Για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης -και το αίτημα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»

Ανακοίνωση του Μένουμε Θεσσαλονίκη, για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Στηρίζουμε το καθ’ όλα λογικό και δίκαιο αίτημα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και του επικεφαλής Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βαίνει προς ψήφιση από την βουλή με διαδικασίες-εξπρές.

Το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο, καθορίζει το μέλλον της πόλης –και είναι αδιανόητο να ψηφίζεται κατόπιν ανύπαρκτης διαβούλευσης μεταξύ των παρατάξεων, των φορέων, και εν τέλει των ίδιων των πολιτών της πόλης.

Οι διαδικασίες εξπρές που ακολουθούνται για την ψήφισή του, εξηγούνται μόνο αν κανείς λάβει υπόψη το περιεχόμενό του: Με αυτό επανα-δρομολογούνται έργα στα οποία η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει αντιταχθεί σθεναρά (υποθαλάσσια), ενώ προβλέπονται και άλλα ίδιας λογικής και κατεύθυνσης που θα μεταβάλουν ριζικά την φυσιογνωμία της πόλης μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης περιγράφει την «αντιδραστική» εκδοχή μιας προσδοκούμενης «ανάπτυξης» της πόλης μας. Μια εκδοχή όπου θα έχουν λόγο οι πολυεθνικές, και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα προς την κατεύθυνση μιας «ανάπτυξης-ολετήρα» που θα παρασύρει στην μαύρη τρύπα της εκπτώχευσης μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, και θα υπονομεύσει όποιες δυναμικές για έναν «ενάρετο» κύκλο αναβάθμισης της οικονομίας και της κοινωνίας (παραγωγική ανασυγκρότηση, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και των όρων διαβίωσης της πλειοψηφίας, προστασία των μη-προνομιούχων, προστασία του περιβάλλοντος, του ιστορικού χαρακτήρα και της ταυτότητας της πόλης μας, ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδυναμίας).

Αυτό που περιγράφει το ρυθμιστικό σχέδιο είναι ένας εφιάλτης: Μια αχανής έκταση εμπορικών και ιατρικών κέντρων, καζίνο, και ξενοδοχείων πέριξ του αερολιμένα Μακεδονία. Μια εξίσου αχανής έκταση αποθηκών, logistics και μεταφορών προς στα δυτικά, που θα επισφραγίσει τον μεταπρατικό χαρακτήρα της τοπικής οικονομίας ενταφιάζοντας οποιαδήποτε προοπτική αυτοδύναμης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένα θαλάσσιο μέτωπο κατακερματισμένο σε επενδυτικά φιλέτα που εκχωρούνται όσο-όσο στις βιομηχανίες της εστίασης και της αναψυχής –την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι εργολάβοι θα τρίβουν τα χέρια τους. Και τέλος, την λεηλασία της περιαστικής φύσης (ιδίως του Σέιχ Σου) που αυθαίρετα βαφτίζεται σε «πάρκο» ώστε να επιτραπούν εντός του οι επεκτάσεις οικισμών και η ήπια τουριστική αξιοποίηση. Για να μην μιλήσουμε για την επαναφορά της υποθαλάσσιας από την πίσω πόρτα –ή την μέριμνα του νέου συγκοινωνιακού σχεδίου της πόλης να συνδέει όλα τα σημεία της με τα μεγάλα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της περιοχής πέριξ του αεροδρομίου, εξέλιξη που θα επιτύχει ένα μεγάλο και ίσως τελειωτικό πλήγμα στην τοπική οικονομία σε επίπεδο γειτονιάς. Ούτε βέβαια και για τον βίαιο διαχωρισμό της Χαλκιδικής σε τουριστικά παράλια και την εξορυκτική ζώνη στα βορειοανατολικά, ώστε να εμπεδωθεί η λεηλασία της πατρίδας του Αριστοτέλη από τους μεγαλοεργολάβους και τις ξένες πολυεθνικές του Χρυσού.

Το τι τύχη θα έχουν μέσα σε αυτόν τον εφιάλτη, η πλειοψηφία των μικροϊδιοκτητικών-μισθωτών στρωμάτων της πόλης είναι σαφής: Θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις προς το περιθώριο. Με τον ίδιο τρόπο, κρίνεται και η τύχη της προοπτικής για ανάπτυξη πραγματικών θεσμών δημοκρατίας: Ποιος θα ελέγξει αυτήν την εκρηκτική επέκταση, που σχεδιάζεται να φτάσει μέχρι την Κατερίνη, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά και τα… Μουδανιά; Ούτε καν αυτοί οι στρεβλοί Καλλικρατικοί Δήμοι –και άρα οι εξελίξεις από μόνες τους δίνουν στην Περιφέρεια τρομερές συγκεντρωτικές εξουσίες ανοίγοντας τον δρόμο για την μεταβολή της σε υδροκέφαλο γραφειοκρατικό τέρας, εικόνα και ομοίωση του αθηνοκεντρικού κράτους.

Τέλος τι σημαίνει για το ευρύτερο επίπεδο εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης της χώρας, το να προβλέπει ένα αναπτυξιακό σχέδιο τόσο βίαιο άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις και στην διαμόρφωση δραστηριοτήτων έντονα εξαγωγικών –την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός συρρικνώνεται, πτωχαίνει και αποψιλώνεται από οποιαδήποτε πραγματική εξουσία; Όταν μάλιστα, στην ευρύτερη περιοχή εκδηλώνονται ποικίλα σχέδια ηγεμονίας για τον κατακερματισμό των Βαλκανίων και την υπαγωγή των βαλκανικών λαών υπό τον Άξονα Ουάσιγκτον-Βερολίνου-Άγκυρας;

Αρνούμαστε να κριθεί το μέλλον μας σε διαδικασίες Φαστ Τρακ, με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να μένουν ευχαριστημένα σε ρόλο κομπάρσου. Γι’ αυτό και στηρίζουμε το αίτημα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» ζητώντας κι εμείς έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με διευρυμένη συμμετοχή και διαβούλευση των φορέων της πόλης. Διότι η αντίσταση στα ύπουλα σχεδιαζόμενα μέτρα μπορεί να είναι μόνο ενωτική και μετωπική.

Υ.Γ. Μέχρι τώρα, αντίστοιχα σχέδια είχαν κατατεθεί αλλά λειτουργούσαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας της εκάστοτε κυβέρνησης, χρησιμοποιούμενα για επικοινωνιακούς σκοπούς. Σήμερα, όμως, στο περιβάλλον της «αποικίας χρέους», όπου το ΤΑΙΠΕΔ γράφει στα παλιά του τα παπούτσια δημοψηφίσματα, και τους θεσμούς –την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μεθοδεύει το άγριο ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου –φυσικού και κοινωνικού– τα σχέδια αυτά μοιάζουν περισσότερο με εφιάλτη που προσεγγίζει…

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΥΤΕ ΦΥΓΗ -ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s