Η συμμετοχή του Μένουμε Θεσσαλονίκη στη συνέλευση ResistΤΑΙΠΕΔ

taiped

Ο δημοτικός συνδυασμός Μένουμε Θεσσαλονίκη συμμετείχε στην χθεσινή συνέλευση «ResistΤΑΙΠΕΔ», καθώς πιστεύουμε ότι η αντίσταση στην πολιτική ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ολόκληρης της χώρας μας πρέπει να είναι μαζική, μετωπική, παλλαϊκή. Συμμετέχουμε ως εκ τούτου στο πολύμορφο, πανελλαδικό δίκτυο πολιτών, κινήσεων πολιτών, οργανώσεων, κομμάτων και δημοτικών κινήσεων που στήνεται αυτήν την στιγμή, ενάντια στην επαίσχυντη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ που έχει βαλθεί να μεταβάλει τη χώρα μας σε «οικόπεδο και αποικία».

Κατά την παρέμβασή μας, σταθήκαμε ιδιαίτερα στα ακόλουθα:

– Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την πώληση ή μη της ΕΥΑΘ κατέγραψε την ύπαρξη μιας πλειοψηφίας στην Θεσσαλονίκη που επιθυμεί να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά και την δημόσια περιουσία. Αυτή η πλειοψηφία δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να εκφραστεί ως τέτοια μέσα από το κεντρικό πολιτικού σκηνικό, αλλά διατράνωσε ξεκάθαρα την βούλησή της μέσω του δημοψηφίσματος -εργαλείου μιας αυθεντικής δημοκρατίας που παρακάμπτει τα πελατειακά δίκτυα, τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις της κατεστημένης «πολιτικής των κομμάτων» στην χώρα μας.

– Η πλειοψηφική βούληση πρέπει να εκφραστεί στο σύνολό της για όλα τα δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά. Τούτο θα μπορούσε να γίνει και πάλι δημοψηφισματικά αυτή τη φορά όμως όχι για κάποιο μεμονωμένο ζήτημα, αλλά συνολικά για την υπεράσπιση, την προστασία, την εξέλιξη και την αναβάθμιση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών. Μια «Χάρτα» της Θεσσαλονίκης που θα διατρανώνει την προσήλωση της πόλης στην υπεράσπιση των κοινών και θα συνδέει την ευημερία των πολιτών της με την ανάπτυξή τους. Ένα κείμενο εν είδει «συντάγματος» που θα αποκαταστήσει την τοπική δημοκρατία στους άξονες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της πολιτιστικής/παιδευτικής αναγέννησης.
– Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών στην πόλη μας, έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαιτερότητα που οφείλεται σ’ έναν ιδιότυπο «ενδομνημονιακό ανταγωνισμό» που διχάζει τους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής. Απ’ τη μια, η κεντρική πολιτεία παίζει το χαρτί του ΤΑΙΠΕΔ. Από την άλλη η τοπική διοίκηση έχει ως πρόταγμά της το μοντέλο του «δήμου-επιχειρηματία», διεκδικεί την δημόσια περιουσία της πόλης για τον εαυτό της, προκρίνοντας να την διαχειριστεί εκείνη με κριτήρια ιδιωτικο-οικονομικά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που προωθείται κυρίως στην Γερμανία, του «νεοφιλελευθερισμού της κοινωνικής οικονομίας» που θέλει τους Δήμους να παίζουν κεντρικό επιχειρηματικό ρόλο, παραχωρώντας φιλέτα της πόλης με «παραχωρήσεις χρήσεων» ή μεταβάλλοντας τομείς της δημοτικής διοίκησης (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων) σε επιχειρήσεις. Στην πόλη μας, αυτή η προοπτική υποστηρίζεται από τον Γιάννη Μπουτάρη και την «Πρωτοβουλία», η οποία αποτελεί μια συσσωμάτωση συνεργασίας διάφορων πλευρών των αρχουσών τάξεων της πόλης μας (εργολάβοι, realestate, εκφραστές τραπεζικών συμφερόντων και ξένων πολυεθνικών κύκλων, τμήμα των ΜΜΕ και της 4ης εξουσίας της πόλης, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ο.κ.).

Αυτός ο «ενδομνημονιακός» ανταγωνισμός αποτελεί ταυτόχρονα παγίδα και ευκαιρία. Ευκαιρία, γιατί μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα ρήγματα που ανοίγει ώστε να προκαλέσουμε καίρια πλήγματα στην στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ, όπως συνέβη με το δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ –που έγινε με τη στήριξη των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής, αφού βέβαια τους εξανάγκασε ένα πλατύ και πολύμορφο κίνημα. Και βέβαια παγίδα, γιατί χρησιμοποιούν την θέση τους για να προωθήσουν το δικό τους «σχέδιο» του Δήμου-Επιχειρηματία, το οποίο αρκετές φορές μάλιστα υποστηρίζεται και από άλλα επιχειρηματικά και πολιτικά κέντρα, ντόπια ή ξένα, που θέλουν να υπονομεύσουν το προβάδισμα των ανταγωνιστών τους στις διαδικασίες που έχει εκκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 – Γι’ αυτό το λόγο, το μέτωπο των πολιτών θα πρέπει να επιδιώξει την ηγεμονία στο εσωτερικό του αντι-ΤΑΙΠΕΔ κινήματος –και επομένως, το προβάδισμα που θα πρέπει να δίνεται είναι στις μαζικές δράσεις, τα συλλαλητήρια, και τους ακτιβισμούς, παράλληλα με τις νομικές πρωτοβουλίες ακύρωσης των συγκεκριμένων πράξεων, αλλά και αμφισβήτησης της γενικότερης νομιμότητας του ΤΑΙΠΕΔ ως τέτοιου. Υπ αυτή την έννοια πρέπει να προκρίνουμε πρωτοβουλίες αδέσμευτες και μετωπικές, που συνδυάζουν το μέγιστο δυνατό της συμμετοχής και της απήχησης μέσα στην θεσσαλονικιώτικη κοινωνία, όπως για παράδειγμα η πρόταση για να γίνει Μέρα της Ελεύθερης Θεσσαλονίκης στις 12/09 με μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών της πόλης, από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

Βεβαίως, θα συμμετάσχουμε σε κάθε σχετική κινητοποίηση, και καλούμε τους φίλους και τις φίλες να στηρίξουν κάθε κίνηση που εναντιώνεται σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, 19-20 Ιουλίου, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι Κινήσεις Πολιτών, στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s