Ο Γιώργος Ρακκάς στο Voria.gr

rakkas.jpegΣυνέντευξη στον Τάσο Τασιούλα

Κατακεραυνώνει στη συνέντευξή του στη Voria.gr τους κ.κ. Μπουτάρη και Καλαφάτη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.

Ο κ. Μπουτάρης, λέει, είναι ο αγαπημένος συμφερόντων, ΜΜΕ, κυβέρνησης και Μέρκελ, ενώ ο κ. Καλαφάτης θέλει να γίνει Μπουτάρης στη θέση του Μπουτάρη, ένας καλύτερος Μπουτάρης…

Ο κ. Ρακκάς πιστεύει στους νέους και θεωρεί ότι οι συνέπειες από τις πολιτικές της σημερινής διοίκησης του Δήμου, εφόσον συνεχιστούν μέχρι το 2019, θα είναι ανυπολόγιστες για τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηρίζει τις φετινές εκλογές τις «πιο απολίτικες» και βλέπει εισβολή του γερμανικού κράτους και των γερμανικών επιχειρήσεων στους ελληνικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Καλεί σε πάνδημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ και θα είναι ικανοποιημένος αν η παράταξή του εκλέξει έστω έναν δημοτικό σύμβουλο.

-Πού θεωρείτε ότι υστέρησε η διοίκηση Μπουτάρη στην πρώτη θητεία της; Εσείς ως υποψήφιος μείνατε ικανοποιημένος από την προεκλογική εκστρατεία;

Η διοίκηση Μπουτάρη έχει λανθασμένη στρατηγική σύλληψη για την πόλη. Η «μεγάλη ιδέα» του Γιάννη Μπουτάρη, μοιάζει πολύ με εκείνην της Ολυμπιάδας του 2004 (την οποία ακόμα και οι εμπνευστές της επιθυμούν τώρα να ξεχάσουν), κυρίως σε ένα πράγμα. Θέλει να περιορίσει την οικονομία της πόλης στον τουρισμό, και ταυτόχρονα να την «ανοίξει» στα μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα που αξιώνουν την αναδιοργάνωση της Βαλκανικής υπό τον άξονα Γερμανίας-Τουρκίας-ΗΠΑ.
Τα προβλήματα αυτού του «οράματος» είναι πολλαπλά –διότι αποτελεί ένα μονοπάτι το οποίο ταυτόχρονα απομειώνει την εθνική ανεξαρτησία της πόλης, εντείνει τις κοινωνικές ανισότητές της και εγκαθιδρύει μια συνθήκη παρακμής και παρασιτισμού σε μια πόλη που έχει μάθει να είναι παραγωγικά ακμαία, και πολιτιστικά δημιουργική.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις με τον Φούχτελ, η ελληνογερμανική συνέλευση συνεργασίας, η εγκατάλειψη κάθε στρατηγικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, η ουσιαστική σύμπραξη με την επιθετική πολιτική και οικονομική στρατηγική του τουρκικού κράτους έναντι των Βαλκανίων –και ταυτόχρονα ένα ήθος και ύφος νεοφιλελεύθερο, που αδιαφορεί για τις μεγάλες μάζες των εκπτωχευμένων της πόλης και καθυβρίζει τους πολίτες της, όλα αυτά είναι τα επικίνδυνα στοιχεία της πολιτικής Μπουτάρη, τα οποία κινδυνεύουμε να τα αντιμετωπίσουμε μέχρι το 2019, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, δεν είμαι ικανοποιημένος από την προεκλογική εκστρατεία για έναν κυρίως λόγο. Είναι οι πιο απολίτικες δημοτικές εκλογές που θυμάμαι. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, αλλά και της αντιπολίτευσης στον Γιάννη Μπουτάρη, περιορίζεται σε ζητήματα τεχνικά, λογιστικά, διοικητικά. Ελάχιστες συζητήσεις για τις κατευθύνσεις, το όραμα που πρέπει να κινήσει για την πόλη, τον πολιτικό προσανατολισμό της δημοτικής διοίκησης, τις αρχές, το ύφος της κ.ο.κ. Κι αυτές πραγματοποιούνται κυρίως από τις μικρότερες δημοτικές παρατάξεις, όχι από τους μεγάλους που διεκδικούν το χρίσμα. Αυτό εκφράζει κάτι. Το γεγονός ότι όσοι έχουν «αξιώσεις» διακυβέρνησης στους ΟΤΑ τείνουν να εμπεδώσουν ότι έχουμε εξελιχθεί σε «αποικία χρέους» ότι τον προσανατολισμό της χώρας (και των πόλεων) τον καθορίζουν άλλοι (εν προκειμένω η «Γερμανική Ευρώπη») και ότι οι πολιτικοί θεσμοί υποβαθμίζονται σε επίπεδο εκτέλεσης των προειλημμένων αποφάσεων.

