Real Politik ή Μηδέν πολιτίκ;

dimotiko-sumbo

«Real Politik» ή «πρόγραμμα που αντανακλά την γενική καθίζηση της χώρας». Με αυτούς τους όρους περιέγραψαν  εκπρόσωποι της διοίκησης το τεχνικό πρόγραμμα του 2015, το οποίο μας παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο (2-11-2015) ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Αθ. Παππάς.

Προσανατολισμός στις συντηρήσεις και ‘φρένο στα μεγάλα έργα’. Εμείς, μαζί με άλλους από την αντιπολίτευση –κυρίως την Λαϊκή Συσπείρωση– αντιμαχόμασταν εδώ και καιρό την ‘σημιτική λογική’ των μεγάλων έργων, στην οποία επιδίδονταν μέχρι πρότινος η διοίκηση: Αναπλάσεις και έργα βιτρίνας εστιασμένα στο ιστορικό κέντρο, που υποτίθεται ότι θα τροφοδοτούσαν έναν νέο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας με βάση το κτηματομεσιτικό παιχνίδι αξιών (ελληνιστί real estate) καθώς και την πριμοδότηση ενός παρασιτικού τουρισμού. Κοινώς, «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου», δηλαδή η ακλόνητη (και άκριτη) υιοθέτηση του ίδιου στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που έριξε την χώρα στα βράχια –και το οποίο εν τέλει ρήμαξε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά τον τόπο.

Οι καιροί των παχιών αγελάδων, όμως, έχουν τελειώσει. Και γι’ αυτό, τώρα η διοίκηση Μπουτάρη στέκεται αμήχανη –δίχως εφεδρικό πρόγραμμα– να αντιμετωπίζει την γενική δυσπραγία της χώρας. Πάλι καλά που υπάρχουν και οι συντηρήσεις των υπαρχουσών υποδομών, ώστε να έχουν να μας παρουσιάσουν κάτι, αν και ο Δήμαρχος δεν άντεξε και προέβη σε ένα ακόμα πυροτέχνημα: Αφού η λογιστική απεικόνιση των δημοτικών δημοσιονομικών, λέει, είναι θετική, μπορούμε να πάρουμε δάνεια από την… Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Δηλαδή, ουσιαστικά, να αρχίσουμε να δανειζόμαστε σε κλίμα οικονομικής κατάπτωσης ώστε να συνεχίσουμε την «ψευδομεγάλη ιδέα» για να αποτελειώσουμε στο τέλος και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Όλα κι όλα! Να μην αφήνουμε και δουλειές στη μέση…

Το πρόβλημα της διοίκησης είναι πρόβλημα μιας καθεστωτικής λογικής που έχει συνηθίσει να ξοδεύει πολλά, και να κάνει πολλά με πολύ μικρότερο αν όχι ανύπαρκτο ουσιαστικό αντίκρισμα για την κοινωνία, την χώρα, τον λαό. Αυτή είναι η «αλήθεια» του κατεστημένου των τελευταίων… 40 χρόνων (για να μην πάμε και παραπίσω).

Απέναντι σε αυτήν την λογική μπορούμε να προτάξουμε μια εναλλακτική αντίληψη που να συγκρούεται με το «κράτος των εργολάβων» και τις λογικές του. Το τοπίο της πόλης μας μπορεί να αναβαθμιστεί ουσιαστικά δίχως να εμπλέκονται μεγάλα συμφέροντα, με λίγα χρήματα, και απαραίτητη προϋπόθεση την κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να επαν-εκπαιδευτούν να μελετούν, να σχεδιάζουν, και εν μέρει να εκτελούν ένα έργο –κυρίως όμως να το διαχειρίζονται και να το επιβλέπουν. Για την εξασφάλιση της ποιότητας των δημοτικών έργων, πρέπει να θεσμοθετηθούν μορφές κοινωνικού ελέγχου, και βεβαίως θα πρέπει να δημιουργηθούν συνέργειες με τους άλλους θεσμούς και φορείς της πόλης, όπως είναι το ΤΕΕ ή τα πανεπιστήμια της πόλης –οι οποίοι και εκείνοι από την πλευρά τους θα πρέπει να σοβαρευτούν και να προσφέρουν στα τοπικά κοινά αυτό που έχουν ευθύνη να προσφέρουν.

Όχι δεν είναι ουτοπία. Είναι ένα μοντέλο που απαντάει στην κατάρρευση του κυρίαρχου οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού συστήματος με τρόπο που αποκαθιστά τα κοινά, τα δημόσια αγαθά και την δημοκρατία και που ταυτόχρονα θα αξιώνει το έλλειμμα αποτελεσματικότητας και την γραφειοκρατικοποίηση του κρατισμού.

Πλευρές αυτού του μοντέλου εφαρμόζονται ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την Βραζιλία μέχρι σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, και από εκεί στην Νοτιο-Ανατολική Ασία –ενώ παράλληλα συντελείται μια μεγάλη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μόνον εδώ, λόγω της απίστευτης παρακμής των πολιτικών ταγών του συστήματος, έχουμε απομείνει να κουβεντιάζουμε τα αδιέξοδα του 21ου αιώνα, εναλλάξ με τα μυαλά μιας Θάτσερ ή ενός Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή που το μοντέλο το οποίο συζητάμε έχει αν μη τι άλλο πολύ βαθιές ρίζες στην δική μας, εγχώρια δημοκρατική παράδοση, από την κλασική δημοκρατία μέχρι τα Αμπελάκια και τον κοινοτισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s