Η ιδεολογία της ασχήμιας και του αστικού εκβαρβαρισμού (Για την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου)

Αναδημοσιεύουμε, από το facebook την απολύτως εύστοχη κριτική που ανάρτησε η κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη σχετικά με την πολυδιαφημισμένη ανάπλαση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, και την ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική της παραχώρηση.

Η ιδεολογία της ασχήμιας του οικιστικού εκβαρβαρισμού της αισθητικής υποβάθμισης έχει γίνει πια καθεστώς .Το χειρότερο όμως είναι ότι η πολιτική αυτή , βαφτίστηκε με τον μανδύα του αναπτυξιακού εκσυγχρονισμού.

Έτσι λοιπόν στην καρδιά του «ιστορικού κέντρου» της πόλης μας την πλατέια Χρηματιστηρίου ,η αναπτυξιακή σφραγίδα του δήμου αποτύπωσε ττην ιδεολογία της στον συγκεκριμένο χώρο Θορυβώδεις ανεμιστήρες – τερατουργήματα , πίδακες νερού , νεροκουρτίνες , καταιονιστήρες , εκτεταμένη τσιμεντόστρωση-μαρμαρόστρωση , ζαρντινιέρες απο μπετόν , Μια «ανάπλαση» που καθώς διάβασα , στοίχισε στο δήμο Θεσ/νίκης 5,5 εκατομ. ευρώ υπολογίζοτας ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα καταφέρουν όχι μονάχα να αναζωγονήσουν την περιοχή αλλά και να μειώσουν την θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς στη περιοχή ! ! !
Πέρασα πρίν λίγες μέρες από την περιοχή κι έφυγα σαν κυνηγημένη .Ένα ακόμη σημείο του κέντρου που παραδίδεται στην παντοκρατορία των καφέ και της αισθητικής που αυτά επιβάλουν στο χώρο .

Για τους πεζούς δυο είναι οι επιλογές .Η πρώτη θα πρέπει να διασχίσουν τα τραπεζοκαθίσματα που απλώθηκαν εκατέρωθεν του δρόμου ,εισπράτοντας μάλιστα την δυδφορία των θαμώνων , για το θράσος να θέλει κανείς να διασχίσει τα » επιπλωμένα πεζοδρόμια , » ή να τολμήσεις ένα ντουζάκι ,γλυστρώντας ανάμεσα στα συντριβάνια .

Σκέφτηκα στ΄άλήθεια , να κάτσω να πιω ενα καφεδάκι » σα τον άνθρωπο » μες το καταμεσήμερο , αλλά η φασαρία του σκηνικού της αναπλασης ήταν τόσο απωθητική ,τόσο ξένη με το πνεύμα του τόπου του παλιού εμπορικού πυρήνα της πόλης και των ανθρώπων της , που τόβαλα στα πόδια κι εστριψα κατά τη θάλασσα.

Αλήθεια , αν είχαν τοποθετηθεί 2- 3 δέντρα που να δροσίζουν με τη σκιά και τη μυρωδιά τους την περιοχή ,φλαμουριές ή ακακίες , να περιποιηθούν το υπέροχο νεοκλασσικό κτήριο που δεσπόζει στην πλατεία με τον κατάλληλο φωτισμό , να ομορφύνουν με λουλούδια , με παγκάκια για τους περαστικούς ,με λιγότερα μάρμαρα και περισσότερο πράσινο ,έτσι που να δημιουργείται μια μικρή όαση για όλους στο πολύπαθο κέντρο,πόση ομορφιά, θα δημιουργούσαν γύρω μας …
Πόσος κόσμος άραγε θα επιζητούσε να απολαύσει το καφεδάκι του κάτω απο τη φυλλώσιά ενός δέντρου και όχι κάτω από σκουρόχρωμες τέντες ,
Πολυτέλεια σπάνια στις μέρες μας αφού το δέντρο ,έχει γίνει . σπάνιο είδος …

Γιούλη Ιεραπετριτάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s