Όταν «η διπλωματία των πόλεων» σιωπά…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μέρος της παρέμβασής μας αφιερώθηκε στην γνωστοποίηση των όσων συμβαίνουν στο Βόρειο Κουρδιστάν (Νότια Τουρκία) κατά τους τελευταίους μήνες. Ζητήσαμε, μάλιστα, από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να πάρει θέση για την κατάφορη παραβίαση έστω και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, για τους αποκλεισμούς ολόκληρων πόλεων, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις δολοφονίες αμάχων και τις φυλακίσεις δημάρχων. Εκείνος, βέβαια, αρνήθηκε να πάρει θέση. Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα μικρό κείμενο που γνωστοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή –ένα πραγματικό μακελειό. Να σημειωθεί ότι, ο ανοιχτός πόλεμος που έχει ανοίξει ο τουρκικός στρατός εναντίον των… Κούρδων πολιτών, έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλης της κοινής γνώμης και πρόσφατα διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ντέιβηντ Χάρβει, και ο Ιμμάνουελ Βαλερστάιν απηύθυναν δημόσια έκκληση στο τουρκικό κράτος να σταματήσει τις σφαγές, καλώντας παράλληλα διεθνείς παρατηρητές και οργανώσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μεταβούν στην περιοχή για την προστασία του υπό διωγμόν άμαχου πληθυσμού. Δυστυχώς, η «διπλωματία» του Γιάννη Μπουτάρη λαλίστατη κατά τα άλλα σε ζητήματα που αποδέχεται το εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο κατεστημένο, αποστρέφει υποκριτικά το βλέμμα της από την βαρβαρότητα που εξελίσσεται στην γειτονική χώρα. Τι κι αν δήμαρχοι σαν κι αυτόν φυλακίζονται αυθαίρετα ή παύονται από τα καθήκοντά τους; Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το… Καράκας της Βενεζουέλας, για τον Δήμαρχο του οποίου είχε απευθύνει ανοιχτή έκκληση μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, είναι πιο κοντά από το… Ντιγιαρμπακίρ… Ας όψονται οι… φιλίες με το αυταρχικό κατεστημένο της γειτονικής χώρας:

Από τις 15 Αυγούστου 2015 το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί σε μια στρατιωτική εκστρατεία πρωτοφανούς βαρβαρότητας, που έχει ως αιχμές τον στρατιωτικό αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων στο τουρκικό μέρος του Κουρδιστάν, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορία, και την συστηματική δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ντιγιαρμπακίρ, από τις 15 Αυγούστου 2015 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, έχουν δολοφονηθεί 170 πολίτες, 145 έχουν τραυματιστεί σε 59 διαφορετικούς αποκλεισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές περιφέρειες του Κουρδιστάν.

Μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ, έχουν σκοτωθεί 37 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 3 γυναίκες. Εκεί, τουρκικά άρματα βομβαρδίζουν ανελέητα την πόλη.

H πόλη του Σίζρε, της επαρχίας Σουρ, επίσης βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και 31 μέρες. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν όποιον τολμάει να κυκλοφορήσει στους δρόμους, ενώ το σκηνικό του τρόμου συμπληρώνεται από την δράση αρμάτων και βαρέως πυροβολικού. Το Σίζρε έχει και ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Κούρδους, καθώς αποτελεί μια από τις κατ εξοχήν εστίες ανάπτυξης της κουρδικής τέχνης και λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τον Raci Bilici, πρόεδρο του παραρτήματος της «Ένωσης» στο Ντιγιαρμπακίρ: «Στο ιστορικό Σουρ [περιφέρεια του Ντιγιαρμπακίρ], το οποίο τελεί υπό αποκλεισμό για 43 μέρες, συμβαίνουν πολύ σοβαρά πράγματα. Δεν είναι πλέον εφικτό να ζήσει κανείς μια κανονική ζωή. Σε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις και συγκρούσεις, πραγματοποιούνται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες […] Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους για μέρες. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τα περισυλλέξει. Τα μέλη των οικογενειών που προσεγγίζουν πυροβολούνται». […]

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την πόλη, αλλά και την γειτονική Σιλόπη, σε μια επιχείρηση την οποία διευθύνουν… 8 στρατηγοί, αλλά και ανώτεροι επιτελάρχες του τουρκικού στρατού. Η περιοχή είναι από τις πιο σημαντικές εστίες της κουρδικής αντίστασης: Στις τελευταίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015, το HDP απέσπασε 91% στο Σίζρε, και 89% στην Σιλόπη. Και στις δύο πόλεις, το κουρδικό κίνημα ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση. Σήμερα, όμως, ο δήμαρχος του Σίζρε βρίσκεται στην φυλακή, και η ομόλογός του [καθώς το κουρδικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει διπλή ισότιμη των ανδρών και των γυναικών στους δήμους όπου έχουν εκλεγεί] έχει παυθεί από τα καθήκοντά της…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s