54 προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και… 1 υπόσχεση / Περιβάλλον-Αστικός Χώρος

74809

Αντιμετωπίζουμε και σεβόμαστε τον αστικό χώρο ως συνέχεια του περιβάλλοντος. Το οικοσύστημα και το ανθρωποσύστημα πρέπει να τελούν σε αρμονία –και να αναπτύσσονται ελεύθερα πέρα από τα ιδιωτικό-οικονομικά συμφέροντα. Είναι ζήτημα απολύτως ουσιαστικώς για την συλλογική και ατομική, ψυχική και σωματική υγεία του καθενός μας.

 • Ανάληψη μεγάλης διαδημοτικής πρωτοβουλίας όλων σχετικών φορέων για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου και του Σέιχ Σου. Ως προς το τελευταίο εγκατάλειψη της λογικής μεταβολής του σε δάσος πάρκο που θα χαρίσει το δάσος στον ιδιωτικό τομέα της βιομηχανίας αναψυχής. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ανακήρυξη του ως ζώνης απολύτου προστασίας και καταφυγίου άγριας ζωής ώστε να θωρακιστεί νομικά απέναντι σους καταπατητές, κι όχι σχέδια για τελεφερίκ ή εισιτήρια εισόδου που θα εμπορευματοποιήσουν ένα ακόμη δημόσιο αγαθό.

 • Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης πρέπει να πει «Όχι» στην μεταβολή της Βορειο-Ανατολικής Χαλκιδικής σε κέντρο της βαριάς βιομηχανίας εξόρυξης Χρυσού που είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά καταστροφική και εισηγείται ένα σκληρό και απάνθρωπο εργασιακό μοντέλο. Η εξέλιξη αφορά άμεσα την Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη αγγίζεται από ένα μεγάλο μέρος των συνεπειών αυτής της εξέλιξης. Να βοηθήσουμε την περιοχή να βρει το δρόμο της μέσα από ένα μοντέλο ολοκληρωμένης, φιλικής προς το περιβάλλον, τις κοινωνίες, και την ιστορική κληρονομιά του τόπου, παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  Περιβαλλοντική αποκατάσταση των ακάλυπτων ρεμάτων, λόφων και γενικά ακάλυπτων χώρων στον ιστό της πόλης ως φυσικών χώρων.
  Υλοποίηση της παλαιάς πρότασης του ΑΠΘ, για τον «πράσινο διάδρομο» Σέιχ Σου-Πανεπιστήμια-Τρίτο Σώμα Στρατού-Παραλία.
 • Πρωτοβουλία για την δημιουργία αστικών κήπων και αστικών περιβόλων.
 • Στήριξη και προώθηση του αποκεντρωμένου μοντέλου παραγωγής (πραγματικά πράσινης) ενέργειας. Να συμβάλλει ο δήμος στην δημιουργία ενός δίκτυου πράσινης ενέργειας βιοτεχνιών παραγωγής μικρών ηλιοσυλλεκτών και ανεμογεννητριών για χρήση από τους καταναλωτές. Στόχος, να μεταβληθεί η κάθε ταράτσα της πόλης σε μικρό κέντρο ήπιας παραγωγής ενέργειας.
 • Ελεύθεροι Δημόσιοι χώροι για τους πολίτες και όχι για την βιομηχανία της διασκέδασης. Όχι στον επεκτατισμό των τραπεζοκαθισμάτων. Αυστηρή εφαρμογή του νόμου, από-εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων.
 • ΟΧΙ στην περιβαλλοντοκτόνα, κοστοβόρα, και καταστροφική καύση των σκουπιδιών. Ο δήμος πρωταγωνιστής στον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και –κυρίως– στην ανακύκλωση. Οργάνωση ενός δικτύου κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή και διαχωρισμό στην πηγή.
 • Αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης, από την αποκρουστική τσιμεντοκρατία. Προγράμματα ανάπλασης όλων των διατηρητέων κτηρίων της πόλης –με την συνεργασία των άλλων άμεσα εμπλεκόμενων/ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων.
 • Καθιέρωση «αρχιτεκτονικού κώδικα» για την πόλη (όπως υπάρχει ήδη στην Άνω Πόλη), που θα ρυθμίζει τη φυσιογνωμία της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s