Μένουμε Θεσσαλονίκη: Εναλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο

https://menoumethess.files.wordpress.com/2014/08/cf83cf83cf83.jpg

Παρακάτω, παραθέτουμε την επιστολή παραίτησης του δημοτικού συμβούλου της παράταξής μας Γ. Ρακκά προς τον Δήμαρχο Γ. Μπουτάρη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Π. Αβραμόπουλο:

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή για να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, έτσι όπως αυτή αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» την οποία είχα την τιμή να εκπροσωπώ μέχρι σήμερα στο Σώμα. Δυστυχώς, ένα από τα πολλά δημοκρατικά κενά της ισχύουσας νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης) είναι ότι δεν προβλέπει διαδικασίες εναλλαγής στην εκπροσώπηση των πολιτών στα Συμβούλια των Δήμων: Έτσι, όποιοι Σύμβουλοι και όποιες παρατάξεις επιθυμούν να πραγματώσουν αυτήν την αρχή, η οποία βρισκόταν στα θεμέλια της ιστορικής δημοκρατίας αναγκάζονται να το πράξουν εμμέσως, δια της οδού των παραιτήσεων.

Για εμάς, η εναλλαγή των πολιτικών καθηκόντων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση, που απλώς θέλει να καταδείξει το χάσμα μεταξύ των δημοκρατικών τύπων και της ουσίας που υφίσταται σήμερα στην χώρα μας, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση –το πολιτικό κύτταρο που άλλοτε γέννησε την ιδέα της Δημοκρατίας. Εκφράζει ταυτόχρονα μια προγραμματική θέση, και μια τοποθέτηση επί της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.

Πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους για την βαθιά κρίση πολιτεύματος που βιώνουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες, είναι και η διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών. Εκείνων που αποφασίζουν για την συλλογική μας μοίρα, και εκείνων που εκτελούν τις αποφάσεις. Η ιδέα της εναλλαγής έρχεται να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτήν την πραγματικότητα: Όσο περισσότεροι πολίτες μπαίνουν στις διαδικασίες της αντιπροσώπευσης, τόσο περισσότερο διευρύνεται ο κοινωνικός έλεγχος επί της τελευταίας. Και τόσο λιγότερο, τα δημόσια αξιώματα τείνουν να αποτελέσουν το μονοπώλιο μιας τάξης επαγγελματιών της πολιτικής. Το γεγονός αυτό ισχύει ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου τα μεγέθη της, και οι ίδιες οι διαδικασίες της επιτρέπουν σε όλους να εμπλακούν με τα κοινά.

Τέλος, για την παραίτηση και την εναλλαγή, υπάρχει μια ανάγκη πιο ιδιαίτερη, που αφορά στην χώρα μας: Την ανάγκη να υπάρξει μια τοποθέτηση ενάντια στην ιδέα περί πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας που δυστυχώς καθιέρωσε ο τωρινός πρωθυπουργός της χώρας· ένας νέος άνθρωπος, που επέλεξε να διατηρήσει την καρέκλα της εξουσίας ενώ απέτυχε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του, και που τώρα πολιτεύεται ενάντια σε κάθε προηγούμενή του αρχή και αξία. Και που σέρνει και άλλους ανθρώπους της γενιάς και της ηλικίας του σε αυτό το «κυνήγι της καρέκλας». Ακόμα και αν αυτά που θα κληθούν να εφαρμόσουν και να υπερασπιστούν είναι σίγουρο ότι θα ρημάξουν περισσότερο την ελληνική κοινωνία, και ιδίως θα θέσουν την μεγάλη πλειοψηφία των νεώτερων γενεών στο αποτρόπαιο αδιέξοδο: Μπροστά στην ανεργία, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που προσφέρουν ένα εισόδημα στο όριο της επιβίωσης ή της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Έτσι, εμείς με την κίνησή μας θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτήν την κατάπτωση: Να δείξουμε, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι με τον πρωθυπουργό, την Υπουργό Εργασίας, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη. Ότι υπάρχουν και κάποιοι, που δεν γραπώνονται στις θέσεις που αναδείχθηκαν, δεν τις κυνηγούν πάση θυσία, αλλά τις εγκαταλείπουν κιόλας, όταν αυτό συνάδει με τις αρχές, το πρόγραμμα και την στρατηγική τους.

Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Ρακκάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s