Από τη 2η Μανιταρογιορτή στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης (11/11/18)

Η 2η Γιορτή Μανιταριού, που πραγματοποιήθηκε στο Λειβάδι Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11/11/18, άφησε στα πρόσωπα όλων μόνο χαμόγελα. Χάρη στη συμβολή των διοργανωτών, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών, τον Σύλλογο  Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης (ΜΑ.ΘΕ), τη δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», και την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης, της τοπικής κοινότητας Λειβαδίου και του Δήμου Θέρμης, η εκδήλωση κύλησε με ανεβασμένη διάθεση, σύμπνοια, υπευθυνότητα, σεβασμό και διακριτικότητα προς τη ζωή του χωριού.

Η πεζοπορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00 π.μ., χωρίστηκαν δύο ομάδες κι ακολουθήθηκαν δύο διαδρομές. Η μία ομάδα αναζήτησε τρούφα με τη βοήθεια και εκπαιδευμένων σκύλων και η άλλη αναζήτησε άγρια μανιτάρια. Παρότι δεν είχε βρέξει αρκετά, τα καλάθια γέμισαν με άγρια μανιτάρια. Οι συμμετέχοντες, κάποιοι γνώστες και πιστοί ακόλουθοι των εορτών μανιταριού ανά την Ελλάδα και άλλοι που για πρώτη φορά εισήχθησαν στον κόσμο της μανιταρογνωσίας, εντόπισαν πολλά και διαφορετικά είδη μανιταριών. Έτσι, οι στάσεις για παρατήρηση και ανάλυση των «πολύτιμων ευρημάτων» ήταν συχνές μέσα στο φθινοπωρινό τοπίο του λιβαδιού που αγκαλιάζει το ομώνυμο χωριό.

Μετά τη συλλογή των μανιταριών, ακολούθησε η ενημερωτική ομιλία του κ. Δημήτρη Βολοβότση, μέλους του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης για τα βρώσιμα και δηλητηριώδη μανιτάρια. Εκεί τονίστηκε ότι όταν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία για το αν κάποιο μανιτάρι είναι βρώσιμο, τότε αυτό δεν πρέπει να συλλέγεται καθόλου ή πρέπει να πετιέται. Διότι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αλλά κάποια μόνο για μία φορά».

Στο μεταξύ, η πλατεία του χωριού μετατράπηκε σε ένα μεγάλο τραπέζι όπου γνωριστήκαμε, μιλήσαμε, ακούσαμε παραδοσιακή μουσική από σχήμα νέων μουσικών της Θεσσαλονίκης και δοκιμάσαμε τις συνταγές με μανιτάρια που μαγείρεψαν τα μέλη του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Θεσσαλονίκης, καθώς και τα προϊόντα μανιταριών Γρεβενών που μας προσέφεραν ο κ. Φώτης Παρασκευαΐδης και ο κ. Ανδρέας Σίλας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι πήραν μέρος σ` αυτήν τη γιορτή, η οποία μας έφερε κοντά στη φύση, κοντά στον συνάνθρωπο, κοντά στην παράδοση και τη συλλογική γνώση που θέλει τα μανιτάρια να είναι βασικό κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και η οποία αναζωογόνησε εμάς αλλά και την αστική περιφέρεια.

Ευχαριστούμε θερμά εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Μανιταρόφιλων, τους «μάγειρές» μας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών, την τοπική κοινότητα και την Πολιτική Προστασία Θέρμης που μας συνόδευσε στην πεζοπορία και στις δράσεις μας.

(Και εις άλλα με υγεία!)

 

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s