54 προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και… 1 υπόσχεση / Κοινωνικές Υποδομές-Κοινωνική Αλληλεγγύη

Αλληλεγγυη

Η ανασύσταση του κοινωνικού ιστού, των μορφών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, η προστασία και η διεύρυνση των δημόσιων και των κοινωνικών αγαθών αποτελούν αποφασιστικής σημασίας ζητήματα για να σταθεί η πόλη (και η χώρα) στα πόδια της. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πλέον προνομιακό χώρο ώστε να ευνοήσουμε στην ανάπτυξη αυτών των κλάδων.

  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγγυητής του δημόσιου, καθολικού χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών/υποδομών. ΟΧΙ στην εκποίηση της δημόσιας ύδρευσης και του λιμένα Θεσσαλονίκης. Να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της εκπαίδευσης.
  • Σύσταση ειδικής αντιδημαρχίας κοινωνικής αλληλεγγύης με αντικείμενο την κατάρτιση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και την στήριξη των πρωτοβουλιών της ίδιας της κοινωνίας.
  • Δημιουργία βάσης δεδομένων κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία εκείνα που διευκολύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της ίδιας της κοινωνίας. (π.χ. ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων, αλληλοβοήθεια κ.ο.κ.)
  • Δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Κοινωνικά Ιατρεία και παντοπωλεία σε κάθε διαμέρισμα. Οργανωμένα με έμφαση στη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας.
  • Στήριξη – ενθάρρυνση και συμβολή στις πρωτοβουλίες που ήδη εξελίσσονται στην πόλη. Δημιουργία ετήσιου φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης. Προώθηση των καταναλωτικών συνεταιρισμών. Συμβολή στην διασύνδεση των τοπικών αγορών με τους παραγωγούς με παράκαμψη των μεσαζόντων.
  • Ουσιαστικός κι όχι επικοινωνιακός συντονισμός δράσεων με τους φορείς καταπολέμησης των ναρκωτικών (ΚΕΘΕΑ, ΨΝΘ, Κέντρα Πρόληψης κλπ.), για την πρόληψη του φαινομένου και την διασφάλιση της πρόσβασης των εξαρτημένων συμπολιτών μας σε ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης.
  • Μέριμνα για την δημιουργία θεσμών ενσωμάτωσης των μεταναστών στην πόλη. Αποτροπή δημιουργίας γκέτο, ειδικά σχολεία για την εκμάθηση των ελληνικών και την γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s