Για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων του ΟΗΕ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ψηφίστηκε σχεδόν από όλες τις παρατάξεις –πλην Λαϊκής Συσπείρωσης και Ημών– το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την επιδοτούμενη από τον ίδιο εγκατάσταση αιτούντων άσυλων και δικαιούχων μετεγκατάστασης, σε άδεια σπίτια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στον Δήμο μας, το πρόγραμμα αφορά 600 άδεια σπίτια.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις, ψήφισαν το μέτρο με τυμπανοκρουσίες και γενικές επικλήσεις στον ανθρωπισμό. Μόνο ο Γιάννης Δελής, της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε μια σειρά ζητημάτων στην σωστή τους βάση.

Εμείς από την πλευρά μας, τοποθετηθήκαμε κριτικά: Το κυριότερο πρόβλημα του προγράμματος που έχει εκπονήσει ο ΟΗΕ, είναι ότι αδιαφορεί για το γεγονός ότι παρεμβαίνει σε μια κοινωνία που ήδη τελεί σε βαθιά κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, με το κράτος να την επιδεινώνει κηρύσσοντας έναν φορομπηχτικό πόλεμο κατά πάντων, ιδίως όμως εναντίον των φτωχότερων λαϊκών τάξεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τάσεις κοινωνικού αποκλεισμού παροξύνονται σε βαθμό άνευ προηγουμένου: Σύμφωνα με έρευνα της ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, αυτήν την στιγμή στην χώρα μας υπάρχει ένα «αόρατο πλήθος», που αντιμετωπίζει σοβαρή στεγαστική επισφάλεια: Αναλόγως των εξελίξεων, αυτό το πλήθος αριθμεί μεταξύ… 94.000 και… 500.000 ανθρώπων –ένας δείκτης για το μέγεθος της κοινωνικής απελπισίας που σοβεί στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων πόλεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ η ελληνική πολιτεία εκδηλώνεται σαν να βρίσκεται σε πλήρη αντιπαλότητα με αυτές τις πιο φτωχές μερίδες της κοινωνίας, έρχεται ο ΟΗΕ και επιδοτεί επιλεκτικά έναν αριθμό αιτούντων άσυλο και δικαιούχων μετεγκατάστασης, ώστε να στεγαστούν κανονικά στα άδεια σπίτια που πολλαπλασιάζονται ανά την επικράτεια: Ο συνολικός αριθμός επωφελούμενων, αγγίζει τις 20.000, έναντι του συνολικού αριθμού των 55.000 προσφύγων που έχουν αποκλειστεί στην χώρα μας.

Η διάκριση που πραγματοποιεί το πρόγραμμα, δηλαδή, είναι διπλή: Αφενός έναντι των κοινωνικά αποκλεισμένων πολιτών, και αφετέρου έναντι εκείνων που εν τέλει θα παραμείνουν στα τρισάθλια κέντρα φιλοξενίας που κουτσά στραβά έχει στήσει με τρομακτική καθυστέρηση η κυβέρνηση.

Προφανώς, το πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των διακρίσεων είναι να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαλότητας, αγανάκτησης, ενδεχομένως και συγκρούσεων, καθώς το πρόγραμμα του ΟΗΕ de facto διαχωρίζει τους κοινωνικά αποκλεισμένους στην χώρα μας, σε πρόσφυγες και μη-πρόσφυγες, κι ύστερα, σε επωφελούμενους και μη επωφελούμενους πρόσφυγες. Αξίζει να προσθέσουμε, επίσης, ότι το επιχείρημα του «το μη χείρον βέλτιστον» εδώ δεν αρκεί, καθώς μιλάμε για τον… Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και όχι για κάποια ΜΚΟ με περιορισμένους πόρους και δυνατότητες.

Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά είναι απλώς θεωρητικές διαπιστώσεις, δεν έχει παρά να σκεφτεί τι θα σημάνουν στην πράξη αυτές οι διακρίσεις, στις πιο φτωχές γειτονιές που θα κληθούν να φιλοξενήσουν τους επωφελούμενους του προγράμματος (γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εκεί βρίσκονται τα περισσότερα «άδεια σπίτια»)· την ίδια στιγμή που η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική εξαναγκάζει άλλους να χάσουν τα σπίτια τους, ή έστω, να περιοριστούν στο ελάχιστο της επιβίωσης. Αν θέλει να πάρει μια πρόγευση, ας δει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βράζουν, την σπέκουλα που αναπτύσσει η Χρυσή Αυγή και οι δεκάδες «υποβρύχιες» ιστοσελίδες της. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν ο υποκριτικός και ψεύτικος ανθρωπισμός του χρεοκοπημένου πολιτικού κόσμου των χορτασμένων, και προ πολλού αποτυχημένων στο να υπερασπιστούν έστω και για τα μάτια του κόσμου οτιδήποτε από αυτήν την κοινωνία, κάνει ότι δεν την βλέπει.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πολύ σοβαρό, καθώς διαμορφώνεται μια ακραία πολιτική άνισης μεταχείρισης: Το ίδιο το Σύστημα, που επιβάλει πολιτικές κοινωνικής εξολόθρευσης έναντι των φτωχότερων πολιτών αυτής της χώρας, σπεύδει να συνδράμει επιλεκτικά σε ορισμένους πρόσφυγες, στο όνομα μάλιστα κάποιου ψευδεπίγραφου «ανθρωπισμού»: Και φτάνει μάλιστα σε τέτοια επίπεδα κυνισμού, ώστε υπόσχεται «κέρδη» σε ιδιοκτήτες και στην αγορά, προκειμένου να κατασκευάσει με το αζημίωτο ένα κοινωνικό μπλοκ υποστηρικτών του προγράμματος.

Πρέπει επιτέλους να αποτινάξουμε την συστηματική παραπλάνηση της Οργουελιανής «Νέας Γλώσσας» που επιστρατεύει ο ΟΗΕ, για να κατανοήσουμε τι πραγματικά διακυβεύεται με αυτό το πρόγραμμα: Αν το κριτήριό του ήταν όντως «ανθρωπιστικό» τότε γιατί δεν διοχετεύει τους πόρους που θα απαιτηθούν για αυτό το πρόγραμμα στο να κατασκευαστούν αξιοπρεπείς καταυλισμοί για την αξιοπρεπέστατη παραμονή όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων στην χώρα μας; Η απάντηση μπορεί να δοθεί στην φυσιογνωμία των «παρεμβάσεων» ή των… «μη-παρεμβάσεων» που έκανε ο ΟΗΕ σε κάθε περιοχή του πλανήτη ξεχωριστά, την τελευταία εικοσαετία.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, απείχαμε από τις σχετικές ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας την υποκρισία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αν πραγματικά εμφορούνταν από τις αρχές του ανθρωπισμού, ας μην έκλεινε τόσα χρόνια τα μάτια του απέναντι στους ηθικούς και πρακτικούς αυτουργούς της γενοκτονίας που συντελείται τόσα χρόνια στην Συρία, καθώς και της γενικευμένης αποσταθεροποίησης των χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s