημοτικό συμβούλιο, είτε είναι διοίκηση είτε αντιπολίτευση, δεν θα συμμετέχουν στην διαδικασία με τους υπολοίπους, θα κάνουν μόνοι τους πάλι εκδηλώσεις με το κοινό τους. Η απουσία συζήτησης θα έχει συνέπειες: Πώς θα πάμε σε συνεργασίες, που διευκολύνει ο νόμος, δίχως να έχει προηγηθεί προεκλογική συζήτηση; Άρα, η προτεραιότητα θα δοθεί στο παρασκήνιο, στις προσωπικές συμφωνίες, στο αλισιβερίσι για την καρέκλα. Δυστυχώς, πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η απλή αναλογική στο κλίμα διάλυσης των πολιτικών παρατάξεων, και πολυκατακερματισμού, το μόνο που ενθαρρύνει είναι τις προσωπικές φιλοδοξίες, και μια ψεύτικη αίσθηση πολυφωνίας, όπου οι επιλογές φαινομενικά είναι πολλές, όλες όμως συγκλίνουν σε μια, μιάμιση το πολύ πολιτική.

Αν κάνατε ένα ταμείο για τον Γιάννη Μπουτάρη τι θα… βάζατε μέσα;

Τις μεγάλες μάχες που έχασε, και γι’ αυτό «το ταμείο είναι μείον». Πολλοί συζητάνε τι πέτυχε ο Γιάννης Μπουτάρης. Ας δούμε όμως που απέτυχε, τις  χαμένες του ευκαιρίες: Απέτυχε να βοηθήσει την Θεσσαλονίκη στο να αναπτύξει τις παραγωγικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές της δυνατότητες, που έχει αδιαμφισβήτητες. Αν είχε την ίδια ενεργοποίηση που είχε για να καταστήσει την Θεσσαλονίκη σε φαγητοφραπεδούπολη του μαζικού τουρισμού, θα ‘χαμε τώρα άλλα αποτελέσματα. Το ίδιο και με την ιστορία της πόλης: Απέτυχε να συλλάβει τις οικουμενικές διαστάσεις που αποδίδει στην Θεσσαλονίκη η ελληνικότητά της. Έτσι αντί για έναν κοσμοπολιτισμό που ενισχύει μάλιστα την εθνική συνοχή της πόλης, και το αίσθημα της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων της, ενισχύθηκε ο… νεο-οθωμανισμός. Να πούμε για την καθημερινότητα; Κατ’ αρχάς απέτυχε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της. Ύστερα, απέτυχε να αποσπάσει την μεγάλη οικονομική αξία, πρώτων υλών, που κρύβει μέσα της η ανακύκλωση, και είναι κρίμα ο Δήμος να κάνει τόση καμπάνια, και να βγάζει μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ θα μπορούσε από τα έσοδα της ανακύκλωσης να συντηρεί και να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό της υπηρεσίας. Απέτυχε τέλος, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ήπιων, φιλικών προς την αισθητική και την καθημερινότητα της πόλης, που θα μετέβαλε το Δήμο Θεσσαλονίκης σε παραγωγό ενέργειας…

 

Γιατί «Μένουμε Θεσσαλονίκη»;

Γιατί έχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε το εννοούμε, και ότι προσέχουμε την συμβατότητα λόγων και πράξεων.

Επειδή θέτουμε ζητήματα στην ατζέντα της πόλης που κανείς άλλος δεν θέτει με την συνθετικότητα που τα θέτουμε εμείς: Παραγωγή, εκπαίδευση, δημογραφία, δημιουργία (επιστροφή των νέων, δηλαδή, αλλά και στήριξη της οικογένειας, και των νέων ζευγαριών), δημοκρατία, προστασία και ανάδειξη της φύσης μα κυρίως, πολιτισμός, που τα ανακεφαλαιώνει όλα αυτά.

Εκφράζουμε, επίσης, την ελληνικότητα από μια σκοπιά απελευθερωτική, που υπερβαίνει το παλιό δίπολο αριστεράς-δεξιάς, και ανοίγει δρόμους για τον 21ο αιώνα, γιατί ο πολιτισμός μας έχει μια βαθύτατη, οικουμενικώς αναγνωρισμένη αξία, και μπορεί να μας παρέχει μπούσουλα και μέτρο σε έναν αποπροσανατολισμένο και ταραγμένο κόσμο. Την εκφράζουμε όχι μόνοι μας, αλλά μέσω ενός δικτύου δημοκρατικού πατριωτισμού που παρεμβαίνει σε Αθήνα, Πάτρα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη υποστηρίζοντας ότι η ανασυγκρότηση της χώρας θα έρθει μέσα από την αναγέννηση των πόλεών της.

«Μένουμε Θεσσαλονίκη», τέλος γιατί ο τίτλος μας εκφράζει μια αξία, εκείνην της εντοπιότητας, που είναι δεμένη με την δημοκρατία: Ζούμε σε αυτόν τον τόπο, οφείλουμε ως πολίτες να διεκδικήσουμε λόγο πάνω στις τύχες του, για να ανταποδώσουμε έτσι το δώρο που μας έκανε, να γεννηθούμε στην Θεσσαλονίκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s