Ντουμπρόβνικ: Πλαφόν τουριστών

Αναδημοσιεύουμε αυτήν την είδηση που αφορά στην απόφαση του δημάρχου του Ντουμπρόβνικ για την οριοθέτηση των τουριστικών ροών προς την πόλη του, ως ένα ακόμα τεκμήριο για την δυνατότητα μιας εναλλακτικής τουριστικής πολιτικής, που θα προστατεύει την πόλη και τους πολίτες της από την ισοπέδωση του μαζικού τουριστικού μοντέλου. Αυτονόητο, θα σκεφτεί κάποιος, αλλά έχουμε απέναντί μας ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα που έχει πάρει διαζύγιο από κάθε έννοια κοινής λογικής και βιωσιμότητας…

 

Μια διαφορετική εικόνα προσδοκά για το Ντουμπρόβνικ ο νέος δήμαρχος της πόλης Μάτο Φράνκοβιτς, που στα επόμενα δύο χρόνια σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών της μεσαιωνικής πόλης σε 4.000 ημερησίως.

Το διετές πλάνο του δημάρχου, κατά τον ίδιο, θα βλάψει βραχυπρόθεσμα την τοπική οικονομία, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα αναβαθμίσει την πόλη προσφέροντας ποιότητα.

«Δεν είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, αλλά για να βελτιώσω την ποιότητα ζωής. Ορισμένες από τις εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων θα διαφωνήσουν με αυτό που λέω, αλλά ο κύριος στόχος μου είναι να εξασφαλίσω ποιότητα για τους τουρίστες και δεν μπορώ να το κάνω διατηρώντας την κατάσταση όπως είναι τώρα. Θα χάσουμε χρήματα τα επόμενα δύο χρόνια -ίσως ένα εκατομμύριο ευρώ μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών- αλλά μελλοντικά θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα. Αξίζει να είμαστε ένας κορυφαίος ποιοτικός προορισμός».

Η δημοτικότητα της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο ανερχόμενη. Το 2016, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ήταν 529 με 799.916 επιβάτες, ενώ το 2015 ήταν 475 και το 2014 ήταν 463. Πέρσι τον Αύγουστο, σε μια μόνο ημέρα, 10.388 επισκέπτες αγόρασαν εισιτήρια για να περπατήσουν στα τείχη του Ντουμπρόβνικ, αριθμός ρεκόρ που αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το καλοκαίρι.

«Δεν μπορούμε να έχουμε έξι κρουαζιερόπλοια από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και μετά κανένα», αναφέρει ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ, όπου σε ώρα αιχμής οι τουρίστες χρειάζονται 40 λεπτά για να περπατήσουν των 300 μέτρων κύριο πεζόδρομο της πόλης. «Είμαι 100% σίγουρος ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων θα είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις αλλαγές», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1979.

Πηγή: etravelnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s