Μανιταρογιορτή στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης, 5/11/2017

22814204_1242367465909082_3258413405448228177_n

 

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί μια δημοτική παράταξη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, να διοργανώνει μια εξόρμηση μανιταριών στο βουνό παρακείμενου Δήμου. Είναι άραγε απλώς μια πολιτιστική και οικολογική δραστηριόητα;

Πιστεύουμε πως όχι και αυτό θέλουμε να καταθέσουμε στο κοινό της πόλης: Γιατί θεωρούμε ότι η σχέση των κατοίκων της με την περιαστική φύση, η προστασία και η ανάδειξη της τελευταίας, παίζει καθοριστικό ρόλο για την αναβάθμιση της ίδιας της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη: Δεν είναι μόνο οι πάμπολλες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η συχνή επαφή με την φύση βελτιώνει την σωματική και ψυχολογική μας υγεία, ούτε το ότι η οικολογική αναβάθμιση των περιαστικών περιοχών συμβάλει στην βελτίωση του κλίματος μέσα στην ίδια την πόλη: Είναι το ότι η άρση του διαχωρισμού, της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού κόσμου θεραπεύει το σύγχρονο υπαρξιακό έλλειμμα του ανθρώπου των πόλεων, καθώς ο τρόπος ζωής μέσα σε αυτές προκαλεί την απώλεια του «άλλου» και του «εαυτού», ταυτόχρονα της κοινωνικότητας και της ατομικότητάς του.

Άρα είναι θα ‘πρεπε να είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία μιας δημοτικής πολιτικής που επιθυμεί πραγματικά να αναβαθμίσει την κοινή μας ζωή μέσα στην Θεσσαλονίκη.

Η ενασχόληση με τα μανιτάρια, αποτελεί ένα ολόκληρο και δυστυχώς σήμερα όχι τόσο γνωστό όσο θα έπρεπε, στοιχείο του πολιτισμού και των παραδόσεων της υπαίθρου στην Ελλάδα. Μέχρι δε την επιβολή της σκουπιδοδιατροφής από το κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο, διατηρούσε βαρύνουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Γνωρίζοντας κάποιος για αυτήν την «κουλτούρα του μανιταριού», δεν αποκτάει μόνο ευκαιρία ώστε να αντικρίσει μια όμορφη πτυχή του φυσικού κόσμου, να γνωρίσει την νοστιμιά των βρώσιμων ειδών και να μάθει για την επικινδυνότητα των υπολοίπων. Ταυτόχρονα, και επειδή τα μανιτάρια ως μύκητες παίζουν κεντρικό ρόλο στα φυσικά οικοσυστήματα όπου αναπτύσσονται, αποτελεί και ένα εξαιρετικό μέσο ώστε να μάθει κάποιος για την συλλογική λειτουργία και συμπεριφορά τους. Πρόκειται δηλαδή για μια ήπια, και αειφορική ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα στην φύση, που δεν την μεταβάλει σε ψυχαγωγικό πάρκο, αλλά αντίθετα, εντάσσει τον άνθρωπο μέσα της, και του αποκαλύπτει την ολότητά της.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s