54 προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και… 1 υπόσχεση / Διοίκηση

dimarxeio-thessalonikis
Η διοίκηση ορθώνεται πέρα, και συχνά ενάντια στις ζωές των πολιτών. Αν δεν την εξανθρωπίσουμε, αν δεν την αποκεντρώσουμε και να την μπολιάσουμε με αρχές ουσιαστικής δημοκρατίας –δεν πρόκειται να διαμορφώσουμε συνείδηση στην πόλη και τον πολίτη.
Υιοθέτηση ελεύθερου λογισμικού από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ενθάρρυνση της παραγωγής ελεύθερου λογισμικού όπου αυτό απαιτείται.

  • Αναθεώρηση των υπέρογκων για τα ελληνικά δεδομένα δημοτικών τελών που δεν ανταποκρίνονται σε κάποια ποιότητα υπηρεσιών. Ειδικές ελαφρύνσεις για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα για τους συνεταιρισμούς. Καθιέρωση της «κοινοτικής συνεισφοράς/συμμετοχής» σε έργο με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ιδιαίτερα σε θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Γεγονός που θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του Δήμου να προσφέρει έργα και υπηρεσίες προς το κοινό.
  • Όχι στην συρρίκνωση του Δήμου, στις απολύσεις και την αναδιάρθρωση που γίνεται με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο που πραγματοποιήθηκε η γραφειοκρατικοποίηση του Δήμου. Αποκέντρωση, ανασχεδιασμός των υπηρεσιών βάσει των σύγχρονων δικτυακών οργανωτικών μοντέλων.
  • Όχι στην λογική των αποκλειστικών αναθέσεων έργων/μελετών στα ιδιωτικά συμφέροντα. Προώθηση των έργων σε συνεταιρισμούς νέων ανέργων επιστημόνων. Ουσιαστική συμβολή του Πανεπιστημίου και των άλλων αρμόδιων φορέων στις μελέτες και στη γνωμοδότηση. Ενθάρρυνση της ανάληψης μέρους των νέων, υπό σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων (π.χ. Θαλάσσιες Μεταφορές) σε κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Σε γενικές γραμμές, ο Δήμος θα πρέπει να είναι αρωγός του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας ως αποφασιστικό μέσο καταπολέμησης της διαπλοκής.
  • Απόλυτη διαφάνεια. Πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, των εκθέσεων πεπραγμένων και των προϋπολογισμών του δήμου προς κάθε ενδιαφερόμενο. Δημιουργία ειδικού ιστότοπου για την ανάρτησή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s