Γιατί Μένουμε Θεσσαλονίκη;

 

Της Σοφίας Νικολαΐδου, εκπαιδευτικού, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου:

ab

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 συνέπεσαν για τους περισσότερους από εμάς, την ομάδα νέων του Μένουμε Θεσσαλονίκη, με μία μεταβατική περίοδο της ζωής μας κατά την οποία ο, από τη φύση του δημιουργικός και ονειροπόλος, κύκλος των σπουδών είχε κλείσει και ανοιγόταν μπροστά μας η περίοδος της ενηλικίωσης και μαζί με αυτήν οι αγωνίες, οι ευθύνες και οι αποφάσεις που καλούμασταν να πάρουμε για τη ζωή που ήδη έτρεχε μπροστά μας. Μία από τις κρίσιμες αποφάσεις τουλάχιστον για τους ανθρώπους της γενιάς μας είναι το πού θα ζήσουμε και επομένως θα αναζητήσουμε εργασία. Την εποχή λοιπόν που καθημερινά χαιρετούσαμε τους δικούς μας ανθρώπους που αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν, αυτό που μας συνέδεε ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην πόλη μας.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν λέει από μόνη της πολλά, πόσο μάλλον δεν αρκεί για να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος μιας ομάδας που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Γιατί λοιπόν Μείναμε Θεσσαλονίκη και τι ήταν αυτό που μας έκανε να πιστέψουμε ότι έχουμε κάτι να προσφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο;

Ήταν η πεποίθησή μας ότι μόνο έχοντας ένα μεγάλο συλλογικό όραμα που θα μας χαρίσει την κοινωνική συνοχή που έχουμε χάσει ως κοινωνία και την ιδιότητα του πολίτη που έχουμε εξοβελίσει, θα μπορέσουμε να λύσουμε όλοι μαζί τα επιμέρους ζητήματα που μας ταλανίζουν και ασχημαίνουν την καθημερινότητά μας, και η ανάγκη μας να κοινωνήσουμε την πεποίθησή μας αυτή με τους συμπολίτες μας.

Και το όραμα δεν μπορεί να είναι άλλο από μία στροφή στην παιδεία, τη δημιουργία και την παραγωγή. Εντέλει μία στροφή στον πολιτισμό ως «την πνευματική ενότητα ενός σώματος ανθρώπων που μοιράζονται την πεποίθηση ενός υψηλότερου πεπρωμένου». Συγκεκριμένα, μία στροφή στον ελληνικό πολιτισμό ως μία πρόταση ζωής για τα πράγματα και για τον κόσμο που συγκροτείται στη βάση της κοινωνίας των σχέσεων και που για τον λόγο αυτό πιστεύουμε βαθιά ότι κομίζει έναν πλούτο ζωής στον οποίο οφείλουμε να επιστρέψουμε.

Αντιλαμβανόμενοι την πόλη ως τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί αυτή η κοινωνία των σχέσεων, εντός της οποίας μπορούμε να μετέχουμε σε μια κοινή δημιουργικότητα και να πραγματώσουμε τους εαυτούς μας, όχι μόνο μέσω της ατομικότητάς μας αλλά και εντός της συλλογικότητας.

Συνεχίζουμε λοιπόν να Μένουμε Θεσσαλονίκη γιατί θέλουμε να λειτουργήσει η πόλη μας ως πραγματική πόλη και οι πολίτες της ως πραγματικοί πολίτες.

Και φυσικά,

Μένουμε Θεσσαλονίκη για μια νέα αντίληψη στον Δήμο που να προάγει τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας σε παραγωγικούς τομείς και όχι μόνο στα καφέ και την εστίαση.

Μένουμε Θεσσαλονίκη για να βελτιωθούν οι υποδομές, οι συγκοινωνίες, να καθαρίσει η πόλη.

Μένουμε Θεσσαλονίκη για να γίνει αυτή όχημα ανάπτυξης ολόκληρης της Μακεδονίας αλλά και της ελληνικής περιφέρειας γενικότερα.

Μένουμε Θεσσαλονίκη για μια τουριστική ανάπτυξη που να εδράζεται στη μακρόχρονη ελληνική ιστορία της πόλης με την ανάδειξη των διαχρονικών μνημείων της.

Μένουμε Θεσσαλονίκη για να αλλάξει η καθημερινότητα όλων μας, για να μείνουν οι νέοι εδώ και να μπορούν να δημιουργήσουν στην πόλη τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s