Παρατηρητήριο Δημοτικού Συμβουλίου 19/10/2015

dimotiko-sumbo

Σχολεία SOS

Για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων της πόλης, για την χείριστη λειτουργική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω υποχρηματοδότησης. Επαναλαμβάνουμε: Η διοίκηση έπρεπε να επιληφθεί ήδη από τον Ιούλιο-Αύγουστο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θέτοντάς το ως πρώτη προτεραιότητα, και προκρίνοντας την χρηματοδότηση από ιδίους πόρους –μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανήλθε στην εξουσία προτάσσοντας το αίτημα ‘ψωμί-παιδεία ελευθερία’… για να μας στερήσει εν τέλει και τα τρία. Ο Δήμαρχος και η διοίκηση, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες και μάλλον ασχολούνται με το να ‘προετοιμάσουν’ τα δημοσιονομικά του Δήμου, για να τα μελλοντικά δάνεια που θέλουν να πάρουν από οργανισμούς και τράπεζες για τα επόμενα έργα βιτρίνας της θητείας του. «Μα είναι αυτό μακέτο;», που έλεγε και ο Σημίτης. Πάντως τα σχολεία σίγουρα δεν είναι ‘μακέτο’.

Η δε διοίκηση μας τρέλανε με τις απαντήσεις της. Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Έλλη Χρυσίδου, μας είπε ότι οι ανάγκες είναι καταγεγραμμένες και ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Δήμαρχος, έδωσε ρεσιτάλ υπαρκτού σουρεαλισμού, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι ανάγκες γιατί μπορεί να… βρέξει. Αν, όμως, οι ανάγκες των σχολείων καθορίζονται ‘καιρού θέλοντος’ τότε τι τις χρειάζεται τις σχολικές επιτροπές; Ας παίξει Τζόκερ καλύτερα. Έλεος, πονάνε τα μυαλά μας.

«Διαδρομές Ιστορίας στην πόλη»

Ετοιμάζει λέει το πρόγραμμα Europe Direct του Δήμου, περιηγήσεις για μαθητές στην πόλη για να προβάλει ‘την ευρωπαϊκή της διάσταση’. Και χάραξε κάτι κουφές διαδρομές Διοικητήριο-Παραλία-Αριστοτέλους. Αυτό συγκεκριμένοι αρμόδιοι της διοίκησης μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει το ‘ιστορικό βάθος’ της πόλης. Που είναι ‘ευρωπαϊκή’ από την στιγμή της ίδρυσής της, και έχει μια… ντουζίνα μνημεία, που περιλαμβάνονται σε εκείνα που η UNESCO τα έχει κηρύξει ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Από τις απαντήσεις του κ. Πέγκα, στις ερωτήσεις της νέας δημοτικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Μαρίας Αγαθαγγελίδου, συμπεράναμε ότι ο ίδιος βλέπει την συγκεκριμένη δράση μάλλον διεκπεραιωτικά. Βλέπετε, δεν συμβαδίζει το ιστορικό βάθος της πόλης με τις ‘σπασμένες σκέψεις σε ξένες γλώσσες’ με τις οποίες ο ίδιος συνήθως μας βομβαρδίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο (σληπ-όβερ, σίτυ-μπρέηκ, μπι-του-μπι μήτινγκς και γενικώς… θρη μπερντς αρ σίτιγνκ).

Η Εντροπία της Πρωτοβουλίας

Τον τελευταίο καιρό η εικόνα της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Διοίκηση ομοιάζει με φάλτσα μπάντα που καταρρέει μέσα στην συναυλία. Πλέον, τους αντιπολιτεύεται η ίδια η πραγματικότητα, καθώς οι συνέπειες των πράξεων και παραλήψεών τους έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές.

