Μερικές σκέψεις για τη συνάντηση “Νέα Παραλία, η επανεκκίνηση”

του Χρίστου Δαγρέ

Μερικές σκέψεις και πληροφορίες που ακούστηκαν χτες (02 Οκτωβρίου) στη συνάντηση που διοργάνωσαν οι “Φίλοι Νέας Παραλίας” (ΦΝΠ) στο κτίριο του ΤΕΕ ΤΚΜ, υπό τον τίτλο “Νέα Παραλία, η επανεκκίνηση”. Εξαιρετικά αποκαλυπτικές ήταν επίσης οι φωτογραφίες που έδειξε ο Π. Νικηφορίδης (ένας εκ των δύο κύριων αρχιτεκτόνων του έργου), κάποιες από την αρχική μορφή του έργου και άλλες από τη σημερινή κατάσταση – κυριολεκτικά οικτρή σε πολλά σημεία ως προς το γρασίδι, τα άνθη και τα δέντρα των πάρκων. Νομίζω ότι αρκετές έχουν ήδη δημοσιεύτει στη σελίδα των ΦΝΠ στο Facebook – υπογραμμίζουν με έμφαση όσα συζητήθηκαν. Επειδή δεν κράτησα σημειώσεις θα γράψω από μνήμης τα σημεία που συγκράτησα, αλλά δυστυχώς μπορεί να μου διαφύγουν και άλλες σημαντικές προτάσεις ή καταγγελίες.

Το κυριότερο συμπέρασμα που αποκόμισα ήταν η απροκάλυπτη περιφρόνηση του Δημάρχου και του στενού κύκλου συνεργατών του προς τους δημότες. Όχι μόνο δεν βρέθηκε κάποιος στη συνάντηση για να ακούσει έστω όσα συζητήθηκαν, αλλά ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ καν στην απόπειρα επικοινωνίας των ΦΝΠ με το Δήμαρχο για να βρεθεί ημέρα και ώρα που θα τους βολεύει. Όπως επίσης ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ καν σε επιστολές συλλόγων εθελοντών και άλλων φορέων (π.χ. το Γ’ Σώμα Στρατού) που προσέφεραν εθελοντικά τη συνεργασία τους ή εκδήλωσαν πρόθεση να υιοθετήσουν τμήματα της Ν. Παραλίας! Δεν είναι ότι απάντησαν αρνητικά, με κάποιο έστω υποτυπώδες σκεπτικό, ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ!

Κατ’ εμέ αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο επειδή δείχνει μία στάση που δεν ορίζεται από “αντικειμενικούς” περιορισμούς αλλά υπαγορεύεται από μία συγκεκριμένη χαρακτηριολογική αντίληψη για το πως χαράζεται και υλοποιείται η δημοτική πολιτική από τη συγκεκριμένη διοίκηση.

Υπήρξαν όμως και άλλες ανησυχητικές αποκαλύψεις. Καταρχάς, όπως είπε ο Π. Νικηφορίδης, υπήρχαν χτυπητές κακοτεχνίες του εργολάβου από την αρχή της εκτέλεσης του έργου, όπως π.χ. η απουσία μέριμνας για πότισμα των παλιών δέντρων με αποτέλεσμα να ξεραθούν αρκετά, η κακή προετοιμασία του εδάφους με αποτέλεσμα να λιμνάζουν ύδατα ξεραίνοντας νέα δεντράκια και γρασίδι ή η τοποθέτηση των σωλήνων ύδρευσης σε μικρό ή μηδενικό βάθος. Το πρόβλημα του ανεπαρκούς ποτίσματος αναδείχτηκε και από άλλες μαρτυρίες πολιτών και όπως φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο τα πάρκα της Ν. Παραλίας αλλά τα περισσότερα της πόλης!

Αυτό οδηγεί σε μία ευρύτερη παρατήρηση που αφορά τις διευθύνσεις πρασίνου και καθαριότητας του δήμου και την άποψη που διατυπώθηκε πως δεν αποδέχτηκαν την υλοποίηση του έργου αυτού, είτε φέρνοντας αντιρρήσεις για να αναλάβουν συγκεκριμένες ευθύνες (π.χ. καθαρισμό των πάρκων και των υδάτινων δεξαμενών, συντονισμό και επικοινωνία με ομάδες εθελοντών, συντήρηση απλών κατασκευών), είτε προχωρώντας σε ενέργειες αμφίβολης αξίας και χαμηλής προτεραιότητας (π.χ. το βάψιμο των ψευδοροφών των κλειστών περιπτέρων, το κόψιμο ξεραμένων αναρριχώμενων απλώς για να μην φαίνεται ότι αφέθηκαν να ξεραθούν κ.α.). Το πρόβλημα αυτό είχε συνδεθεί με ζητήματα ανθρωπίνου δυναμικού και πόρων των διευθύνσεων του δήμου. Όπως όμως ανέφερε ο δημ. σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος πρόσφατα ψηφίστηκε ένα κονδύλιο άνω των 3 εκατομμυρίων για εργολαβία φύτευσης δέντρων και περιποίησης πρασίνου στα πεζοδρόμια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λεφτά για αντίστοιχες ενέργειες – επομένως η παραμέληση της Ν. Παραλίας είναι εσκεμμένη επιλογή, όχι αδυναμία οικονομικής υφής.

