Ένα σχολείο που καταρρέει δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής!

5757a392-e04c-41ea-bf60-c0b5be3481b3Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα στην… αυλή επειδή το λυόμενο κτήριο όπου στεγάζονται κρίθηκε ακατάλληλο για να χρησιμοποιείται από το Σχολείο, αφού πρώτα βέβαια… κατέρρευσε μια τζαμαρία μέσα σε μια τάξη κατά την ώρα του μαθήματος. Σήμερα, έπειτα από κάποιες παρεμβάσεις των υπηρεσιών του Δήμου, το κτήριο χρησιμοποιείται και πάλι, προσωρινώς, μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς, ενώ οι αρχές της πόλης πραγματοποιούν συσκέψεις για να βρουν μια οριστική λύση.

Καθώς οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, εμείς δεν μπορούμε προς το παρόν παρά να αναφερθούμε στην γενική εικόνα που διαμορφώνεται. Και αυτήν, δυστυχώς, είναι ότι η διοίκηση του Δήμου, δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε έργα βιτρίνας ή «εξευγενισμού» περιοχών του ιστορικού κέντρου προς υποστήριξη της βιομηχανίας της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού –ενώ την ίδια στιγμή αφήνει στις τύχες του τις υποδομές των δημόσιων, κοινωνικών αγαθών όπως είναι η σχολική στέγη –παρ όλο που η παιδεία είναι πολύ πιο επωφελέστερη επένδυση για μια κοινωνία από τα… τραπεζοκαθίσματα. Και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν με κάθε άλλη υποδομή που έχει μεν μεγάλη κοινωνική ωφέλεια, αλλά μηδενική αξία για τα μεγάλα σαγόνια της κερδοσκοπίας.

Δυστυχώς, επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό, τα σχολεία έχουν καταντήσει έρμαια της «ευεργεσίας» διαφόρων «ευαγών» ιδρυμάτων και πολυεθνικών, όπως αυτό του Σόρος ή της Κόκα Κόλα.

Το γεγονός αυτό, δεικνύει απερίφραστα ποιες είναι πραγματικά οι πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της παρούσας Δημοτικής Διοίκησης, καθώς και ποια είναι τα άμεσα κοινωνικά αποτελέσματα της πολιτικής της. Πέρα από αυτό, όμως, η εικόνα ενός σχολείου που καταρρέει ακριβώς δίπλα στο επιβλητικό κτήριο που φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής, αποτυπώνει πολύ χαρακτηριστικά την τραγωδία μιας ολόκληρης κοινωνίας –την αδιαφορία που επιδεικνύει για την Παιδεία, και το πόσο αντιλαμβάνεται τον ίδιο της τον Πολιτισμό μόνον ως βιτρίνα, και πρόσχημα για θεάματα…

Υ.Γ.1: Ο χώρος του 12ου Δημοτικού Σχολείου, βρίσκεται στην νέα παραλία, ακριβώς δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής. Στοιχηματίζουμε ότι αρκετοί μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες τον λιμπίζονται ως «φιλέτο» –δοσμένων και των εξελίξεων «αξιοποίησης» που κυοφορούνται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή της πόλης θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, για να διαφυλάξει την υψηλή κοινωνική ωφέλεια που παρέχει η λειτουργία του σχολείου σε αυτόν τον χώρο, και να μην ενδώσει σε ενδεχόμενες σειρήνες που αξιώνουν την εμπορευματοποίησή του.

Υ.Γ.2: Ας μη μας πουν ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» για να αντικατασταθούν οι λυόμενες εγκαταστάσεις του σχολείου. Τόσο το ΕΣΠΑ που τελειώνει μέσα στο 2015, όσο και οι καινούριες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2015-2020 προβλέπουν ειδικούς άξονες για την σχολική στέγαση.

«Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s