Η υποτιμημένη παραγωγική Θεσσαλονίκη και η πολιτική του Δήμου

Αφορμή της χτεσινής μας (25-4-2016) παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ένα δημοσίευμα σε ιστοσελίδες, για την ύπαρξη μιας εταιρείας παραγωγής λογισμικού υψηλής εξειδίκευσης στην Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί ακμαία, απασχολεί περί τα 250 άτομα, και διαθέτει ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο στο οποίο συγκαταλέγονται οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες αεροδιαστημικής και άλλες που εμπλέκονται στον κόσμο της Formula 1.

H ύπαρξη αυτής της εταιρείας, όπως και αρκετών άλλων στις οποίες έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η κοινωνική δυναμική αυτής της πόλης καθώς και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της καθιστούν εφικτή την παραγωγική και δημιουργική της αναγέννηση. Αρκεί το παράδειγμα και η ίδια η εμπειρία τους, να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών για την ενθάρρυνση αυτών των κλάδων. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πού θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό ο Δήμος; Η κατεστημένη αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, λέει ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει, γιατί ακριβώς θέλει τους Δήμους να παίζουν μόνο ρόλο μειοδότη στην διαχείριση των απορριμμάτων, στις συντηρήσεις των τοπικών υποδομών και στις αναπλάσεις. Μέγα λάθος κι έγκλημα. Αυτή η λογική ταιριάζει σε ένα παρασιτικό μοντέλο ανάπτυξης, όπου ευνοείται και επιβραβεύεται το μοντέλο του διαπλεκόμενου επιχειρηματία, που επιβιώνει από το δημόσιο χρήμα και συντηρεί όλον αυτό το κύκλωμα των εργολαβιών μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μια εναλλακτική αντίληψη για την δημοτική πολιτική, όμως, θα μπορούσε να κάνει πολλά για την ενθάρρυνση των παραγωγικών κλάδων και των κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας -που παρέχουν αξιοπρεπή απασχόληση, σταθερούς μισθούς, και ταυτόχρονα αποτρέπουν την φυγή των νέων πτυχιούχων, αυτήν την μεγάλη αιμορραγία της χώρας μας. Ιδού μερικά στοιχεία αυτής της πολιτικής:

  • Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, θα μπορούσε κατ’ αρχάς να καλέσει τους ανθρώπους αυτών των επιχειρήσεων σε μια διευρυμένη σύσκεψη, για να ενημερωθεί για τις πραγματικότητες και τις ανάγκες των κλάδων τους. Ήδη θα έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα, το οποίο θα μπορούσε και να οδηγήσει ακόμα και στην διοργάνωση ενός συνεδρίου υπό την αιγίδα του Δήμου, με σκοπό να γνωστοποιηθεί στην ίδια την πόλη και στους πολίτες της, αυτή η δυστυχώς άγνωστη και υποτιμημένη πλευρά της πόλης μας.
  • Στην ίδια λογική, θα μπορούσε να αναλάβει ειδική δράση στο πλαίσιο της περίφημης «διπλωματίας των πόλεων» ώστε να γνωστοποιηθεί διεθνώς και αυτή η διάσταση στην φυσιογνωμία της πόλης μας. Επιτέλους, Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει μόνο χαζοδιασκέδαση και αναψυχή, αλλά μπορεί να προσφέρει και περισσότερα πράγματα στο διεθνές στερέωμα.
  • Ύστερα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ύπαρξη αυτών των επιχειρήσεων, στον πλαίσιο του δικού του τεχνικού προγράμματος. Και ιδίως, να εμπλέξει τις παραγωγικές επιχειρήσεις στα διακρατικά / πολυκρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ή / και σε άλλα τα οποία είναι διαθέσιμα: Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκπονήσει ένα έργο, για την εγκατάσταση μικρών αιολικών συλλεκτών κάθετης περιστροφής μέσα στην πόλη (από Βαρδάρη… δόξα τω θεώ είμαστε πλήρεις), δημιουργώντας έτσι ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Τέλος, μπορεί να προσφέρει πολλά σε επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ αυτών των κλάδων και του πανεπιστημίου. Διότι αν κάπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, είναι (παραδόξως!) στο να βρουν το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους.

Σε γενικές γραμμές, όμως, εκείνο που χρειάζεται είναι να τεθεί η παραγωγική πολιτική και η ενίσχυση κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας ως μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Μπορεί άραγε ο Γιάννης Μπουτάρης και η «Πρωτοβουλία» του να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση;

Πολύ αμφιβάλλουμε. Στις προκαταρκτικές νύξεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στον Δήμαρχο, μας απαντάει ότι θεωρεί «τελειωμένη» την προοπτική να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά η πόλη. Δυστυχώς, τόσα ξέρει, τόσα λέει. Αλλά υπάρχει και κάτι βαθύτερο: Το προφίλ της εκάστοτε διοίκησης του Δήμου, αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της πόλης μας: Έτσι, την τελευταία δεκαπενταετία η Θεσσαλονίκη βυθίζεται σε έναν κυκεώνα αποβιομηχάνισης, κυριαρχίας της εστίασης και χαζοδιασκέδασης –γεγονός με την σειρά του προκαλεί μια τρομερή κατάπτωση του πνεύματος και του πολιτισμού της. Υπό αυτήν την έννοια, δεν είναι διόλου παράδοξο που στο τιμόνι της πόλης, βρίσκεται εδώ και έξι σχεδόν χρόνια ένας… «μπαρόβιος».

Και αυτό δεν το λέμε, θέλοντας να κριτικάρουμε τον Δήμαρχο για τις προτιμήσεις που έχει στην προσωπική του διασκέδαση –προφανώς, σε αυτό το επίπεδο δεν μας πέφτει καθόλου λόγος. Αλλά γιατί τέτοιου τύπου, παρασιτικό και εν τέλει «μπαρόβιο», είναι και το όραμά του για την πόλη…

Υ.Γ. Για όσους αναρωτιούνται για τα βαθύτερα κοινωνικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν από την ενίσχυση αυτών των κλάδων, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το εν λόγω δημοσίευμα που διαβάσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο:

« ‘Πριν από έξι μήνες το προσωπικό της εταιρείας ήταν 210 άτομα, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 240 και όλοι τους είναι επιστήμονες υψηλής κατάρτισης, όπως ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, μηχανολόγοι, πληροφορικάριοι, γενικώς άνθρωποι των θετικών επιστημών, ορισμένοι εκ των οποίων και με διδακτορικά’ […] Ο πειρασμός από το ερέθισμα ήταν μεγάλος και το ερώτημα βγήκε αβίαστα: ‘Προσλήψεις; Να ένα καλό νέο. Με μισθούς νέας Ελλάδας;’ τόλμησα να πω. ‘Στην BETA CAE Systems δεν έχουμε κάνει καμία περικοπή μισθού λόγω της κρίσης και στις προσθήκες προσωπικού που επιχειρούμε, προσλαμβάνουμε με ευρωπαϊκούς μισθούς […]’ ».

Πηγή

Τα συμπεράσματα, δικά σας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s