Δημόσια Υγεία, υπόθεση όλων μας

Η απεργία των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει φέρει εν μέσω καύσωνα την πόλη στα όριά της, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα για την δημόσια υγεία και το αστικό περιβάλλον.

Επειδή αυτή η κατάσταση συνιστά ένα μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, προκαλώντας υποβάθμιση στις ζωές των πολιτών, απαξίωση του δημοσίου και των υπηρεσιών τους, αλλά και απομόνωση και ήττα των συνδικαλιστικών αγώνων, έχουμε να πούμε τα ακόλουθα:

1) Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι όμηροι της κυβερνητικής πολιτικής, και για να αποτινάξουν αυτή την ομηρεία επιλέγουν να θέσουν σε ομηρεία την Δημόσια Υγεία και την υπόλοιπη κοινωνία.

2) Σε απόλυτη συμφωνία με τον χαρακτήρα της ως κυβέρνηση απατεώνων και τυχοδιωκτών, η κυβέρνηση έθεσε υπό την ομηρεία της τους συμβασιούχους με τις κούφιες υποσχέσεις της, επαναλαμβάνοντας το «κεκτημένο» των προκατόχων της, την πολιτική που με τόση ένταση κατήγγειλε την εποχή του αγώνα των καθαριστριών.

3) Καμία ειδική κοινωνική κατηγορία, όσο δίκιο και να έχει, δεν κατάφερε να το κερδίσει με τις κινητοποιήσεις της όταν οι συνέπειες των τελευταίων λειτουργούσαν εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Το να συμβαίνει αυτό είναι συνταγή απόλυτης απομόνωσης και ήττας. Τα ζητήματα που άπτονται στον σκληρό πυρήνα του δημοσίου συμφέροντος (υγεία, παιδεία, ασφάλεια) δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από κανέναν ως μέσο εκβιασμού, ακόμα και αν τα διεκδικούμενα αιτήματα είναι δίκαια.

Ωστόσο, αυτό δεν δικαιολογεί το να θέτουν οι τελευταίοι υπό την ομηρεία τους μια ολόκληρη πόλη. Τέτοιες καταστάσεις ευνοούν μόνον όσους επιθυμούν να φτάσει η κατάσταση στο μην παρέκει, προκειμένου να θέσουν ως απόλυτο μονόδρομο την άποψή τους για την ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως ο Δήμαρχος, που οραματίζεται μια πόλη-πολυκατάστημα.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οι απεργοί θα πρέπει να σταθούν στο ύψος στο περιστάσεων και να συνδέσουν το ειδικό συμφέρον με το γενικό, αντιμετωπίζοντας άμεσα την υγειονομική βόμβα που εξελίσσεται μέσα στην πόλη. Ναι, πιστεύουμε ότι μια απεργία εργαζόμενων στην Καθαριότητα μπορεί και πρέπει να προχωράει σε έκτακτες αποκομιδές, για να προασπίσει την δημόσια υγεία, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης όλης της κοινωνίας. Και θεωρούμε, ότι αν οι συνδικαλιστικές πρακτικές στον τόπο μας είχαν εναγκαλιστεί αυτήν την πιο δημιουργική και κοινωνικά υπεύθυνη αντίληψη, τόσο στην διεκδίκηση θέσεων εργασίας αλλά και στην ίδια την ποσότητα και την ποιότητα εργασίας που προσφέρουν, η προάσπιση των εκάστοτε εργασιακών δικαιωμάτων θα είχε καλύτερη μοίρα, από αυτήν που έχει τώρα.

 

Υ.Γ. Η παραπάνω ανακοίνωση αποτελεί την τοποθέτησή μας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (26-6-2017), με αφορμή τη συζήτηση για την καθαριότητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s