Ο «μπουταρισμός» σε αποδρομή…

* Παρέμβαση του Μένουμε Θεσσαλονίκη στην Σαββατιάτικη έντυπη έκδοση της ThessNews, από τον Γιώργο Ρακκά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης κύρωσε εν μέσω διαξιφισμών και αντεγκλήσεων μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και ένα αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ροκφέλερ.

Έτσι η διοικούσα παράταξη, που βιώνει μια τεράστια υπαρξιακή κρίση, πάσχοντας σχεδόν θανάσιμα από στρατηγική, πρόγραμμα, συνοχή, αποτελεσματικότητα, με συνέπεια να μην έχει να επιδείξει τίποτε σημαντικό στην δεύτερή της θητεία, ετοιμάζεται να εκχωρήσει σημαντικές λειτουργίες του Δήμου σε υπερθεσμικά, εξωχώρια ιδρύματα και οργανισμούς.

Τους χρειαζόμαστε, άραγε, για να εκπονήσουμε ένα σχέδιο συντονισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην πόλη; Μήπως τους έχουμε ανάγκη για να εκπονήσουν αναπτυξιακό σχέδιο του παραλιακού μετώπου; Ο Δήμος, δηλαδή, ως ανεξάρτητος, αυτοτελής οργανισμός της Τ.Α. δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνος του σε αυτές τις ανάγκες; Τι τον έχουμε τον Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας; Την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή του Δήμου; Τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους; Να παίζουν μόνο ρόλο «κύριων και κυριών επί των τιμών» μετρώντας εξώφυλλα και εμφανίσεις στα ΜΜΕ;

Πολλά λόγια, και καθόλου ουσία· ίσως γιατί την έχουν εκχωρήσει σε αυτά τα υπερθεσμικά κέντρα; Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένας από τους κατ εξοχήν φορείς του σύγχρονου οικονομικού ολοκληρωτισμού, dealer και killer για λογαριασμό των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων, που πάγια και όπου εμπλέκεται λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το γεγονός μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει. Σήμερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να πρωτοστατεί για την λύση στο μεγάλο αδιέξοδο των μαζικών μεταφορών, προωθώντας την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κοινωνικού οργανισμού συμμετοχικής/λαϊκής βάσης, που να δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, και στις «πράσινες» πολιτικές μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος των μεταφορών. Η πόλη διαθέτει και τον απαραίτητο αριθμό Δήμων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν αυτό το όραμα, και τα πανεπιστήμια για έρευνα και καινοτομία, και άλλους φορείς για να βάλουν πλάτη, και την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή για να τους συντονίσει. Αυτά έχει ανάγκη η πόλη.

Αυτό όμως που δεν διαθέτει, δυστυχώς, είναι το πολιτικό προσωπικό που να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προκλήσεων, μιας και το τοπικό κατεστημένο αδυνατεί, όντας φθαρμένο και ανέμπνευστο, και επιδίδεται σε χιλιοπαιγμένα σενάρια ξένης επιτροπείας, προσωπολατρίας, Game of Thrones…

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s