Η πραγματική ήττα Μπουτάρη: Η αλόγιστη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων

kia_008

«Ήττα Μπουτάρη» αποκάλεσαν τα ΜΜΕ την μη ψήφιση του κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Αγίας Σοφίας. Για εμάς, πολύ μεγαλύτερη ήττα για ολάκερη την πόλη και το επίπεδο του αστικού της πολιτισμού, είναι η αδυναμία να ελέγξει την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων και τις άλλες μορφές παραβατικότητας στις οποίες επιδίδονται συστηματικά επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ήττα την οποία παραδέχτηκε ανοιχτά ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Φωτίου, όταν έλαβε το λόγο στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας πολιτών για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην Νέα Παραλία, παραδεχόμενος ότι ο Δήμος αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση με αυτά στην πόλη.

Άραγε ποιoς ο λόγος μετά από μια τέτοια παραδοχή, την οποία μάλιστα επαναλαμβάνει ο Δήμαρχος συχνά-πυκνά από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να κατεβάσει προς ψήφιση η Διοίκηση μια ακόμα κανονιστική διάταξη -αφού παραδέχεται ανοιχτά πλέον ότι αδυνατεί να τις εφαρμόσει; Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη ήταν μια κακή διάταξη, στο ό,τι έσπευδε εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει την… διάχυση των τραπεζοκαθισμάτων στην Αγίας Σοφίας, η οποία ξεκίνησε με το που παραδόθηκε για χρήση μετά την ανάπλαση του δρόμου.

Εμείς, απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε μια πρόταση να καταθέσουμε: Αφού, κατά τα λεγόμενα των ιθυνόντων, ο Δήμος στερείται δυνατοτήτων ώστε να αστυνομεύσει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ας εισάγει έμμεσες πρακτικές αποτροπής: Είναι γνωστό, εξ άλλου, ότι εκεί που φυτρώνουν δέντρα, παρτέρια και κήποι αδυνατούν να φυτρώσουν τα… τραπεζοκαθίσματα. Θα μπορούσε, επομένως, να επιλέξει να «πρασινίσει» τους ελεύθερους χώρους της πόλης -εξάλλου είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς η πόλη μας έχει από τις μικρότερες εδαφοκαλύψεις σε πράσινο στην Ευρώπη. Και, στο ίδιο μήκος κύματος, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν περισσότερα παγκάκια και στασίδια, ώστε να κάθονται ελεύθερα οι πεζοί κ.ο.κ.

Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, για να μην είναι ευάλωτοι στον ιο των τραπεζοκαθισμάτων, θέλουν την δική τους φροντίδα, και το να αναπτυχθούν προς μια κατεύθυνση που δεν συμβαδίζει με τις επιταγές της εμπορευματοποίησης.

Αυτό δεν αφορά μόνον τον Δήμο και την διοίκησή του, αλλά και την κουλτούρα χρήσης που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες. Όσο πληθαίνουν τα κρούσματα ενός κανιβαλικού μηδενισμού, άλλο τόσο θα κερδίζει έδαφος στην πόλη μας μέσα στο δημόσιο, το ιδιωτικό.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s