Διαβούλευση Μένουμε Θεσσαλονίκη: Ένας ειλικρινής διάλογος

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 7:15 μ.μ. και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη Ούτε Φυγή Ούτε Υποταγή» ανοιχτή συμμετοχική διαβούλευση με θέμα: «Θεσσαλονίκη, η πόλη σε καμπή (;). Προβλήματα και απαντήσεις». Ομιλητές ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αβαρλής, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Εφραίμ Κυριζίδης και ο εκπρόσωπος του Μένουμε Θεσσαλονίκη Γιώργος Ρακκάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος του Μένουμε Θεσσαλονίκη Κωνσταντής Σεβρής.

 

Τη συζήτηση προλόγισε ο Κ. Σεβρής, επεξηγώντας το χαρακτήρα της διαβούλευσης και κάνοντας διάκριση μεταξύ της μεταπολιτευτικής κομματοκρατικής αντίληψης περί διαλόγου και της ανάγκης για να τεθεί ένα ολικό όραμα που να καταλήγει σε μια σειρά συγκεκριμένων, πρακτικών απαντήσεων στα προβλήματα της πόλης.

 

Ο Γ. Αβαρλής στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα λογιστικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αντίθεση μεταξύ του δημοτικού προϋπολογισμού και των ποσών που πραγματικά έχει στη διάθεση του ο Δήμος για έργα κ.ά. Επίσης, στο ζήτημα του δημόσιου χώρου και της έλλειψής του.

 

Ο Π. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε προβλήματα της πόλης τα οποία δεν επιλύθηκαν κατά την τελευταία οκταετία. Τόνισε τη σημασία της παραγωγικής αναγέννησης της Θεσσαλονίκης προκειμένου να παραμείνουν οι νέοι στην πόλη και τη χώρα.

 

Ο Κ. Ζέρβας έκανε λόγο για τις διοικητικές αδυναμίες του Δήμου, αναφέρθηκε στα ζητήματα της αστικής ανθεκτικότητας, του μετρό, του συστήματος στάθμευσης καθώς και του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Θεσσαλονίκη.

 

Ο Ε. Κυριζίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της διπλωματίας των πόλεων, όταν αυτή ασκείται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άποψη τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των δημοτών. Επίσης, τόνισε τη σημασία της συναίνεσης σε διάφορα ζητήματα.

 

Τέλος, εκ μέρους του Μένουμε Θεσσαλονίκη, ο Γ. Ρακκάς τόνισε ότι η διοίκηση Μπουτάρη υποτίμησε θεμελιωδώς την αξία και την σημασία της τοπικής και της εθνικής πραγματικότητας της χώρας, υπηρετώντας αφελή παγκοσμιοποιητικά ιδεολογήματα που σήμερα έχουν διαψευσθεί παταγωδώς. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο τεράστια αντίφαση μεταξύ της επικοινωνιακής φούσκας που ασκεί η διοίκηση, και μιας πραγματικότητας που κινείται στον αντίποδα, όπου η κρατική κυριαρχία και οι συνταγματικές της ελευθερίες αμφισβητούνται εμπράκτως και απροκάλυπτα μέσα στην πόλη από ξένες πρεσβείες (βλέπε περιστατικό με τον Τούρκο πρόξενο στο Μέγαρο Μουσικής), την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές ανισότητες πολλαπλασιάζονται, οι προοπτικές για την νέα γενιά εξανεμίζονται, το περιβάλλον, οι υποδομές του Δήμου και της πόλης μαραζώνουν.

 

Το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τη συζήτηση, μετά το πέρας των ομιλιών έθιξε διάφορα ζητήματα τόσο καθημερινότητας όσο και γενικότερα. Έτσι, τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης του «εμείς» στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η σημασία της διασύνδεσης των δήμων με καινοτόμες επιχειρήσεις, και των παρεμβάσεων σε ζητήματα ουσίας (στάθμευση, πράσινο) της καθημερινότητας. Η συζήτηση έκλεισε με τις δευτερολογίες των ομιλητών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s