Η αποδόμηση επιταχύνεται

Την τελευταία εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες μιας δραματικής επιτάχυνσης σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν στο μέλλον της Θεσσαλονίκης, και της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο συγκεκριμένα.

Ο Δήμαρχος, πραγματοποίησε μια θεαματική μεταστροφή στο ζήτημα του λιμανιού, διολισθαίνοντας τακτικά από το «όχι μεν, αλλά» της συνέντευξης που έδωσε στην Μακεδονία την 31η Αυγούστου 2014, στο «στηρίζω ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική», κατά την διάρκεια κοινής τηλεοπτικής εμφάνισης στην TV100 της ΔΕΘ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη κινητοποίηση φορέων της πόλης υπέρ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στην ΔΕΘ ανοιχτά για την εγκαθίδρυση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην πόλη μας.

Λίγο πιο πριν, και οι δύο, με διαφορά λίγων ημερών ανέδειξαν σε ύψιστη προτεραιότητά τους την ανεργία – οπότε θα πρέπει να αναμένουμε νέα προγράμματα απορρόφησης του ελληνικού εργατικού, και δη εξειδικευμένου, δυναμικού στην Γερμανία, και τις άλλες πρωτοστατούσες χώρες της Ε.Ε. καθώς αυτή είναι η δέουσα λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προκρίνει η γερμανική πολιτική για την χώρα μας. Μαζί βέβαια με λύσεις τύπου «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» και εργασιακές σχέσεις ακραίας απασχολησιμότητας, των 250 και των 300 ευρώ…

Ταυτόχρονα, σε νέα συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο, ο Γιάννης Μπουτάρης προαναγγέλλει την μεταβίβαση ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του Δήμου (παιδικούς σταθμούς, γυμναστήρια) σε ιδιώτες ενώ παράλληλα υπόσχεται εσωτερική αξιολόγηση στον Δήμο από «ανεξάρτητο αξιολογητή» –προφανώς με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Εμείς ως Μένουμε Θεσσαλονίκη είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση ότι θα γίνει με κριτήρια δημοκρατίας, συνεισφοράς στα κοινά, δημόσιας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Δήμου. Από αυτήν την σκοπιά εναντιωνόμαστε σε μια λογική που προκρίνει το μοντέλο του «Δήμου-Επιχειρηματία»…

Και την ίδια στιγμή, ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ αποστέλλει, όπως καταγγέλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ερωτηματολόγια για να καταγράψει το περιουσιολόγιο και την κατάσταση των Δήμων ολόκληρης της χώρας –ώστε να δώσει νέα ώθηση στην διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων που επιτυγχάνεται μέσω της ελληνο-γερμανικής συνέλευσης συνεργασίας (στην οποία –τι τυχαίο! – παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα προφανώς καταδεικνύουν μια δραματική επιτάχυνση στις «μεταρρυθμίσεις» που θα επιφέρουν την ιδιωτικοποίηση-διάλυση των πάντων, την καταρράκωση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, και βέβαια την μεταβολή της χώρας μας σε προτεκτοράτο-οικόπεδο και αποικία πολυεθνικών εταιριών και μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε δηλώσει πριν περίπου έναν χρόνο κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος Φρήντριχ Νάουμαν (που συνδέεται με το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα FDP) ότι η Ελλάδα διοίκειται ακόμα από ένα «σοβιετικό κράτος». Προφανώς, έχει ζηλέψει την δόξα των διάφορων ολιγαρχών που γονάτισαν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τις «θεραπείες σοκ» και την ακραία λεηλασία. Είκοσι χρόνια μετά, θα το επαναλάβουμε, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται υπό ακραία εξάρτηση, σε δημογραφικό και κοινωνικό τέλμα, ενώ βαδίζουν στο χείλος της γεωπολιτικής αποδιάρθρωσης. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για την Θεσσαλονίκη; Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για την Ελλάδα;

Πριν από μερικές μέρες, στο πρώτο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την εκλογή των Επιτροπών και των Αντιπροσώπων της ΠΕΔ, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα συναινετικός ως προς τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, αναιρεί μέσω… συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, ακόμα και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και προχωράει ακάθεκτος προς την εμπέδωση της καταστροφικής πολιτικής που επιβάλει η γερμανική Ευρώπη στο δικό του το πεδίο. Είναι κι αυτό ένα επικοινωνιακό τρυκ, για να δέσει χειροπόδαρα την αντιπολίτευση σ’ ένα κλίμα «ωραίας οικογένειας» μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και να κάνει την ουσιαστική πολιτική μέσα από τα ΜΜΕ, και τις συναντήσεις με ξένους επενδυτές, με κυβερνητικούς παράγοντες, το ΤΑΙΠΕΔ, ή στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης συνεργασίας.

Εμείς, ως Μένουμε Θεσσαλονίκη, αρνούμαστε να μεταβληθούμε στο «άλλοθι του κάδρου» αυτής της πρακτικής. Και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως έξω από αυτό ώστε να αποδομήσουμε πολιτικά και ιδεολογικά το έργο αυτών που μεθοδεύουν την αποδόμηση της πόλης, την αποδόμηση μιας ολόκληρης χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης να συμμετάσχει στην ανθρώπινη αλυσσίδα αξιοπρέπειας που θα διοργανωθεί την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ. από την «Ημέρα Ελεύθερης Θεσσαλονίκης». Mιας αδέσμευτης και ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που θέλει να διατρανώσει την κατηγορηματική αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πόλης στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία έχει εκφραστεί ξεκάθαρα κατά το δημοψήφισμα της 26ης Μαΐου 2014, για την πώληση ή μη της ΕΥΑΘ. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζεται από κάθε συλλογικότητα, συνδικάτο ή οργάνωση που εναντιώνεται σε αυτήν την πολιτική…

«Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s