Ένα δεύτερο, συναφές πρόβλημα εγκατάλειψης αφορά τον φωτισμό. Όπως είπε ο κ. Νικηφορίδης λάμπες καίγονται συνεχώς αλλά δεν αντικαθίστανται, ενώ σε πολλά σημεία (π.χ. το ανοιχτό αμφιθέατρο) έχουν κλαπεί και τα φωτιστικά σώματα! Σύμφωνα με παρέμβαση του δημ. συμβούλου Σ. Δημητριάδη, επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα φωτισμού εντοπίζεται μόνο στα πάρκα αλλά όχι τις παιδικές χαρές όπου κάθε καμένη λάμπα αντικαθίσταται σχεδόν αμέσως. Σύμφωνα με τον ίδιο η αιτία είναι ότι ο Δήμος έχει αστική ευθύνη μόνο για ατυχήματα στους χώρους αυτούς, επομένως η αντικατάσταση των λαμπτήρων γίνεται κατ’ επιλογή. Εάν ισχύει, τότε έχουμε εσκεμμένη προσπάθεια απαξίωσης των πάρκων της Ν. Παραλίας αφενός με την άθλια κατάσταση του πρασίνου, αφετέρου δε με τον μη-φωτισμό της που μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή ενός ή περισσοτέρων σημείων σε υπαίθριο σούπερ-μάρκετ ναρκωτικών όπως το πεδίο του Άρεως στην Αθήνα.

Ο Γ. Ρακκάς, του “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, έκανε μερικές σημαντικές επισημάνσεις: πρώτον, ότι υπάρχουν βανδαλισμοί, κλοπές, γκράφιτι κλπ το οποίο υποδηλώνει πως κάποιοι συμπολίτες μας ευθύνονται και χρειάζεται να γίνει κατανοητός ο ρόλος των πολιτών στην προστασία ενός έργου με προστιθέμενη κοινωνική αξία. Η δεύτερη επισήμανση αφορά στη δημοτική αρχή που εσκεμμένα μέσα από επιλογές ή παραλείψεις απαξιώνουν ακόμη περισσότερο την πολιτιστική και κοινωνική αξία του έργου αυτού, υποβαθμίζοντας δραματικά μια τεράστια επένδυση. Το τρίτο σημείο αφορούσε μια ιδέα –  το να υπάρξει ένας φορέας που θα ασχολείται (συντονίζει, προγραμματίζει, κανοναρχεί) με τη λειτουργία, συντήρηση και μετεξέλιξη των πάρκων. Οι ΦΝΠ θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε ένα τέτοιο φορέα που θα φέρνει σε επαφή κοινωνικούς φορείς (π.χ. το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΕ), ομάδες εθελοντών και δημοτικές διευθύνσεις, θα συντονίζει την ανανέωση ή βελτίωση του πρασίνου και θα προγραμματίζει τις ανάγκες σε υλικό συντήρησης (λαμπτήρες, συντριβάνια, ξύλινα δάπεδα) ώστε να αντικαθίστανται οι όποιες φθορές.

Θα κλείσω με μία ακόμη αναφορά στη δημοτική αρχή και την απάντηση που είχε δοθεί παλαιότερα σε σχέση με τη Νέα Παραλία: “δεν γίνεται παντού να είναι Παρασκευή και μόνο στη Νέα Παραλία Σάββατο”. Η φράση αυτή μνημονεύτηκε χτες πολλές φορές και νομίζω ότι ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι η πόλη χρειάζεται να έχει μονίμως “Σάββατο” στη Νέα Παραλία. Το έργο αυτό ήταν από τις σημαντικότερες και καλύτερες αναπλάσεις δημοσίων χώρων παγκοσμίως, έχει αναπτύξει ένα διάλογο σπάνιας ομορφιάς με τον φυσικό ορίζοντα (θάλασσα, λιμάνι, Όλυμπος) και το έχουν αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη τουρίστες και δημότες. Είναι δε περίεργο πως ένα τέτοιο τουριστικό πλεονέκτημα υψηλής αξίας αφήνεται να παρακμάσει όταν ο Δήμαρχος ταξιδεύει συνεχώς, υποτίθεται για να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης. Εκτός κι αν τα ταξίδια μόνο προσχηματικά συνδέονται με τον τουρισμό ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τα απωθημένα άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τον Δήμαρχο (και wannabe σκιώδη ΥπΕξ ;).

ΥΓ: Πολύ καλός ο συντονισμός της συζήτησης από την κ. Σύνθια Σάπικα που με ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα προσπάθησε να κρατήσει τις τοποθετήσεις σύντομες και χωρίς πλατειασμούς, στόχος που επιτεύχθηκε με ελάχιστες παρασπονδίες πάνω από τα 3 λεπτά. Γι’ αυτό και συνολικά η συνάντηση κράτησε λίγο περισσότερο από 2 ώρες αλλά υπήρξαν πολλές και χρήσιμες παρεμβάσεις, μετά την αρχική μισάωρη παρουσίαση του κ. Νικηφορίδη. Λίγο ενοχλητική όμως υπήρξε η προσπάθεια της να “ανακαλύπτει”  υποψήφιους δημάρχους μεταξύ αυτών που μίλησαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s