Δήμοι Θεσσαλονίκης και Νάουσας: Έργα βιτρίνας vs Έξυπνα έργα.

hxlt2e5uy56q1g8wqvon

Ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η διοίκηση Μπουτάρη σπεύδει εν μέσω ενδοπαραταξιακών κλυδωνισμών να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στοχεύοντας στην απορρόφηση των πόρων σε έργα βιτρίνας –στο πλαίσιο μιας πολιτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει πολύ επικοινωνιακό θόρυβο και λίγη ουσία–, άλλοι Δήμοι πρωτοπορούν στην επεξεργασία «έξυπνων πολιτικών».

Έτσι, ενημερωθήκαμε πρόσφατα από τον ιστότοπο voria.gr για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εκπονεί ο Δήμος Νάουσας, ο οποίος σπεύδει να εκμεταλλευτεί το δίκτυο ύδρευσης για την παραγωγή… ενέργειας. Όπως εξήγησε σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Δήμαρχος της πόλης Νίκος Κουτσογιάννης, «λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς, κατά την πτώση του νερού από τις πηγές της Νάουσας δημιουργείται μεγάλη κινητική ενέργεια την οποία μέχρι τώρα εκτονώνουμε με τα φρεάτια, χωρίς να την αξιοποιούμε περαιτέρω. Με το project αυτό και μειώνεται η πίεση του νερού και θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα πουλάμε». Η μελέτη του έργου προβλέπει τη δημιουργία εννέα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ισχύος 2,5 MW, από τους οποίους ο Δήμος θα έχει συνολικό όφελος 1,4 εκ. €.

Έτσι, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης συζητούν για την αποπληρωμή του συνολικού δανείου που θα ληφθεί βάσει ενός… ενδεικτικού καταλόγου έργων μέχρι το… 2042 (!!!), στη Νάουσα προβλέπεται, αρχικά, η απόσβεση της επένδυσης μέσα σε τρία (3) χρόνια, κι έπειτα η απελευθέρωση πολύτιμων πόρων για έργα κοινωνικής ωφέλειας, και επενδύσεις στον πολιτισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδιάζονται και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών αξιοποιώντας επιπλέον πόρους από την Ε.Τ.Επ.

Το παράδειγμα της Νάουσας αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να υπάρξει μια εναλλακτική πολιτική χρησιμοποίησης των διάφορων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, η οποία δεν θα συμβάλει στην υπερχρέωση και τον παρασιτισμό, αλλά αντίθετα θα εξυγιαίνει τους μηχανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύοντας έτσι την βιωσιμότητά της απελευθερώνοντας παράλληλα πόρους για την κοινή ωφέλεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s