Ο Μπουτάρης και οι μικρομεσαίοι

 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης μάς εξήγησε σε μια παρένθεση που άνοιξε κατά την ομιλία του, το πώς βλέπει να συναρθρώνεται πλέον το τοπίο και οι σύγχρονες τάσεις στην αγορά και την οικονομία. Έτσι, μίλησε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαν να περιέγραφε μάλλον έναν γλυκόπικρο αναχρονισμό, αναπολώντας τις εποχές όπου «οι ράφτες μπορούσαν να παράγουν παλτό που αντέχουν επί τρεις δεκαετίες», συμπληρώνοντας όμως ότι το μέλλον ανήκει στα Ζάρα, και στις υπόλοιπες μεγα-επιχειρήσεις.

 

Λυπηθήκαμε που ακούσαμε τον δήμαρχο να προσχωρεί σε αυτήν την λογική -που σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, δεν αποτελεί παρά ένα απομεινάρι της δεινοσαυρικής αντίληψης οικονομικού γιγαντισμού, που κυριάρχησε κατά την ανάδυση των πολυεθνικών στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

 

Σήμερα, βέβαια, η αντίληψη «μεγαλύτερη επιχείρηση = αποδοτικότερη ανταπόκριση στις επιταγές της οικονομίας» βάλλεται πανταχόθεν και τείνει να εγκαταλειφθεί ολοσχερώς από τις πιο σύγχρονες τάσεις του οργανωτικού μάνατζμεντ. Αντίθετα, κερδίζει έδαφος η αντίληψη που προκρίνει την δικτυακή οργάνωση στο μικρομεσαίο επίπεδο, την αναδιοργάνωση, δηλαδή, τουλάχιστον των παραγωγικών μονάδων -στα πρότυπα ενός διαφοροποιημένου πολυσύνθετου οργανισμού που περιλαμβάνει πλέον ένα μωσαϊκό διασυνδεδεμένων εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

 

Αυτό είναι το οργανωτικό μοντέλο-πρότυπο που συντηρεί πετυχημένους κλάδους στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης (η περίφημη «τρίτη Ιταλία» και το αντίστοιχο μωσαϊκό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών στην Ισπανία), ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή.

 

Άραγε τι σχέση έχουν όλα αυτά, όμως, με την Θεσσαλονίκη και τον Δήμο της; Η οικονομία της πόλης, όπως και ευρύτερα η πανεθνική οικονομία, σφραγίζεται από αυτήν την πραγματικότητα όπου κυριαρχούν οι μικρές και οι μεσαίες πρωτοβουλίες. Όταν όμως αυτοί που κυβερνάν τις θεωρούν εξ αρχής και de facto «τελειωμένες υποθέσεις», προκύπτει πρόβλημα. Όχι μόνον διότι πρεσβεύει κανείς μια αντίληψη για το μέλλον που θέτει εκτός την πλειοψηφία. Αλλά διότι δεν κατανοεί την δυνατότητα και την ευκαιρία που σήμερα κρύβεται στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Διότι ο τρόπος που συναρθρώνεται η παραγωγή με βάση τις τεχνολογικές καινοτομίες, η αναβάθμιση της γνώσης ως κεφαλαίου στο πλαίσιο της ίδιας της οικονομίας, καθιστούν εφικτή, για πρώτη φορά ίσως μετά από πολύ καιρό, την ανάδυση ενός νέου ρεύματος ενάρετων μορφών επιχειρηματικότητας μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Σε αυτές θα μπορούσε να απασχοληθεί μεγάλη μερίδα των νέων επιστημόνων, που τελειώνουν το πανεπιστήμιο, μένουν άνεργοι στην «πόλη του φραπέ», και την εγκαταλείπουν για το εξωτερικό. Από αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέοι με τεχνικές και «μαστορικές» ανησυχίες ώστε να συμβάλλουν στην εγχώρια παραγωγή και την δημιουργία.    

 

Όλα αυτά και πολλά άλλα, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κράτος δεν έθετε επί της ουσίας υπό διωγμό την εγχώρια, μικρή και μεσαία επιχειρηματική δυναμική απαιτώντας ένα σύνολο εισφορών ασφάλισης, έμμεσης και άμεσης φορολογίας που αγγίζει το 50% του τζίρου. Ανεξαρτήτως μάλιστα, από την υφή και τον χαρακτήρα της δραστηριότητας, το αν είναι παρασιτική και συμβάλλει στα ελλείμματα ή αν αντίθετα παράγει, δημιουργεί, και λειτουργεί θεραπευτικά ως προς τις παθογένειες της χώρας.

 

Εμείς χρειαζόμαστε έναν Δήμαρχο που να κατανοεί αυτές τις πραγματικότητες, και να είναι σε θέση να τοποθετηθεί αναλόγως, στηρίζοντας τις δυνατότητες και προοπτικές ανασυγκρότησης της πόλης. Και όχι κάποιον που δυστυχώς επαναλαμβάνει τα κλισέ αυτού του 1% μεγάλων στελεχών πολυεθνικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών·

 

Δήμαρχε, είναι καιρός να ασχοληθείς με το ταπεινό 99% που ζει σε αυτήν την πόλη, και όχι με το 1%, το οποίο ζει απολαμβάνοντας τις δικτυώσεις του με τα ποικίλα κέντρα εξουσίας που ορίζουν την ζωή μας.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s