Ο απολογισμός της προσπάθειας μας για το Δήμο Θεσσαλονίκης

1926631_1392201621051944_1287876924_n (1)

Η Πρωτοβουλία Νέων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης «Μένουμε Θεσσαλονίκη / ούτε φυγή ούτε υποταγή» ολοκλήρωσε σήμερα την προεκλογική της εκστρατεία με μια ανοιχτή εκδήλωση – απολογισμό στο κεντρικό της προεκλογικό περίπτερο.

Η πρωτοβουλία γεννήθηκε ως έκφραση της αγωνίας νέων ανθρώπων για το φαινόμενο του «νέου ξεριζωμού». Για την διαρκή αφαίμαξη που υφίσταται ο τόπος κι ο λαός μας στις συνθήκες της Νέας Κατοχής, και ως διάθεση να συμβάλουμε στη μεταμόρφωση της πόλης μας σε μια πόλη που αξίζει να ζει κάποιος, μια πόλη που κρατάει και δεν διώχνει τα παιδιά της.

Εστιάσαμε στις συνθήκες ανθρωπιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης που βιώνουμε και προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την προεκλογική μας εκστρατεία ως μια ευκαιρία να μιλήσουμε και να ακούσουμε, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε, να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση για την πόλη, σε αλληλεπίδραση με την «Ελλάδα που αντιστέκεται» – τα ζωντανά κομμάτια της πατρίδας μας. Από εκείνους που εξοργίζονται βλέποντας τα «δρεπανηφόρα άρματα» της εθελοδουλίας να θέλουν να μας κάνουν «ετούτη την άνοιξη, ραγιάδες», και την πόλη μας υποτελή. Τους εργαζόμενους και τους άλλους πολίτες που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή την ιδέα του δημόσιου αγαθού, μέχρι τα παιδιά της ΙΘΑΚΗΣ.

Θεωρώντας πως ο χαρτοπόλεμος ταιριάζει μόνο στις απόκριες, επιλέξαμε μια καμπάνια χωρίς εντυπωσιασμούς, όπου το έντυπο ήταν αφορμή για προσωπική επαφή κι όχι είδος μαζικής κατανάλωσης, όπου η εγκατάσταση προβολής ήταν από μόνη της μια ιδέα και εναλλακτική πρόταση χαμηλού κόστους, όπως το «περίπτερο του ενός ευρώ».

Προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε το πρότυπο του νέου που συμμετέχει στην πολιτική, έτσι όπως προβάλλεται μέσα στο σύστημα. Γιατί το να είσαι νέος ή να νεάζεις δεν λέει από μόνο του τίποτα: Αυτό που έχει σημασία είναι το ΤΙ λέει ο καθένας, οι αξίες και το όραμα που υπηρετεί. Γι’ αυτό και αποκρούσαμε ευγενικά όλες τις «επιθέσεις φιλίας» από τον Γ. Μπουτάρη και τον Σ. Καλαφάτη οι οποίες είχαν στόχο να μας υποβαθμίσουν σ’ ένα είδος «νέων-γλάστρα» για τους οποίους «εύχονταν να κοσμήσουν με την παρουσία τους το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο οικονομικός απολογισμός μας ανέρχεται στο ποσό των 8.380€ ευρώ, από τα οποία τα 3.250€ αποτελούν τα παράβολα κατάθεσης υποψηφιοτήτων, ενώ άλλα 4.800€ το κόστος εκτύπωσης των ψηφοδελτίων και των φυλλαδίων. Επίσης ξοδέψαμε 80€ για διαφήμιση και 250€ για λοιπά έξοδα.

Η εκστρατεία αυτή για μας ήταν ένα πολύτιμο ταξίδι στις αγωνίες και τις ελπίδες των συμπολιτών μας, μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε, να εμπλουτίσουμε και να ενώσουμε αυτό που εμείς οραματιζόμαστε με εκείνους.

Ο βασικός μας στόχος θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί, καταφέραμε, στον βαθμό που μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας, να στρέψουμε το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης σε θέματα που θα διαμορφώσουν το μέλλον αυτής της πόλης, και όχι σε αυτά που τρέφουν τις κοκορομαχίες των τοπικών δεινοσαύρων που λυμαίνονται τα δημόσια αξιώματα. Ευχαριστούμε λοιπόν όσους μας στήριξαν, μας άκουσαν, μας προσέφεραν χρήσιμες διαφωνίες και συμφωνίες.

Μένει η ίδια η εκλογική διαδικασία να καταγράψει την απήχηση αυτού του μηνύματος. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τίτλος του συνδυασμού μας, «Μένουμε Θεσσαλονίκη» αφορά και τον χρόνο και όχι μόνο τον τόπο. Θα μείνουμε λοιπόν: Για να εκφράσουμε κι εμείς, στο μέτρο που μας αντιστοιχεί, «την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή». Γιατί η δημοκρατία πηγάζει από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν αυτοί αναλαμβάνουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.

Την Κυριακή λοιπόν! Να πούμε το μεγάλο ΝΑΙ σε μια πόλη που έχει ως επίκεντρο των αξιών της τον άνθρωπο, τις κοινότητές του και το περιβάλλον, με παραγωγικό και όχι παρασιτικό χαρακτήρα, γέφυρα της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, αυτόνομο πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο των Βαλκανίων και όχι δορυφόρο όσων επιβουλεύονται την ανεξαρτησία μας. Να πούμε ταυτόχρονα το μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Να μεταφέρουμε αυτήν την άλλη Πολιτική και το ήθος που προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κατά την προεκλογική περίοδο και ΜΕΣΑ στο δημοτικό συμβούλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s