-Γιατί να ψηφίσουν Γιώργο Ρακκά οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης;

Δεν ψηφίζουν Γιώργο Ρακκά, ψηφίζουν μια ομάδα νέων που κραυγάζει για την μεγαλύτερη αιμορραγία (και ταυτόχρονα οικονομική λεηλασία) που υπόκειται σήμερα η ελληνική κοινωνία, αυτήν της φυγής των νέων. Δηλαδή του μελλοντικού εργατικού, κοινωνικού, δημογραφικού δυναμικού τους χώρας –τους  παραγωγούς του εθνικού πλούτου, του πολιτισμού της Ελλάδας του 2020. Δίχως αυτούς, αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε μια γερασμένη και φθίνουσα δημογραφικά χώρα, που ταυτόχρονα θα είναι αποικία και «χώρα των γκαρσονιών».

Ψηφίζουν επίσης μια ομάδα νέων ανθρώπων που μιλούν ανοιχτά για την διείσδυση που πραγματοποιεί το γερμανικό κράτος και οι γερμανικές εταιρείας στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από την διαβόητη ελληνογερμανική συμφωνία για τους ΟΤΑ που υπέγραψε η -για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού πλέον- κατάπτυστη κυβέρνηση Παπανδρέου. Πραγματικό αφεντικό των ΟΤΑ είναι ο Φούχτελ, και συντονίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, την λεηλασία του πλούτου των ΟΤΑ και –όλως τυχαίως– την «απομύζηση εγκεφάλων», δηλαδή την μεταφορά του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τη χώρα μας στη Γερμανία.

-Ποιοι πιστεύετε ότι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο και ποιον θα συμβουλεύατε να επιλέξουν οι ψηφοφόροι σας;

Βλέπουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι δυστυχώς στο δεύτερο γύρο θα περάσει το «κόμμα της αποικίας χρέους». Δηλαδή δύο υποψήφιοι που εκφράζουν την ίδια πολιτική. Ο Γιάννης Μπουτάρης, αγαπημένος των μεγάλων ντόπιων συμφερόντων, των ΜΜΕ, της κυβέρνησης –και βέβαια της Μέρκελ. Και ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος δυστυχώς έχει χτίσει το προφίλ της προεκλογικής του εκστρατείας λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένας καλύτερος Μπουτάρης στη θέση του Μπουτάρη εφαρμόζοντας αποτελεσματικότερα την πολιτική του… Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του δημοσκοπικά πρώτου υποψηφίου από τον δεύτερο.
Επομένως, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από το να απέχουμε από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

-Τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικιών με δήμαρχο τον Γιώργο Ρακκά;

Έχουμε καταθέσει 54 θέσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Οι άξονες που θέτουμε είναι: Πραγματική Δημοκρατία με έντονα στοιχεία Άμεσης Δημοκρατίας. Παραγωγική και Πολιτιστική Ανασυγκρότηση. Μέριμνα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φυγής των νέων. Ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης και όχι της καύσης των απορριμμάτων που αυτήν την στιγμή εκφράζει τα συμφέροντα των ολιγαρχών «εθνικών εργολάβων» και των ξένων πολυεθνικών. Έναν Δήμο με πολύ έντονο το στοιχείο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως άμεση απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας.

Οραματιζόμαστε μια διαφορετική Θεσσαλονίκη του 2021 –200 χρόνια μετά την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση. Μια Θεσσαλονίκη που θα ανανεώσει τις καλύτερες παραδόσεις της –ως πόλη-παραγωγικό εργαστήριο, ως πόλη των Ποιητών των Λογοτεχνών και των Τραγουδοποιών, ως πόλη με έντονη κοινωνική συνείδηση και ουσιαστική συνεισφορά στους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

-Ποια αποτελέσματα θα σας άφηναν ικανοποιημένο και ποια θα σας απογοήτευαν;

Πρώτον, και σημαντικότερο. Θα ήμαστε ικανοποιημένοι αν υπάρξει πάνδημη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την πώληση της ΕΥΑΘ –διότι έτσι θα καταγραφεί η συντριπτική αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Πιστεύουμε πως αυτή η εξέλιξη θα προστατέψει την πόλη από πολλές περιπέτειες και μια δραστική υποβάθμιση των όρων διαβίωσης.

Θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν κάναμε την έκπληξη. Δηλαδή αν αυτό το πείραμα πραγματικής δημοκρατίας και ενός προτάγματος εθνικής ανεξαρτησίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογίας και άμεσης δημοκρατίας, από ανθρώπους νέους που δεν ανήκουν στο πολιτικό κατεστημένο και επιθυμούν να επαναφέρουν την πολιτική στα χέρια της κοινωνίας κατάφερνε να εκλέξει κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Από την άλλη βέβαια γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο –πόσο μάλλον όταν το εγχείρημά μας πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη έκβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτυχία καθώς πιστεύουμε ότι ήδη έχουμε κάνει πολλά –με το κυριότερο ότι θέτουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτηση ιδέες και ζητήματα που σε διαφορετική περίπτωση το κατεστημένο θα αποσιωπούσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s