Εμπαιγμός: «Πριν» και «Μετά»

pic-0-norm

Εμπαιγμός

«Πριν» και «Μετά»

Την Πρωτομαγιά του 2014, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη» διοργάνωσε εκδήλωση «διαμαρτυρίας» ενάντια στην πώληση του λιμανιού. Μέλη και φίλοι της πρωτοβουλίας συγκεντρώθηκαν στην 1η προβλήτα, πίσω από ένα πανό που έγραφε: «Το λιμάνι ανήκει στην Πόλη: ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΟΧΙ στην πώληση». [Η φωτογραφία και οι πληροφορίες προέρχονται από σχετικό ρεπορτάζ του voria.gr, που κάλυπτε την εκδήλωση. Πηγή: εδώ]

Στο σχετικό δελτίο τύπου της «Πρωτοβουλίας για την Θεσσαλονίκη» έγραφε τα εξής: «Μέλη και φίλοι της ‘Πρωτοβουλίας’ συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και ανάρτησαν πανό, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην απόφαση της κυβέρνησης για πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. Αρνητική ως προς την επικείμενη πώληση ήταν, εξάλλου, και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στην οποία τονίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Λιμένος Θεσσαλονίκης, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- στη διαχείριση των λιμενικών υποθέσεων, των υποδομών και των εγκαταστάσεών του.

Πάγια θέση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και της ‘Πρωτοβουλίας’ είναι ότι η όποια απόφαση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το όφελος της πόλης (οικονομικό, εμπορικό, κοινωνικό, τις θέσεις απασχόλησης, την αναπτυξιακή προοπτική). Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. σε ιδιώτη δεν φαίνεται ότι θα αποφέρει το παραμικρό όφελος στην Θεσσαλονίκη.

Η ‘Πρωτοβουλία’ διεκδικεί να περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου Θεσσαλονίκης η Α’ προβλήτα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης. Βασική θέση της «Πρωτοβουλίας» ως δημοτικής Αρχής είναι ότι το λιμάνι, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, μια θέση που η παράταξη θα συνεχίσει να προτάσσει». (Πηγή, ιστοσελίδα της ‘Πρωτοβουλίας για την Θεσσαλονίκη’, σύνδεσμος: εδώ)

Στις 31 Αυγούστου 2014, ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος πλέον, έδωσε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Εφημερίδα Μακεδονία. Σε σχετική με το λιμάνι ερώτηση του δημοσιογράφου απάντησε τα εξής:

«Η υπόθεση του λιμανιού είναι σε στασιμότητα. Παλιά είχατε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης της χρήσης του. Εμμένετε σε αυτή τη θέση;

Πράγματι, ήμουν υπέρ της παραχώρησης, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται για την παραχώρηση δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιλεγεί η λύση της πώλησης;

Πιστεύω πως ναι, αυτήν τη στιγμή η πώληση είναι ίσως η καλύτερη λύση. Εφόσον φυσικά τεθούν σαφείς προϋποθέσεις. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι υποχρεώσεις του επενδυτή που θα το αγοράσει. Για παράδειγμα, να δεσμευτεί ότι θα κάνει τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού, ότι θα κατασκευάσει την έκτη προβλήτα, ότι θα μεταφέρει τον χώρο για τα κρουαζιερόπλοια κ.ο.κ. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε αυτό που γίνεται στον Πειραιά. Προχθές έφτασε εκεί ένα πλοίο που είχε επάνω 14.000 κοντέινερ. Εμείς εδώ πόσα μαζεύουμε;»

[ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μακεδονία», πηγή: εδώ]

Τι παρεμβάλλεται μεταξύ της 1ης Μαΐου 2014, και της 31ης Αυγούστου; Μα, προφανώς, οι εκλογές και οι επικοινωνιακές προεκλογικές ανάγκες της «Πρωτοβουλίας» να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι δεν είναι μια παράταξη απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις επιλογές και την πολιτική της συγκυβέρνησης. Τέσσερις μήνες μετά, όμως, ο εκλεκτός του Συστήματος επανέρχεται στις «κανονικές» του θέσεις.

Έπειτα από αυτό, αναρωτιέται κανείς πώς να κάνει αντιπολίτευση σ’ έναν δήμαρχο «παντός καιρού», που αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα και «γράφει» τις σχετικές αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης (σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ίδιας της… Πρωτοβουλίας), αλλά και ευρύτερα κάθε έννοιας πολιτικής δεοντολογίας, στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ίσως, γι’ αυτό μάλλον να θεωρείται ο «καταλληλότερος» από ένα Σύστημα που έχει βαλθεί να ξεπαστρέψει μια ολόκληρη χώρα, εμπαίζοντας καθημερινά την πλειοψηφία των εξαθλιωμένων πολιτών της.

Υ.Γ. Ποιά άραγε να είναι η θέση των δημοτικών συμβούλων της «Πρωτοβουλίας»; Εκείνη της 1ης Μαΐου 2014 ή αυτήν που εξέφρασε ο δήμαρχος στην συνέντευξη της 31ης Αυγούστου 2014;

«Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s