Καπάνι, ένας παραμελημένος τόπος μνήμης που περιμένει την ανάδειξή του

Τα γεγονότα του 1821 στη Θεσσαλονίκη είναι σχετικά άγνωστα, πέρα από τη μάχη στα Βασιλικά. Οι Έλληνες της πόλης υπέφεραν τα πάνδεινα, τόσο με εκτελέσεις και μαζικές  πολύμηνες φυλακίσεις (1.800 μόνο στην Μητρόπολη) όσο και με την απώλεια των περιουσιών τους. Προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών ξένων μαρτύρων ήδη από τον 19ο αλλά και προξενικές εκθέσεις της εποχής πιστοποιούν τα παραπάνω. Σύμφωνα με ιστορικούς οι απαγχονισμοί, οι αποκεφαλισμοί και τα παλουκώματα έλαβαν χώρα κατά το 1821 στις πύλες του Βαρδαρίου και του Συντριβανίου, έξω από τα ανατολικά τείχη, στο Λευκό Πύργο, στις πλατείες της πόλης κ.α. Η Θεσσαλονίκη ήταν ο τόπος όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Ελληνίδες από Νάουσα και Χαλκιδική, μαζί με τα παιδιά τους, και βασανίστηκαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ πάμπολλοι Χαλκιδικιώτες εκτελέστηκαν ως αιχμάλωτοι μετά την αποτυχημένη επανάσταση.

Συμβολική απαρχή των διώξεων αυτών στάθηκε η εκτέλεση των ελλήνων προκρίτων της πόλης και μελών της Φιλικής Εταιρείας. Οι Χρ. Μπαλάνος, Γ. Πάικος, Χρ. Μενεξές, Γ. Βλάλης και άλλοι Έλληνες αρχικώς φυλακίστηκαν στο οθωμανικό διοικητήριο κι έπειτα απαγχονίστηκαν δημόσια. Οι απαγχονισμοί έλαβαν χώρα στην περιοχή της παλιάς αγοράς Καπανίου, που βρίσκεται σήμερα ανατολικά της Πλ. Αριστοτέλους και κάτω από την Εγνατία οδό. Η τοποθεσία αυτή, κατά προσέγγιση στη συμβολή των σημερινών οδών Βατικιώτου και Μπαλάνου, σήμερα, μετά την πυρκαγιά του 1917 και τον επανασχεδιασμό της πόλης  από τον Εμπράρ, δεν θυμίζει τίποτε σε κανέναν.

Άραγε, δεν θα ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους προαναφερθέντες Θεσσαλονικείς, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να στηνόταν ένα καλαίσθητο μνημείο, ώστε ο περαστικός να θυμάται το 1821 στη Θεσσαλονίκη; Και αντίστοιχα, δεν θα ήταν ευκαιρία για τους καλλιτέχνες της πόλης να φιλοτεχνήσουν ένα μνημείο που να υπενθυμίζει σε όλους το τίμημα που η Θεσσαλονίκη πλήρωσε το 1821 για την επιδίωξή της να ελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό;

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Καπάνι, ένας παραμελημένος τόπος μνήμης που περιμένει την ανάδειξή του

  1. Περισσότερα για την Επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία μας, καθώς και την μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων στον Αγώνα για την Ελευθερία , θα διαβάσετε στο βιβλίο του Ιωάννη Κ. Βασδραβέλη, «ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ 1821»,, Βραβείον Ακαδημίας Αθηνών
    1940, Δημοσιεύματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Έκδοσις 3η.
    Για όποιους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν υπάρχει στην Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Νύμφη του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκη.

    Μεταξύ των Θεσσαλονικέων προκρίτων που βασανίστηκαν και μετά θανατώθηκαν ήταν και ο Μαλάκης ο οποίος ήταν Εκκλησιαστικός Επίτροπος στην Εκκλησία του Αγίου Μηνά,. (Μαρτυρία Τούρκου Μολά Χαϊρουλάχ Εφέντη).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s