ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Εκσυγχρονίζοντας το δικό μας φεστιβάλ

Άρθρο* που δημοσιεύθηκε στη ThessNews μετά την καταψήφιση των Δημητρίων 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 24-7-2017.

 

Το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την καταψήφιση του προγραμματισμού των «Δημητρίων», αναδείχθηκε η  έκταση της παρακμής της διοίκησης του Γ. Μπουτάρη. Για να γίνει εμφανές, πως η έλλειψη οράματος της συμπολίτευσης κι η εν λευκώ παράδοσή του δημάρχου στα λογής συμφέροντα έχουν ένα αποτέλεσμα. Την γοργή παρακμή της πόλης και την υποβάθμιση της ποιότητας των πολιτών της.

Στην πραγματικότητα, η καταψήφιση του προγραμματισμού των Δημητρίων είναι αποτέλεσμα του «ορίου» στον οποίο έφτασε ο θεσμός.  Στο σύντομο παρελθόν το φεστιβάλ ακολούθησε την κυρίαρχη πολιτιστική «ατζέντα» που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές ελίτ, για να «μαϊμουδίσουν» πρόθυμα οι ντόπιοι φορείς του πολιτισμού.

Μηδενιστικά θεάματα, πρόκληση για την πρόκληση, τυφλή «ξενολατρία» και «στείρος» κοσμοπολιτισμός παραδομένος στην κυριαρχία του εμπορεύματος. Προγραμματισμός, διαμορφωμένος από τους λίγους «ειδικούς» του πολιτισμού που «ξέρουν». Για να διολισθήσει ο θεσμός, σε ένα φεστιβάλ προκλητικά «ξένο» ως προς το περιεχόμενό του για την πλειονότητα των Θεσσαλονικέων.

«Ενταφιάζοντας»… ένα θεσμό που οι απαρχές του συναντώνται στον 6ο αιώνα μ.Χ.

Και οι μαρτυρίες μέσα στους αιώνες διαδρομής του αναδεικνύουν την παγκόσμια εμβέλεια που πέτυχε μέσα από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Μακραίωνο θεσμό, που σε λίγες ευρωπαϊκές πόλεις μπορούμε να εντοπίσουμε όμοιό του.

Στοίχημα για το Δήμο Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα είναι ο μετασχηματισμός της κατεύθυνσης του θεσμού των Δημητρίων κι όχι απλά να διεκπεραιωθεί ο προγραμματισμός του. Οφείλει όμως να αφουγκραστεί  την ιδιαίτερη ελληνική πολιτιστική ευαισθησία, που απέχει παρασάγγας από τα κυρίαρχα πολιτιστικά πρότυπα μιας παρηκμασμένης δύσης. Και ταυτόχρονα να αναδείξει όλες τις διάσπαρτες  στην πόλη πολιτιστικές ομάδες και προσωπικότητες που διατηρούν επίμονα την πολιτιστική «ραχοκοκαλιά» μας. Υπάρχουν, αντιστέκονται στις κυρίαρχες τάσεις, εργάζονται στην αφάνεια μεθοδικά για να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την ελληνική πνευματική δημιουργία και προκλητικά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο παραγκωνίζονται.

Χρειαζόμαστε, ανθρώπους  που δεν έχουν «άκρες» στους κυρίαρχους του πολιτισμού. Που αντιλαμβάνονται τη σημασία της πολιτιστικής αναγέννησης της πόλης μας, ως μοχλό δημιουργικής και πολύπλευρης ανάπτυξης της. Και ταυτόχρονα ως δίαυλο επικοινωνίας με τους γειτονικούς και μη πολιτισμούς. Η επίμονη εργασία για τον εκσυγχρονισμό της παράδοσης του μακραίωνου θεσμού με τις δικές μας πνευματικές και  διακριτές στο παγκόσμιο στερέωμα δυνάμεις, είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Ας τη βάλουμε στο… πρόγραμμα!

 

* του εκπροσώπου του Μένουμε Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s