  • Είναι τα όσα συμβαίνουν στο τμήμα Καθαριότητας, με τις εργολαβίες, τα οποία έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα. Και πλήττουν το έσχατο πλεονέκτημα που είχε να κομίσει η Πρωτοβουλία στην τοπική πολιτική σκηνή –ότι διατηρεί το ηθικο-πολιτικό πλεονέκτημα έναντι των προηγούμενων διοικήσεων, κυβερνώντας το Δήμο με απόλυτη διαφάνεια και διοικητικό εξορθολογισμό.
  • Είναι το πρόβλημα με τα σχολεία, όπου φαίνεται ότι η λάιφ στάιλ ιδιοσυστασία του Δημάρχου, προσκρούει στην πραγματικότητα ορισμένων πολύ σοβαρών τομέων ευθύνης, που θέλουν πολύ ‘λάντζα’, πρωτοβουλίες ουσίες, και συστηματικό σχεδιασμό.
  • Είναι η επιμονή σε έργα βιτρίνας, που ‘παίζουν’ με τις αξίες και της χρήσεις γης στο κέντρο της πόλης, επενδύοντας σ’ έναν αποδεδειγμένο μη-βιώσιμο σπεκουλαδόρικο μοντέλο ανάπτυξης. Πράγμα που σημαίνει, ότι η πολιτική του Δήμου δεν επενδύει σ’ ένα μοντέλο κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής της ευημερίας.
  • Είναι οι σχέσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, που λειτουργεί ως ‘πλήρους και αποκλειστικής’ στον τομέα των χρηματο-οικονομικών του Δήμου –δεσμεύοντας έτσι την ρευστότητα του οργανισμού, ενώ θα μπορούσε να τύχει εναλλακτικής διαχείρισης, αυξάνοντας την κοινωνική της ωφέλεια.
  • Τέλος, και ίσως σοβαρότερο, είναι ότι έχει μπερδέψει την διπλωματία των πόλεων με το μάρκετινγκ της πόλης στην ευρύτερη περιοχή, παραγνωρίζοντας θεμελιώδεις γεωπολιτικές, και πολιτικές παραμέτρους που θα δεσμεύσουν τις τύχες της για τις επόμενες δεκαετίες. Και θα την παραδώσουν σε υπερεθνικά, αυτοκρατορικά σχέδια κυριαρχίας –είτε μιλάμε για τον επεκτατισμό του αυταρχικού κατεστημένου της Τουρκίας, είτε για το σχέδιο «Θεσσαλονίκη πολυκατεχόμενος κόμβος των Βαλκανίων» που προωθεί ο Ευρωατλαντισμός.

Ποιο είναι το συμπέρασμα. Θα επαναλάβουμε τον μύθο του Κάδμου, για τον οποίον μιλήσαμε και στο Δ.Σ., γιατί μας άρεσε πολύ. Ο Κάδμος, λοιπόν, κατάφερε και σκότωσε το θεριό που τυραννούσε την πόλη. Την στιγμή που το προσέγγισε και το περιεργαζόταν, μια φωνή ακούστηκε από τους ουρανούς: «Γιατί, γυιέ του Αγήνορα, κοιτάς το ερπετό που σκότωσες; Κι εσύ, μια μέρα, θα πάρεις τέτοια μορφή». Και ο νοών, νοείτο.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πρόσφατα, λέει, η κυβέρνηση μετέτρεψε από προσωρινή σε μόνιμη την απόφαση για την δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΤτΕ. Εσείς δηλαδή τι περιμένατε; Κατ’ αρχάς το μέτρο, ήταν πάγια απαίτηση των δανειστών. Κι ύστερα, έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ‘φόλα’ κρατιστών και γραφειοκρατών με μακρά παράδοση και θητεία στον σουπερ-υπερ-συγκεντρωτισμό/φαραωνισμό. Γι’ αυτό και ως εξουσία, θέλουν να τα ελέγχουν όλα. Ας μην μπερδευόμαστε. Τα όσα ισχυρίζονταν μέχρι πρότινος περί αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν για να πάρουν την εξουσία, τώρα έχουν γραπωθεί στην καρέκλα της, και μέριμνά τους είναι πως θα παραμείνουν: Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα θα λένε τα αντίθετα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s