Μια υφυπουργός σε κενό πολιτικής συνείδησης

Ο τρόπος με τον οποίον απάντησε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στις καταγγελίες δημοσιογράφων, τοπικών πολιτικών, και πολιτών, περί της παραμονής της στον θώκο του ΥΜΑΘ ενώ έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και για τις χορηγίες που επί θητείας της δόθηκαν από το ίδιο το ΥΜΑΘ σε φορείς της πόλης και της κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα, αντικατοπτρίζει ένα κενό πολιτικής συνείδησης.

Αν η ΥΜΑΘ, με την αλαζονεία που την διακρίνει, δεν μπορεί να κατανοήσει το «φύσει» και «θέσει» ασυμβίβαστο που υφίσταται μεταξύ του παρόντα ρόλου της και της υποψηφιότητάς της, τότε δυστυχώς κακώς βρίσκεται στην θέση που κατέχει σήμερα, κακώς είναι υποψήφια δήμαρχος, και εν τέλει, κακώς ασχολείται με την πολιτική.

Η κυρία Νοτοπούλου από την στιγμή ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, χρησιμοποιεί την δραστηριότητα του ΥΜΑΘ για αυτοπροβολή. Πολύ χαρακτηριστική, η συνέντευξη που έδωσε στον real.fm, και στους δημοσιογράφους Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και Μπάμπη Τζιομπάνογλου, για να απαντήσει στις εύλογες αιτιάσεις που προκύπτουν από την δημοσιοποίηση των χορηγιών του υπουργείου της.

Σε αυτήν, που υποτίθεται την έδωσε για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, καταλήγει διαφημίζοντας το έργο στο οποίο εμπλέκεται το ΥΜΑΘ λες και πρόκειται για δικό της έργο: «Υπέγραψα 32 εγκρίσεις προγραμμάτων του επενδυτικού κύκλου, μιλάμε για 16,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 3 μήνες, αυτή είναι μεγάλη απορρόφηση κονδυλίων». Όποιος το διαβάσει θα εντυπωσιαστεί, γιατί ακριβώς δεν γνωρίζει ότι η ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο είναι μια διαδικασία πάγια, που επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Με την ίδια λογική, ο συνυποψήφιός της Γιώργος Ορφανός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «ενέκρινα επενδύσεις 913 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου», καθώς τότε ήταν υπουργός. Εξάλλου, για τις χορηγίες που το υφυπουργείο της ενέκρινε και που προκάλεσαν μείζον πολιτικό ζήτημα δήλωσε ότι «εκείνη βάζει μόνο την τελική υπογραφή», πράγμα που προφανώς, για να μην πούμε και κατεξοχήν, ισχύει για τον αναπτυξιακό νόμο, παρόλο που εκεί ο τόνος της αλλάζει, για να προβάλει την δική της συμβολή.

Δεύτερον, είναι το ζήτημα των χορηγιών που πραγματοποιεί ως υφυπουργός, οι οποίες δεν τίθενται στο στόχαστρο της κριτικής, της δικής μας και των άλλων υποψηφίων, με την υποψία της αδιαφάνειας αλλά με την υποψία του ασυμβίβαστου: Κοινώς, δεν γίνεται και να εγκρίνει, υπογράφοντας χορηγίες προς την κοινωνία των πολιτών, και την ίδια στιγμή να ζητάει την υποστήριξη της τελευταίας ως υποψήφια.

Και τρίτον, φυσικά, ζήτημα σε σχέση με το ασυμβίβαστο, που σαφώς εμπλέκεται με τα δυο προηγούμενα, είναι εκείνο των σχέσεών της με τα ΜΜΕ που διατηρεί ως υπουργός, τον βαθμό της δημοσιότητας που διαχειρίζεται δηλαδή, και τον οποίον χρησιμοποιεί για τους προεκλογικούς της σκοπούς στο Δήμο: Πόσο θεμιτές άραγε είναι οι επιθέσεις που εξαπέλυε όλον αυτόν τον καιρό η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στους συνυποψηφίους της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τι θα συμβεί αν οι ίδιοι οι συνυποψήφιοί της θελήσουν να την επισκεφθούν μέσα στον Φεβρουάριο σε μια εθμιοτυπική επίσκεψη για τα προβλήματα της πόλης;

Όλα αυτά απασχολούν ελάχιστα την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, γιατί έχει συνηθίσει να ασχολείται με τους τύπους και όχι με την ουσία. Ωστόσο, η σιωπηρή διάκριση «νόμιμου» και «ηθικού» που κάνει, στα χνάρια πολύ κακών στιγμών της κομματοκρατίας που κυβέρνησε και κυβερνάει αυτόν τον τόπο, δείχνει ότι το νέο που αντιπροσωπεύει αποτελεί στην πραγματικότητα απλώς «το λήφτινγκ του παλιού». Με λίγα λόγια, ο μαυρογυαλουρισμός ζει και βασιλεύει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s