Αφθονία τροφίμων και χωματερές!

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη είναι μια ανεξάρτητη ομάδα πολιτών που αγωνίζεται στα τοπικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να θέσει στην δημόσια συζήτηση και, κόντρα στις δυνάμεις του κορεσμένου κατεστημένου, την ατζέντα της κοινωνίας. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, δεν είμαστε μόνοι, συμμετέχουμε σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο αυτοδιοικητικών παρατάξεων (Αθήνα για την Ελλάδα, Κοινοτικόν Πάτρας, Σπάρτακος Κομοτηνής). Ενωνόμαστε γύρω από τις αρχές του δημοκρατικού πατριωτισμού, προτάσσουμε τις αξίες της εθνικής χειραφέτησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, καθώς και της υπεράσπισης της φύσης, και επεξεργαζόμαστε κοινές και προωθούμε κοινές θέσεις και πολιτικές για την ανασυγκρότηση των ελληνικών πόλεων και των περιφερειών τους. Το κείμενο που ακολουθεί, είναι του Βασίλη Στοϊλόπουλου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την δημοτική παράταξη «Αθήνα για την Ελλάδα», και θέτει όψεις μιας εναλλακτικής πολιτικής στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Αφθονία τροφίμων και χωματερές!

Οι δυτικές κοινωνίες της αφθονίας – και της σπατάλης – παράγουν «εκ των πραγμάτων» και άφθονες ποσότητες τροφίμων προς απόσυρση που αφού καταστραφούν καταλήγουν σε χωματερές. Μόνο στην Ελβετία των 8,5 εκατομμυρίων πετιούνται κάθε χρόνο 2,3 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, με τα νοικοκυριά να κατέχουν τα πρωτεία της σπατάλης (45%) και ν’ ακολουθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων με 30%, η αγροτική οικονομία με 13%, η εστίαση και το μικρεμπόριο με 5% αντιστοίχως και το χοντρεμπόριο με 2%. Ανάλογη θα είναι η απαράδεκτη αυτή εικόνα και στην Ελλάδα, όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες (Γαλλία, Τσεχία, Γερμανία, Ελβετία κ.α.) που προσπαθούν να οργανώσουν συστηματικά δίκτυα συλλογής αποσυρόμενων τροφίμων ώστε να διατεθούν για τη σίτιση απόρων, δεν «κινείται φύλλο».

Και όμως οι δυνατότητες υπάρχουν: Δημιουργώντας μια «Κοινή Πλατφόρμα Δράσης» σε συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ο «έξυπνος» Δήμος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της κατασπατάλησης τροφίμων προωθώντας έτσι και μια πρακτική καθημερινής πρόληψης παραγωγής αποβλήτων. Σε αυτό απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «εθελοντική» συμμετοχή τοπικών σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, ξενοδοχείων κλπ στα όρια του Δήμου και συνεργασία με κοινωνικούς – εκκλησιαστικούς φορείς σίτισης απόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των παραγόμενων στερεών αποβλήτων από τοπικά σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ αλλά και μείωση του κόστους μεταφοράς – διαχείρισής τους. Κυρίως όμως θα εξασφαλιστεί και η σίτιση πολλών απόρων συμπολιτών μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s