Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν το Δήμο;

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (2-10-2017), εγκρίθηκε η εισήγηση της Διοίκησης του Δήμου, για τη μη συμμετοχή του τελευταίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης, με το σκεπτικό πως η Αναπτυξιακή Ν.Θ. στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι αγροτικού προσανατολισμού. Για να συμπληρώσει ο Δήμαρχος στα πλαίσια της διαβούλευσης πως «τα αγροτικά ζητήματα δεν αφορούν το Δήμο Θεσσαλονίκης».

Άσχετα από τα πεπραγμένα της Αναπτυξιακής του Νομού Θεσσαλονίκης, εμείς από τη μεριά μας διαφωνούμε με την …εγκατάλειψη της αγροτικής ατζέντας από το Δήμο! Και είναι εντελώς παράλογο, φορέας της προσέγγισης αυτής να είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος ο οποίος απολαμβάνει τα οφέλη της αγροτικής παραγωγής χρόνια τώρα, και για τον οποίο η αγροτική παραγωγή είναι ο πυρήνας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όμοια με κάθε δήμο, πέραν των υποχρεώσεών του προς τους Δημότες του έχει και πληθώρα υποχρεώσεων που ανάγονται στο ευρύ εθνικό συμφέρον. Το όραμα για την πόλη μας, για την κοινότητά μας, έρχεται σε ευθεία σύνθεση με ζητήματα που ανάγονται στη μοίρα και την προοπτική του τόπου μας.

Η εξασφάλιση διατροφικής αυτάρκειας, η μέριμνα για την οικολογικά ισορροπημένη γεωμετρική αύξηση της αγροτικής παραγωγής, η προοπτική οικονομικής και δημογραφικής αναγέννησης της ελληνικής υπαίθρου μέσα από ένα συνεργατικό μοντέλο πολυκαλλιεργειών και η δημιουργία αγροτικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα αποτελούν εθνικές προτεραιότητες.

Κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει προς την κατεύθυνση αυτή να δίδει προτεραιότητα, πόρους και να λαμβάνει πρωτοβουλίες πολλαπλών ταχυτήτων. Η ενίσχυση οργανισμών ή θεσμών που μελετούν ή συντονίζουν τέτοια εγχειρήματα οφείλει να είναι στη δημοτική ατζέντα.

Παράλληλα, η τωρινή διοίκηση του Δήμου δαπανώντας πόρους και δυνάμεις για τη μονομερή ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων εστίασης έχει ως ελάχιστη υποχρέωση τη δημιουργία ενός πλαισίου διασύνδεσής τους με την ντόπια αγροτική παραγωγή.

Ειδάλλως, θα ζήσουμε και στην πόλη μας μια κακή επανάληψη των γνωρισμάτων της παρασιτικής διάρθρωσης της τουριστικής βιομηχανίας. Επικυριαρχία των τουριστικών μονάδων έναντι όλων, κάλυψη των αναγκών τους με αλόγιστες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων χαμηλής διατροφικής ποιότητας και συνακόλουθος μαρασμός της εγγύς αγροτικής υπαίθρου. Μοντέλο που ζούμε και συνέβαλε καθοριστικά στη βαθμιαία χρεοκοπία της χώρας μας.

Τέλος στο πεδίο των συμβολισμών, είναι τουλάχιστον παράλογο ο Δήμος Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί ετησίως κομβικές πανελλήνιες αγροτικές εκθέσεις, ή στα όρια του να στεγάζονται ανώτατες πανεπιστημιακές σχολές των οποίων το γνωστικό αντικείμενο έχει άμεση σχέση με την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, κι ο Δήμαρχος να θεωρεί πως η αγροτική ατζέντα τού είναι αδιάφορη. Όταν ακόμη και στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (OKThess), έρχονται ιδέες και πρωτοβουλίες που αφορούν την αγροτική παραγωγή…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s