Να γιορτάζουμε την έναρξη ή τη λήξη του πολέμου;

του Κωνσταντή Σεβρή, πρωτοδημοσιεύτηκε στις anixneuseis.gr

«Είναι περίεργο γιατί γιορτάζουμε στην Ελλάδα την έναρξη πολέμων και δεν γιορτάζουμε την λήξη. Κανονικά έπρεπε να γιορτάζουμε τη λήξη».

Η δήλωση αυτή του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη συμπυκνώνει την ένταση με την οποία η τωρινή διοίκηση του Δήμου υποβαθμίζει τη σημασία των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη. Προωθώντας σταδιακά την αναγωγή της 30ης Οκτωβρίου, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς, σε ημέρα γιορτής κι αργίας για την πόλη.

Κι όμως, η επιλογή αυτού του λαού να γιορτάζει την έναρξη των αντιστασιακών του πράξεων, πηγάζει μέσα από την αντιστασιακή ιδιοπροσωπία του. Διότι ως λαός, σμιλευμένος στα όρια διαφορετικών πολιτισμών, επιλέξαμε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας να εκκινήσουμε αγώνες για την ελευθερία μας χωρίς να προσδοκούμε άμεσα αποτελέσματα.

Εκκινήσαμε αντιστασιακές δράσεις δίχως να υπολογίσουμε το κόστος, δίχως να προσδοκούμε σε συμμάχους, για μιαν ελεύθερη στιγμή… Έτσι, μέσα στο «σφυγμό» της αφετηρίας συμπυκνώνονται οι αγωνίες, οι προσδοκίες, η αυταπάρνηση, το ανολοκλήρωτο αποτέλεσμα των αγώνων μας, η αντίσταση, οι νίκες, οι πίκρες, η ίδια η γεύση της ελευθερίας.

Επιλέξαμε ως έθνος να γιορτάζουμε το «Όχι», διότι δίχως δισταγμό και διχασμό, εμείς, ένας φτωχός λαός, μια μικρή χώρα, το είπαμε και το τηρήσαμε. Και εκφράστηκε στα μέτωπα των βόρειων ορίων της χώρας, στα βόλια των αντιστασιακών, στο ήθος των γειτονιών που έκρυψαν τους κυνηγημένους, στην αλληλεγγύη των πεινασμένων και στη θυσία όλων που έμπρακτα αντιστάθηκαν στους κατακτητές.

Αυτό το διακριτό στίγμα, που ως λαός με κόπο και θυσίες έχουμε κατακτήσει, δε θα πρέπει, στο δρόμο για να γίνουμε «ευρωπαϊκή χώρα από τα Lidl», να το χάσουμε. «Μαϊμουδίζοντας» άκριτα τις γιορτές που οι ευρωπαϊκές πόλεις διοργανώνουν, για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους από τις δυνάμεις του Άξονα.

Γιατί έχει σημασία στις μέρες μας, στην Ευρώπη αλλά και στην οικουμένη, να γίνεται η υπενθύμιση από μια μικρή, φτωχή χώρα πως η έναρξη της συλλογικής αντιστασιακής απελευθερωτικής δράσης είναι η μόνη λύτρωση από τα δεσμά της κάθε λογής σκλαβιάς.

Γιατί έχει σημασία να γίνει σαφές πως η ενότητα και η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι ο μόνος σύμμαχος μας στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μας. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις, με προεξέχουσα τη σημερινή, μπολιάζουν το διχασμό και τον κανιβαλισμό στο κοινωνικό σώμα για να προελαύνουν σε βάρος των συλλογικών μας αναγκών και των εθνικών μας προτεραιοτήτων.

Γιατί έχει σημασία η διαρκής υπενθύμιση της σημασίας του ηθικού βάρους μιας ομόφωνης αναφώνησης ενός «Όχι». Όταν στις μέρες μας, οι πολιτικές ελίτ σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, οικειοποιούνται τα «Όχι» των λαών. Κι αφότου εξαργυρώσουν εξουσία, προβολή και «συμμαχίες», παραδίδουν τις αντιστασιακές προθέσεις των λαών, ευνουχισμένες, ματαιωμένες και εξαπατημένες.

Ούτε οι ιαχές του πολέμου μας συναρπάζουν ούτε οι θάνατοι που επιφέρει, απεναντίας. Όμως, δεν μπορούμε να ζήσουμε δίχως ελευθερία. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, Δήμαρχε, που γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου. Είναι ιδιαίτερο, είναι δικό μας. Και ναι, θέλουμε να γιορτάζει η πόλη την απελευθέρωσή της κάθε χρόνο στις 30 Οκτωβρίου. Θέλουμε όμως ανεμπόδιστα, να γιορτάζουμε μαζί με όλες κι όλους τους Έλληνες την συγκλονιστική στιγμή μιας ιδιαίτερης απόφασης. Της αρχής, ενός αγώνα, για την ελευθερία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s