Τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό

Άρθρο του Γιώργου Ρακκά

Τρικυμία μέσα σε ένα ποτήρι νερό, το αυτοδιοικητικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Το πολιτικό προσωπικό των περίπου τριών χιλιάδων μεσιτών της φαλκιδευμένης μας δημοκρατίας, εν μέσω καταιγιστικών κομματικών εξελίξεων, όπου κόμματα διαλύονται και ανασυντίθεται, ετοιμάζεται να ξαναρίξει την πασιέντζα, έτσι ώστε ο Γιάννης να γίνει Γιαννάκης, και ο Γιαννάκης, Γιάνναρος.

 

Αυξημένη εξάλλου αναμένεται η νομή της εξουσίας καθώς ο νέος νόμος διευκολύνει ολοένα και περισσότερους να συμμετέχουν στο κομματοκρατικό παζάρι για την συγκρότηση πλειοψηφιών: «Η δημοκρατία στα καλύτερά της», δήλωσε η τοπική πανεκπρόσωπος της κυβέρνησης, η οποία θήτευσε επί μακρόν στο σχολείο της, καθώς έτη πολλά την χρησιμοποιούσε ως φύλο συκής και δικαιολογία για να προωθήσει τον συγκεντρωτισμό του κόμματός της.

 

Μεγάλοι απόντες τής μέχρι τα τώρα προεκλογικής ατραξιόν:

– Ο κόσμος της πόλης με τις αγωνίες και τα αδιέξοδά του: Την κατάρρευση της παραγωγής, της δημογραφίας, τη φυγή των νέων, την παρακμή των υποδομών, την υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό, τον μηδενισμό της εγωκρατίας, την αποδόμηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής ταυτότητας, και τελικά, οι τύχες της Ελλάδας (της ποιας;;;) ως χώρας στο μέλλον, και ειδικότερα, του βορείου τμήματος του πρώτου μέρους μέσα σε αυτήν, μετά και την κύρωση της υπογραφής παράδοσης παραλαβής που έπεσε στις Πρεσπες.

– Η κοινή λογική στον τρόπο που βλέπουμε τα κοινά. Στο πώς ψηφίζουμε, κρίνουμε και αξιολογούμε γι’ αυτά, έξω από ιδεοληψίες και επικοινωνιακά, αριστεροδεξιά παραμύθια για δράκους και μαγεμένες βασιλοπούλες.

– Η ταπεινότητα στις δημόσιες συζητήσεις, που καταδιώκεται από το «ΕΓΩ, μ’ ένα γάμμα σαν φίδι ζωντανό κατσαβίδι» που τραγουδούσε ο Τζίμης Πανούσης, και το «εμείς», όχι ως πληθυντικός μεγαλοπρέπειας αυτού του Εγώ, αλλά ως αίσθηση της συλλογικής νοημοσύνης που διαθέτει η πόλη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s