Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα νεολαίας: 60% η νεανική ανεργία ; Ξοδεύουμε 76.950€ σε πάρτι αλλά… «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει»

arkas

Στον ολικό προϋπολογισμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Nεολαίας» που κατατέθηκε στην «Διαύγεια» καταγράφονται χαρακτηριστικά όλες οι παθογένειες της πολιτικής που εφαρμόζει ο Γιάννης Μπουτάρης στον Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Εκείνο που κυριαρχεί είναι μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τον πολιτισμό, που τον υποβιβάζει στο επίπεδο των «θεαμάτων» για το κοινό –με συνέπεια διοργανώσεις όπως αυτή να κάνουν βέβαια ηχηρή την παρουσία τους στην πόλη, και να λειτουργούν ως επικοινωνιακό αυτού της δημοτικής διοίκησης, ωστόσο να μην αφήνουν σχεδόν τίποτα, ή ελάχιστα, στην πόλη από την σκοπιά των πολιτιστικών υποδομών. Οι οποίες, δυστυχώς, επαφίενται στον ‘πατριωτισμό’ των πολιτιστικών ομάδων της πόλης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 580.000€ –και πιστεύουμε ότι με μια διαφορετική λογική στην διαχείρισή τους θα άφηναν στην πόλη μια αξιοσημείωτη παρακαταθήκη υποδομών –συμβάλλοντας έτσι στην αναγέννηση της πολιτικής δημιουργίας. Ωστόσο, δυστυχώς, η διοργάνωση ακολουθεί την ελληνική πεπατημένη, που θέλει τις κατά κεφαλήν επιδοτήσεις περί των πολιτιστικών να λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα με την πραγματικό επίπεδο της πολιτιστικής δημιουργίας.

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, η λογική της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας να διοργανώνει αλλεπάλληλα πάρτι με υψηλό κόστος (από 5.000€ έως 10.000€) και σύνολο περί τα 76.950€ (εξαιρούμε από την καταμέτρηση το «πάρτι στο σκοτάδι» που διοργανώνει η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ!, γιατί επί της ουσίας γίνεται με άλλο, θετικό βέβαια, σκεπτικό).

Μια διαφορετική πολιτική πολιτισμού στο Δήμο, θα διοχέτευε αυτά τα λεφτά στην ίδρυση 6 «κυψελών πολιτισμού» –σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, τα οποία θα λειτουργούσαν με την λογική των «συμμετοχικών προϋπολογισμών» από αυτούς που θα συμμετέχουν, και θα έδιναν την στέγη και δυνατότητα έκφρασης στις ίδιες τις πολιτιστικές ομάδες πολιτών, ενώ θα παρακινούσαν και στην δημιουργία άλλων: Χορευτικές ομάδες, θεατρικές ομάδες, κινηματογραφικές ομάδες, χορωδίες και συγκροτήματα, φωτογραφικές ομάδες, λογοτεχνικές ή ομάδες ποίησης. Θα βοηθούσε έτσι ο Δήμος «100 λουλούδια ν’ ανθίσουν» συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναζωογόνηση των γειτονιών της πόλης, μάλιστα από ομάδες που πηγάζουν απευθείας από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Και μετά θα άνοιγε ένα πολύ δημιουργικό μονοπάτι –καθώς αυτό το βάθος θα επέτρεπε στην δημιουργία φεστιβάλ, διημέρων κ.ο.κ. Σε βάθος χρόνου, θα μπορούσαμε να έχουμε Δημήτρια όλον τον χρόνο –και μάλιστα όχι από επαγγελματίες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.

Αντ’ αυτών, έχουμε μια εντελώς παράδοξη παραλλαγή του ρωμαϊκού «άρτος και θεάματα»: Η διοίκηση Μπουτάρη, σε μια πόλη που έχει πλέον κοντά 60% νεανική ανεργία, και 47% γενική ανεργία, που έχει πλέον ‘ζώνες’ φτώχειας και χρεοκοπίας προσφέρει «θεάματα αντί… άρτου». Φαίνεται πως ο Δήμαρχος, παρά τον «Αρκτούρο» έχει ξεχάσει την παλιά καλή παροιμία που θα του είχε διδάξει πέντε-έξι πράγματα σχετικά με το ζήτημα: «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει»…

Υστερόγραφο: Το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα νεολαίας είναι τεράστιο, και θα επανέλθουμε με άλλες του όψεις τις επόμενες μέρες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s